Για πρώτη φορά στην ιστορία, διάβημα διαμαρτυρίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ελλάδα για την συμφωνία Α.Τσίπρα-Ιερώνυμου. Πολύ...
μεγάλη δυσαρέσκεια υπάρχει στο Φανάρι για τη μη ενημέρωση από το ελληνικό κράτος για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.
Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε πριν από λίγο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας, Γεωργία Σουλτανόπουλου, για να ζητήσει από την Αθήνα να ενημερωθεί για τη συμφωνία "εκρίζωσης της Ορθοδοξίας" από Τσίπρα-Ιερώνυμο καθώς και να διαμαρτυρηθεί για τον λόγο μη ενημέρωσης του.
Πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέφεραν πως "ζητάμε εξηγήσεις για όσα έχουν γίνει χωρίς να έχουμε ενημερωθεί".
Το Φανάρι δεν έχει ενημερωθεί ακόμα από τον κ.Ιερώνυμο oύτε από την ελληνική κυβέρνηση για τα ανακοινωθέντα, πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι τόσο η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης, όσο και εκείνη των Δωδεκαννήσων υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Συνεπώς τίθενται άμεσα τα ερωτήματα κατά πόσο και πως δεσμεύονται οι δύο αυτές εκκλησίες από τα όσα ανακοίνωσαν από κοινού πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος.
Επιπλέον τίθεται το ερώτημα πώς θα γίνει η διαχείριση της περιουσίας των δύο εκκλησιών, αφού δεν υπάγονται στην δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη τόσο από την Εκκλησία της Δωδεκαννήσου, όσο και από εκείνη της Κρήτης αναμένεται επικοινωνία με το Πατριαρχείο, προκειμένου να αναζητηθούν απαντήσεις.
Ωστόσο, ζητήματα αναμένεται να ανακύψουν και για την περιουσία των λεγόμενων «νέων χωρών», (οι μητροπόλεις της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, νησιών Ανατολικού Αιγαίου) που ναι μεν ανήκουν επισκοπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδας ήδη από το 1928, με τη Συνοδική Πράξη, ωστόσο θρησκευτικά υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Υπενθυμίστηκε πάντως η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.
Στις 16 Νοεμβρίου αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου
Στις 16 Νοεμβρίου θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών και τη δημιουργία αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας.
Πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος βλέποντας τις πολλές και μεγάλες αντιδράσεις είχε πει:
«Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα; Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, συμπληρώνοντας «τι έγινε χθες; Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία». Όπως είπε πολλάκις, «πρέπει να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί ανησυχούν, πως ότι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί. Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς».
Πυρά Άνθιμου σε Ιερώνυμο: Εκτέθηκε με τη συναλλαγή με τον Τσίπρα
Επικριτικός ήταν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την συμφωνία που έκανε με τον Πρωθυπουργό για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.
Ο Άνθιμος που μαζί με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλου είχε πρωταγωνιστήσει στην αποτυχημένη, από πλευράς κυβέρνηση, συζήτηση που είχε γίνει το 1987 με την κυβέρνηση για να μπει ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις του κράτους με την εκκλησία τόνισε εκπομπή τα Εν Δήμω της TV100 ότι:
«Κόστισε πάρα πολύ στον Μακαριώτατο αυτή η κίνηση. Λυπάμαι που εκτέθηκε και αποδοκιμάζεται ο Αρχιεπίσκοπος, για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε με τον κ.Πρωθυπουργό. «Εγώ λυπούμαι γι’ αυτό γιατί ανήκουμε στην ίδια γενιά και δεν θέλουμε ένας αρχιεπίσκοπος -και για το αξίωμά του και για τα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία- σε μια στιγμή να εκτίθεται και να αποδοκιμάζεται για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε να κάνει μαζί με τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό δεν είναι ωραίο πράγμα, γιατί όλοι οι πολίτες -άνδρες, γυναίκες, αλλά ιδιαίτερα εκείνοι που ασκούν μεγάλα και βαριά λειτουργήματα- δεν πρέπει ποτέ να πέφτουν στη συνείδηση των πολιτών, διότι αυτό κάνει ζημιά στην ίδια την κοινωνία μας».
Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν κατά την άποψή του ο αρχιεπίσκοπος έχει πέσει στη συνείδηση των πολιτών, ο κ. Άνθιμος απάντησε: «Είναι δύσκολο να το πω, αλλά ναι. Όχι ο ίδιος –εγώ θα το μειώσω αυτό- όχι ο ίδιος, αλλά αυτό το οποίο επιχείρησε και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τον λαό, αδιακρίτως πολιτικών προτιμήσεων».
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου