Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012: ΟΙ 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΙΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟ



του
Κώστα – Πολυχρόνη Τίγκα
Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου-Χολαργού
(οι προτασεις αναγνώσθηκαν στο πρόσφατο ΔΣ)

         Στη σημερινή  συνεδρίαση ακούσαμε από τον         κ. Δήμαρχο τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το χρονικό διάστημα από 1 Ιαν. έως 31 Δεκεμβρίου 2012. Ακούσθηκαν πολλά για όσα έγιναν και θεωρώ ότι δεν είναι ανάγκη να επαναλάβουμε την κριτική μας και όσα είπαμε στις παλαιότερες συνεδριάσεις.  Όμως πιστεύω ότι έχοντας διανύσει δύο και πλέον χρόνια από συστάσεως του νέου δήμου αντιμετωπίσαμε δύο βασικές δυσκολίες:
          α. Αυτές που προέκυψαν κατά την ενοποίηση των δύο πρώην δήμων Παπάγου και Χολαργού.
          β. Τις περικοπές των θεσμοθετημένων και εκτάκτων πόρων που το κράτος έχει μειώσει αισθητά.
          Θα ήθελα να αναφερθώ στις παραπάνω δυσκολίες γιατί αναμφισβήτητα η πορεία του νέου μας δήμου επηρεάζεται άμεσα από αυτές. Η ενοποίηση των δύο πρώην δήμων είχε και συνεχίζει να έχει δυσκολίες αφού είχαν διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα. Ο Παπάγος πιο συντηρητικός, ενώ αντίθετα ο Χολαργός πιο φιλελεύθερος σε δράσεις, σκέψεις και συμπεριφορές. Η ενοποίηση οργάνων, υπηρεσιών και φορέων δημιούργησε σε πολλές περιπτώσεις κλυδωνισμούς γιατί επεκράτησε το ατομικό και όχι το επιδιωκόμενο γενικότερο συμφέρον.
        Με την ολοκλήρωση των δύο χρόνων λειτουργίας του νέου μας Δήμου και με τη όση εμπειρία αποκτήθηκε, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν έγιναν πράξη όλα αυτά που ένας απλός συνδημότης μας θα περίμενε. Για την επιτυχημένη συγκρότηση του νέου δήμου θα πρέπει όλες οι Δημοτικές παρατάξεις να προσφέρουν έργο ουσιαστικό και αποτελεσματικό. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να ξαναδούμε προσεκτικά και να προσεγγίσουμε την ενοποίηση, με αισθήματα:
     ●ΕΥΘΥΝΗΣ για την επιτυχία του μεγάλου εγχειρήματος.
     ●ΣΕΒΑΣΜΟΥ στις προσδοκίες των κατοίκων του δήμου μας.
     ●ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ δυνάμεων ψυχής και σώματος για την επιτυχία.
     ●ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ μεταξύ των παρατάξεων.
      Η δεύτερη πολύ βασική δυσκολία, είναι οι περικοπές των θεσμοθετημένων και εκτάκτων πόρων που το κράτος έχει μειώσει αισθητά. Το ύψος των μειώσεων ανέρχεται στο 40 % περίπου και είναι πάρα πολύ μεγάλο. Κατόπιν τούτου η οικονομική πραγματικότητα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη γιατί είναι αδιανόητο να συζητάμε για οποιαδήποτε επιβάρυνση του δημότη κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Εδώ νομίζω ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την εμφανή πλέον τάξη που υπάρχει στα οικονομικά του Δήμου μας.
      Με βάση όσα αναφέρθηκαν για τις περικοπές, πιστεύω ότι έχουμε δύο επιλογές, από τη μια την πλήρη κατάργηση δραστηριοτήτων, όπου αυτό είναι εφικτό και από την άλλη τον ορθολογισμό των πραγματοποιούμενων δαπανών. Από την συμμετοχή μου στην Οικονομική Επιτροπή, όπου οφείλω να ομολογήσω ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά και την εμπειρία που απέκτησα σε αυτή θα ήθελα να πω ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στην επιλογή των αναγκαίων δαπανών αλλά και τον τρόπο εκτέλεσής τους.
         Αν προσπαθήσουμε να πούμε πολύ συνοπτικά ποια είναι η σημερινή εικόνα, μετά από δύο έτη από την εφαρμογή του Καλλικράτη, θα λέγαμε με απόλυτη ειλικρίνεια και κοιτάζοντας τους συνδημότες μας στα μάτια, ότι η κατάσταση στο Παπάγο είναι αισθητά καλύτερη από ότι η αντίστοιχη στο Χολαργό. Τούτο είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε και έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον Παπάγο οι πάσης φύσεως λειτουργίες και δράσεις των Υπηρεσιών εφαρμόζονται επί πολλά χρόνια με τον ίδιο τρόπο, έχουν δοκιμασθεί και αποδίδουν πάρα πολύ καλά το ζητούμενο, κάτι που στο Χολαργό δεν συνέβη. Όμως σε κάθε περίπτωση και ο κάτοικος του Χολαργού δικαιούται και πρέπει να απολαμβάνει των ίδιων αποτελεσματικών υπηρεσιών όπως και ο κάτοικος του Παπάγου.
         Από τη συνεχή επικοινωνία και επαφή με τους συνδημότες μας διαπιστώνεται ότι είναι ανάγκη η Δημοτική Αρχή να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα παρακάτω. Γι αυτό προτείνονται:
         α. Αναζήτηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων για πάσης φύσεως δράσεις με προτεραιότητα αυτές  που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα και τις συνθήκες διαβίωσής του.
         β. Σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Παπάγου και  αναθεώρηση του αντίστοιχου του Χολαργού. Το πρώτο αποφασίσθηκε από το 2009 και ακόμη δεν έχει υποβληθεί από το μελετητή ένα αρχικό κείμενο των προτάσεών του. Ενώ το αντίστοιχο αναθεωρημένο ΓΠΣ του Χολαργού είναι στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας εδώ και 5 και πλέον χρόνια.
         γ. Μελέτη πεζοδρομήσεων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων, ώστε να κάνουμε το Χολαργό πιο ανθρώπινη πόλη.
          δ. Δραστηριοποίηση  Αντιδημάρχων, Δημοτικών  Συμβούλων  και Λοιπών οργάνων του Δήμου και εκτός  Δημοτικής Κοινότητας από την οποία προέρχονται.
         ε. Λειτουργία και πάλι του Πολυϊατρείου στον Άνω Χολαργό. Μπορεί η κατάργησή του τους πρώτους δύσκολους μήνες να βοήθησε τη νέα διοίκηση του Δήμου με την εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού, τώρα όμως μετά από δύο και πλέον χρόνια, που έχει μπει μια τάξη στα οικονομικά του Δήμου, νομίζω ότι θα πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία των ηλικιωμένων ατόμων.
         στ. Επέκταση, βελτίωση και μεγιστοποίηση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Να είσαστε βέβαιος  κ. Δήμαρχε πως με τη σύστασή του,  κάνετε ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό βήμα στην κοινωνική πολιτική του Δήμου μας. Χρειάζεται ουσιαστική βελτίωση.
         ζ. Οργάνωση Χειμερινού Φεστιβάλ Θεάτρου στο Χολαργό. Νομίζω μπορεί να ξεκινήσει και άμεσα μάλιστα αφού και οι χώροι υπάρχουν αλλά και ιδιαίτερα έξοδα δεν απαιτούνται.
         η. Επανεξέταση των χώρων όπου γίνεται η Λαϊκή Αγορά στο Χολαργό. Είναι ανάγκη να έλθουν τάχιστα νέες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κεντροβαρής μεγάλος δρόμος είναι η Φανερωμένης. Για τη Λαϊκή στην 25ης Μαρτίου νομίζω ότι όλοι έχουμε πεισθεί ότι πρέπει να αλλάξει.
         θ. Εξεύρεση πόρων για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη  άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Θέλουν βοήθεια οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με τη μείωση των τροφείων, που είναι υψηλά, χρειάζεται ενίσχυση το ΚΑΠΗ.
        ι. Άφησα τελευταίο το πολύ μεγάλο ζήτημα που αφορά την κατάσταση που βιώνουν τόσες και τόσες οικογένειες αναξιοπαθούντων και ανέργων συνδημοτών μας και θέλουν βεβαίως ενίσχυση τα χαμηλά εισοδήματα που δυστυχώς είναι πολλά. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ.
        Προκειμένου να μπορέσετε να υλοποιήσετε όσα από τα παραπάνω αποφασίσετε, καλό θα είναι εκτός από  τη Συμπολίτευση να έχετε και τη συναίνεση της Αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεσματική Αντιπολίτευση σημαίνει εποικοδομητική παρουσία σε όλες τις δραστηριότητες της Συμπολίτευσης και όχι διαμόρφωση θέσεων με αντιπολιτευτική λογική.
         Τέλος από όλους εμάς που οι δημότες μας εξέλεξαν περιμένουν έργο, έργο που θα χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, εργατικότητα, διαφάνεια, συνέπεια και ανθρωπιά. Περιμένουν από όλους εμάς Υπέρβαση των όποιων διαφορών έχουμε, αλλά και Συναίνεση στην διαδικασία των πάσης φύσεως αποφάσεων. Όχι να προσπαθούμε να πολώνουμε την κοινωνία μας με διχαστικά διλλήματα ρίχνοντας μομφές από τη μία στην άλλη κοινότητα. Όπως επίσης δεν υπάρχουν χωράφια κανενός μέσα σε αυτό το δήμο. Είναι υποχρέωση όλων μας να ασχολούμεθα με όλα τα θέματα και παντού. Μην κάνουμε τον παλαιοκομματισμό ή την ανικανότητά μας σημαία. Με τις συμπεριφορές μας αυτές θα κριθούμε από τους δημότες μας στο τέλος της Δημοτικής θητείας και θα κριθούμε από όποιο μετερίζι και αν ενδιαφερόμαστε να υπηρετήσουμε το Δήμο μας, είτε του Δημοτικού Συμβούλου είτε του Δημάρχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου