09-01-2011
Υλοποιώντας τη δέσμευσή μας για τακτική ενημέρωση, ξεκινάμε με την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, δίνοντας το δικό μας στίγμα.
Την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011, συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο Δημοτικό Συμβούλιο για να εκλέξει τα μέλη του Προεδρείου του και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, βάση του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010).
Για μας είναι μείζον ζήτημα ο υλοποιούμενος «Καλλικράτης» του Μνημονίου και συνεπώς είναι αντίπαλοί μας η «αντιδημοκρατική Καλλικρατική νομιμότητα» και οι υπερασπιστές της.
Εμείς σαν Δίκτυο Πολιτών, υπέρμαχοι της απλής αναλογικής, δημοσιοποιήσαμε, πριν από τη συνεδρίαση, τις απόψεις μας σχετικά με την εκλογή αυτών των οργάνων με ανοιχτή δημόσια επιστολή, που απευθύναμε στο Δήμαρχο, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τις Δημοτικές παρατάξεις και τον τοπικό τύπο. Καλέσαμε τόσο την πλειοψηφία, όσο και τη μειοψηφία να εκλέξουμε τα μέλη των επιτροπών διασφαλίζοντας την αναλογικότερη σύνθεσή τους (συγκριτικά με ότι προβλέπει ο «Καλλικράτης»), με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς κανένα αποκλεισμό, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών της μειοψηφίας στις επιτροπές, χωρίς η παράταξη του Δημάρχου να χάνει την πλειοψηφία.
Με την παρέμβασή μας αυτή θέλαμε να αναδείξουμε και να υπερβούμε δύο ζητήματα:
1ον: το έλλειμμα δημοκρατίας του «Καλλικράτη», γιατί δεν νοείται παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην εκπροσωπούνται στις ανωτέρω δύο εξαιρετικά σημαντικές επιτροπές και
2ον: την κατάργηση της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, με το να καθορίζεται από την κεντρική διοίκηση ο αριθμός των μελών και η σύνθεση των επιτροπών, ανεξάρτητα από τις συνθήκες σε κάθε δήμο και ανεξάρτητα από τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Χαιρετίσαμε δε σαν θετικό βήμα τη δέσμευση που ανέλαβε ο Δήμαρχος κ. Β. Ξύδης στην επιστολή που απέστειλε ενόψει του β’ γύρου των εκλογών στους Χολαργιώτες, «….να είναι αναλογικότερη η συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων στα όργανα του Δήμου και στα Νομικά του Πρόσωπα.».
Το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας άμεσα ή έμμεσα, υποστήριξε την πρότασή μας και κάλεσε το Δήμαρχο να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευσή του.
Ο Δήμαρχος υπερασπιζόμενος την «Καλλικρατική νομιμότητα» απέρριψε το αίτημα, αποδεχόμενος ουσιαστικά τον ευνουχισμό του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και της τοπικής Αυτοδιοίκησης που επιβάλλει ο «Καλλικράτης». Υποσχέθηκε να τηρήσει τη δέσμευσή του στο μέλλον σε άλλες επιτροπές και στα νομικά πρόσωπα του Δήμου.
Μετά την απόρριψη της πρότασης μας, ζητήσαμε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας για κοινά αποδεκτή λύση εκπροσώπησης. Το αίτημα μας δεν έγινε αποδεκτό.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδειξε ότι οι τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας («Ενεργοί Δημότες», «Συμπολιτεία Παπάγου-Χολαργού» και «Κοινωνία Δημοτών») αλληλοψηφιζόμενες, μοιράστηκαν τις έξι θέσεις των τακτικών μελών των δύο επιτροπών, αφήνοντας χωρίς τακτικά μέλη στις επιτροπές το «Δίκτυο Πολιτών» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητήσαμε να καλούνται στις συνεδριάσεις των επιτροπών εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, με δικαίωμα λόγου. Το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας υποστήριξε την πρότασή μας. Αλλά ούτε αυτό έγινε αποδεκτό από το Δήμαρχο, παραπέμποντας το ζήτημα στις επιτροπές.
Τέλος, με αφορμή και σχετικά με τις ανακοινώσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα οι παρατάξεις «Κοινωνία Δημοτών» και «Συμπολιτεία Παπάγου-Χολαργού» μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνουμε τα παρακάτω :
· Κληθήκαμε και συμμετείχαμε σε 2 άτυπες διαβουλεύσεις με την «Συμπολιτεία Παπάγου-Χολαργού» και την «Κοινωνία Δημοτών» με γνωστή και δημοσιοποιημένη (όπως αναφέραμε παραπάνω) πρόταση, που δεν έγινε αποδεκτή. Θέση μας ήταν η εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων.
· Δηλώσαμε πως δεν επρόκειτο να δεχθούμε ή να συνεργήσουμε στον αποκλεισμό οποιασδήποτε παράταξης. Πολύ περισσότερο να δεχθούμε την αντίληψη της «Κοινωνίας Δημοτών», ότι η άρνηση συμμετοχής μιας παράταξης σε άτυπες διαδικασίες διαβούλευσης συνιστά «βαρύτατο ατόπημα», τέτοιο ώστε να δικαιούνται οι υπόλοιποι να προβούν σε αντιδημοκρατικό γενικό αποκλεισμό εκλεγμένης δημοτικής παράταξης. Εμείς από θέση αρχής, εναντιωθήκαμε σε αυτό ψηφίζοντας στις ψηφοφορίες την εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
· Αρνηθήκαμε τα «τριάντα αργύρια» της εκπροσώπησής μας στην Οικονομική Επιτροπή και υπερασπιζόμενοι τις θέσεις και τις αρχές μας δεν συνεργήσαμε στον αντιδημοκρατικό αποκλεισμό άλλων παρατάξεων.
· Με την ανακοίνωσή της η «Συμπολιτεία Παπάγου-Χολαργού» αποκαλύπτει τη συμφωνία της με την «Κοινωνία Δημοτών» για αλληλοϋποστήριξη των υποψηφίων τους για τις θέσεις των επιτροπών κατά τις ψηφοφορίες στο Δημοτικό Συμβούλιο.
· Στην ανακοίνωσή της η «Κοινωνία Δημοτών» αποσιωπά τη συμφωνία, αναφέροντας πως κάθε παράταξη ψήφισε ανεξάρτητα. Δημοσιοποιεί δε τη θέση της για αποκλεισμό της παράταξης «Ενεργοί Δημότες» από την Οικονομική Επιτροπή κατόπιν εορτής. Δηλαδή, μετά την εκλογή των μελών των επιτροπών και αφού εξασφάλισε τη συμμετοχή των δικών της εκπροσώπων στις επιτροπές.
· Κάθε παράταξη της μειοψηφίας για να έχει εκπρόσωπο στις δύο επιτροπές, έπρεπε ο υποψήφιος της να συγκεντρώσει τουλάχιστον 7 ψήφους από τους 13 της μειοψηφίας. Δηλαδή η «Κοινωνία Δημοτών» για να εκλέξει τους δύο εκπροσώπους της στις επιτροπές, χρειάστηκε και πήρε ψήφους και από την παράταξη «Ενεργοί Δημότες» του κ. Νικολάου που ήθελε να αποκλείσει.
· Οι δύο ανακοινώσεις δεν λένε κουβέντα για τις αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» και τα δύο καίρια ζητήματα που αναδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την εκλογή των οργάνων. Δηλαδή, το έλλειμμα δημοκρατίας του «Καλλικράτη» και τον ευνουχισμό του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σαν Δίκτυο Πολιτών, πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών γίνεται μόνο με διεκδίκηση και συμμετοχή και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε.
Για το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ Χολαργού – Παπάγου
Περικλής Ζήκας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου