Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ!


Πρόεδρος «Ομόνοιας»: 
«Απαιτούμε στήριξη από την ελληνική Πολιτεία»

·        Η Αλβανική κυβέρνηση καταστρέφει κτίρια των Βορειοηπειρωτών, κάνουν πλιάτσικο στις εκκλησίες μας αλλά δεν υπάρχει φωνή διαμαρτυρίας από την Ελλάδα!
·        Οι Αλβανοί «μαγειρεύουν» απογραφή-μαϊμού για να ακυρώσουν την ελληνική μειονότητα, οι Βορειοηπειρώτες ζητούν την υπεράσπιση της Ελλάδος αλλά  αυτή...σιωπά!

του Μάκη Βραχιολίδη
Η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου βιώνει διπλό δράμα: Μαζί με αυτό της οικονομικής κρίσης, από τις συνεχείς περικοπές συντάξεων (μια και πολλοί από αυτούς ζουν εντός της  ελληνικής επικράτειας), οι Βορειοηπειρώτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την εγκατάλειψη της ελληνικής Πολιτείας. Μπροστά στο μεθοδευμένο σχέδιο της Αλβανίας για εξόντωση της ελληνικής μειονότητας, η πολιτική μας ηγεσία ποιεί την νύσσαν. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται, εκκλησίες με τεράστια πολιτισμική αξία βεβηλώνονται, περιουσίες των Βορειοηπειρωτών καταστρέφονται αλλά η ελληνική πολιτεία, ασχολείται με την οικονομική κρίση. Προφανώς αποτελεί επιχείρημα για να δικαιολογήσει την παντελή της αδράνεια.  Ήδη, η απογραφή που έχει πραγματοποιήσει η Αλβανική κυβέρνηση έχει ως στόχο της να εμφανίσει ανύπαρκτη μειονότητα τους Βορειοηπειρώτες! Η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει απροστάτευτους τους συμπατριώτες μας, την ώρα μάλιστα που το Συμβούλιο της Ευρώπης επεσήμανε ότι η απογραφή των Αλβανών γινόταν εκτός πλαισίου του ΟΗΕ!
Τα όσα λέει στην «Ελεύθερη Ώρα» ο Βασίλης Μπολάνος (φωτό), Πρόεδρος της πασίγνωστης οργάνωσης «Ομόνοια», δείχνουν ένα ακόμη εθνικό έγκλημα που διαπράττεται από τους πολιτικούς μας ταγούς, στην Βόρειο Ήπειρο.

Νιώθετε μόνοι, ανυπεράσπιστοι από την ελληνική Πολιτεία;

Μπολάνος:Αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο εσωτερικό της,  αντανακλώνται και σε μας με αρνητικό τρόπο. Γιατί και οι εξελίξεις στην μειονότητα εξαρτώνται από την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδος. Ένα μεγάλο κομμάτι της μειονότητας μένει και βιώνει την κρίση στην  Ελλάδα και οπωσδήποτε συνοδεύει όλα τα επακόλουθα της κρίσης που αντιμεωπίζει η ελληνική κοινωνία. Αλλά και η μειονότητα που μένει εντός Αλβανίας, αυτή τη στιγμή έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την στήριξη της Πατρίδας.
Τα προβλήματα που μας απασχολούν, βεβαίως συνδέονται και με τα οικονομικά, καθώς πολλοί Βορειοηπειρώτες χάνουν τη σύνταξη, έτσι που δεν μπορούμε να λύσουμε ένα μείζον θέμα που είναι της Πολιτείας αλλά και θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν στο σεβασμό της Αλβανίας προς την ελληνική μειονότητα,  στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το καθεστώς Μπερίσα έχει εντείνει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος του ελληνισμού;



Μπολάνος: Δεν θα το έλεγα καθεστώς Μπερίσα, αλλά πιστεύω ότι οι μηχανισμοί του αλβανικού κράτους εντείνονται σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, ειδικά όταν η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να υπερασπίσει εντός αλλά και εκτός επικράτειας, τους Έλληνες. Υπάρχουν μέτρα ελλιππή από την Αλβανία και θα έλεγα ότι υπάρχουν και πιεστικά μέτρα, όπως πριν από 20 μέρες που κατεδαφίζανε κτίρια, χωρίς τις απαιτούμενες αποφάσεις και γκρεμίζανε διακριτικά μόνο κτίρια Ελλήνων. Επίσης, οι Αλβανοί  έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε εκκλησίες. Παραδείγματος χάριν στην περιοχή της μειονότητας τους τελευταίους 6-7 μήνες έχουν κλέψει εκκλησίες και έχουν ζημιώσει τα έργα τους, όταν είναι γνωστό ότι στην Βόρειο Ήπειρο οι εκλλησίες είναι παλαιές και είναι έργα πολιτισμού.

Έχουν κάνει δηλαδή πλιάτσικο στις εκκλησίες;

Μπολάνος: Βεβαίως. Έχουν κάνει πλιάτσικο στις εκκλλησίες. Και δυστυχώς  αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την υπεράσπιση της Πατρίδας. Λείπει η φωνή που θα έπρεπε να υπάρχει.

Η έλλειψη αυτής της φωνής οφείλεται μόνον στην οικονομική κρίση της Ελλάδος ή αποτελεί μια δικαιολογία, μια πρόφαση για να δικαιολογήσει την συνολική αδράνειά της στο θέμα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου;

Μπολάνος:  Να σας πω. Εγώ πιστεύω ότι οφείλεται στην πολιτική κρίση που υπάρχει εντός Ελλάδος. Δεν έχουμε συνομιλητές. Έχουμε ένα μεγάλο διάστημα που δεν υπάρχει κυβέρνηση. Μιλάμε σε υπηρεσιακό επίπεδο αλλά δεν μιλάμε με κανέναν σε κεντρικό επίπεδο. Είτε για να θέσουμε τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική μειονότητα,  είτε για να ακούσουμε την υπερασπιστική φωνή της Πατρίδας. Πρόσφατα, πριν από έξι μήνες έγινε μια απογραφή στην οποία έχει ήδη τοποθετηθεί το Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ήταν εκτός πλαισίων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά δυστυχώς από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει κάποιος ούτε έχει τοποθετηθεί. Και να αντιληφθείτε, η απογραφή πληθυσμού εντός της Αλβανίας είναι ένα μείζον εθνικό θέμα, γιατί 20 χρόνια τώρα που εμείς ως ελληνική εθνική μειονότητα απαιτούμε δημοκρατική απογραφή πληθυσμού, δυστυχώς δεν έχουν σεβαστεί τα αιτήματά μας αλλά ούτε τις οδηγίες του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπογραμμίζω  ότι την απογραφή που έγινε πριν από 6 μήνες το Συμβούλιο της Ευρώπης την κατήγγειλε ως μη σωστή και ότι παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα που προβλέπουν οι οδηγίες του ΟΗΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είπε λέξη κατά της Αλβανίας για την απογραφή που έκανε;

Μπολάνος: Δυστυχώς όχι. Κι ενώ αυτή την ώρα οι Αλβανοί δίνουν δειλά-δειλά τα αποτελέσματα, επειδή όμως έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει δει επίσημα το φως της δημοσιότητας η απογραφή, όπως προβλέπει η διαδικασία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας.

Τα στοιχεία έχετε; Οι Αλβανοί τι απογραφή πάνε να βγάλουν;

Μπολάνος: Αυτοί πάνε να βγάλουν μια απογραφή αφομοίωσης πληθυσμού και ότι η ελληνική μειονότητα δεν είναι παρά μερικές χιλιάδες και τίποτε περισσότερο. Είναι δηλαδή διαμετρικά αντίθετα από τον πραγματικό αριθμό Βορειοηπειρωτών που υπάρχει.

Ποιος είναι αυτός ο πραγματικός αριθμός;

Μπολάνος: Για να είμαι λίγο μετροπαθής ο ελληνικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που πάνε να δηλώσουν οι Αλβανοί. Δεν μπορώ όμως να τοποθετηθώ με ακριβές νούμερο, διότι όπως σας είπα στην Αλβανία δεν έχει γίνει πραγματική απογραφή, τα τελευταία 70 χρόνια. 

Με βάση αυτές τις εξελίξεις κύριε Μπολάνο, μπορείτε να προβλέψετε πώς διαγράφεται το μέλλον των Βορειοηπειρωτών;

Μπολάνος: Οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες  έχουν μάθει να παλεύουν σε βάθος χρόνου και να επιβιώνουν στα πάτρια εδάφη.Το ζήτημα όμως είναι εάν η Πατρίδα  αποφασίσει να διαχειριστεί καλύτερα το θέμα της επιβίωσης των Βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές εστίες τους. Αυτό είναι  ένα μείζον εθνικό θέμα και για την Ελλάδα και για τους Βορειοηπειρώτες. Εμείς αντέχουμε στις πιέσεις, έχουμε δείξει ότι έχουμε αντοχές αλλά η ελληνική Πολιτεία δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση, τώρα ειδικά που το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα παρουσιάζουν έξαρση, όπως η απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της Αλβανίας, οι συντάξεις που κόβονται καθημερινά, χωρίς να σέβονται καν τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες . Απαιτούμε την βοήθεια της Πατρίδας γιατί όπως καταλαβαίνετε, ποτέ δεν μπορείς να επιβιώσεις για πολύ εάν δεν απολαμβάνεις και την στήριξη που χρειάζεσαι. Γιατί στην εξωτερική πολιτική της ελληνικής Πολιτείας,  οι Βορειοηπειρώτες δεν έχουν την απαιτούμενη στήριξη της Πατρίδας.

Ως  «Ομόνοια»  κάποτε είχατε εκπροσώπηση στην αλβανική Βουλή, τώρα δεν έχετε.

Η εκπροσώπησή μας είναι ως συνεργαζόμενοι με το κόμμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», έχοντας στην βουλή τον Ευάγγελο Ντούλε. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό πολιτικό της μειονότητας,  ο οποίος τοποθετείται συνεχώς για τα προβλήματα των Βορειοπηρωτών εντός Αλβανικής βουλής,  αλλά ισχύουν κι εδώ αυτά που ήδη σας είπα: Για την πολιτική στήριξη από την Πατρίδα, της οποίας η φωνή είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, μπροστά σε μια κατάσταση που είναι πολύ ρευστή και με πολλά ερωτηματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου