Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση-συνέντευξη με την κ. Βίκυ Τσιάκα, δραστήρια Πρόεδρο της "Ένωσης Γυναικών Παπάγου-Χολαργού". Αξίζει τον κόπο, διαβάστε την:
Κυρία Τσιάκα πότε ιδρύσατε τη Λέσχη Γυναικών και γιατί;
Το 2003 ιδρύσουμε τη Λέσχη Γυναικών, έναν πολιτιστικό Σύλλογο που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε γυναίκες οι οποίες έχουν μόνο υποχρεώσεις και καθόλου δικαιώματα, που είναι τα θύματα του φεμινιστικού κινήματος επειδή έχουμε επωμιστεί πολλούς ρόλους, δύσκολους και αντιφατικούς. Γυναίκα, σύζυγος, μάνα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, γιαγιά. Στόχος μας η καταπολέμηση της μοναξιάς των γυναικών που μένουν μόνες είτε με τη χηρεία, είτε με το γάμο των παιδιών που φεύγοντας να ανοίξουν το δικό τους σπίτι, κλείνουν φεύγοντας το σπίτι των γονιών τους και αλλοίμονο αν ζει ο ένας εκ των δύο, σκέτη κόλαση.
Η Λέσχη Γυναικών ιδρύθηκε για να καλύψει κενά και να δώσει τη δυνατότητα σε γυναίκες που είναι ή αισθάνονται μόνες, να γνωρίσουν άλλες γυναίκες με τα ίδια προβλήματα και την ίδια λαχτάρα της ζωής να συνεχίσουν διαφορετικά τη ζωή τους. Απευθυνθήκαμε σε γυναίκες με ευχέρεια χρόνου ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις διάφορες εκδηλώσεις μας.
Σ’ ένα χώρο κορεσμένο από Συλλόγους, Ιδρύματα, Σωματεία τι νέο θα έφερνε η Λέσχη Γυναικών και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς;
Συμμετέχοντας όλα αυτά τα χρόνια σ’ άλλους Συλλόγους παρατήρησα ότι οι προορισμοί ήταν περισσότερο για διασκέδαση (ποιος τους αδικεί;) και λιγότερο για την ιστορία του τόπου μας, όπως επίσης και φιλανθρωπικοί. Εμείς αντίθετα είμαστε Πολιτιστικός Σύλλογος, χωρίς βέβαια να αδιαφορούμε για τον πόνο και τη δυστυχία των γύρω μας. Και ποτέ δεν ξεχνάμε να γεμίζουμε τον «κουμπαρά αγάπης» από το περίσσευμα ή το υστέρημά μας για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα επιβίωσης, παιδιά κωφάλαλα, Σύλλογο αγέννητου παιδιού, Σύλλογο ΟΝΗΣΙΜΟ που προστατεύει και συμπαρίσταται σε φυλακισμένους ναρκομανείς και συγγενείς αυτών, Σύλλογο πολύτεκνων που φροντίζει για την υπογεννητικότητα της χώρας μας και μάλιστα με τόσο αντίξοες σημερινές συνθήκες. Γι’ αυτό ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα μέλη μας.
Ποιοι είναι οι σκοποί της Λέσχης;
Πολλοί, πάρα πολλοί. Πρώτα απ’ όλα η προσφορά αγάπης, φιλίας, αλληλεγγύης, γιατί αν έχεις έστω ένα μοναδικό φίλο που είναι ειλικρινής και πιστός είσαι πλούσιος. Καλύψαμε ελλείψεις, επιθυμίες και θέλω, θέτοντας σαν βάση για μια αληθινή επικοινωνία το «εμείς» και όχι το «εγώ». Συνεργαζόμαστε με Δήμους και Κοινότητες για να μας στέλνουν έντυπο και ηχητικό υλικό για να ενημερωνόμαστε για τα ταξίδια μας με αρχαιολογικό, βυζαντινό, ιστορικό ενδιαφέρον συνεργαζόμενες τις περισσότερες φορές με ξεναγούς ειδικούς σε κάθε κλάδο. Επισκεπτόμαστε, Αρχαιολογικά, Βυζαντινά, Λαογραφικά, Ιστορικά, Ναυτικά Μουσεία, παράξενες ιδιωτικές Συλλογές (Όστρακα, Αμμωνίτες, πετρώματα, βιομηχανικούς χώρους, σήμερα Μουσεία) κ.λ.π. Επισκεφθήκαμε επίσης αναδρομικές εκθέσεις παγκοσμίου ενδιαφέροντος και το σπουδαιότερο υιοθετήσαμε φιλολογικά απογεύματα, μια πνευματική όαση στο άνυδρο τοπίο του τόπου μας, στα οποία μας δίνεται η ευκαιρία εκτός των άλλων, να γνωριστούμε περισσότερο με τα μέλη μας, ανταλλάσσοντας απόψεις.
Είστε ευχαριστημένη από τη μέχρι τώρα πορεία της Λέσχης και αν όχι γιατί;
Όταν ξεκίνησα τη Λέσχη Γυναικών θέλησα να ανατρέψω δεδομένα και να ακολουθήσω μονοπάτια δύσβατα που όμως οδηγούν στην κορυφή. Τα προγράμματά μας, κάτι σαν μια πολύ μικρή εφημεριδούλα τα ξεκινάμε με αποφθέγματα σοφών αντρών, πάντα επίκαιρα, με αναφορές σε ιστορικά-θρησκευτικά γεγονότα και εκδηλώσεις κάθε δίμηνο σε προορισμούς όπου ο μύθος, ο θρύλος και η ιστορία γεμίζουν τις ψυχές μας. Η Λέσχη είναι λίγο κουλτουριάρικος Σύλλογος. Μόνο ένα παράπονο έχω από τον τοπικό τύπο με εξαίρεση εσάς και τον κ. Κεχρή (Υγεία και Πολιτισμός) που δεν δημοσιεύουν κάτι από τις δραστηριότητές μας, αντίθετα μας αγνοούν παντελώς. Μια εκκωφαντική σιωπή και μια προσβλητική αδιαφορία στα 250 μέλη της Λέσχης. Το ίδιο συμβαίνει και με το Δήμο, (με εξαίρεση τα φιλολογικά απογεύματα στα οποία μας συμπαραστάθηκε ο Δήμαρχος κ. Ξύδης και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό) από τον οποίο δεν έχουμε καμία ενημέρωση ή πρόσκληση για ομιλίες εθνικού περιεχομένου ή πολιτιστικές εκδηλώσεις (γιορτές, χορωδίες κλπ). Το γιατί δεν το γνωρίζω.
Εμείς κ. Βραχιολίδη παρά τις αντιξοότητες, τα εμπόδια, την αδιαφορία, συνεχίζουμε και καλούμε κοντά μας γυναίκες που περνάνε δύσκολα, γιατί τι αξία έχει αν η κάθε μέρα είναι ίδια με την επόμενη, αν κάνουμε τα ίδια πράγματα με την προηγούμενη, αν συναντάμε τα ίδια πρόσωπα ή συνεχίζουμε στα ίδια μέρη, τι ευκαιρίες έχουμε για κάτι διαφορετικό;
Σήμερα που όλα γύρω μας καταρρέουν, είναι ευκαιρία να ξανοιχτούμε, να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη και να αγωνιστούμε για καλύτερες μέρες. Όλες μαζί μπορούμε, άλλωστε το μότο της Λέσχης είναι «Μία για όλες και όλες για μία».
Τι σκοπεύετε για το μέλλον;
Να συνεχίσω όπως άρχισα χωρίς εκπτώσεις στα όνειρά μου, τα ιδανικά μου, τις αρχές μου, χωρίς παράπονα και γκρίνια. Επίσης να ξαναγυρίσουν στα παιδιά μας τα όνειρα και η ελπίδα. Σίγουρα κάτι θα αλλάξει, γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, το ποτέ δεν το γνωρίζουμε. Ως τότε υπομονή και ελπίδα. Προτείνω να γυρίσουμε στις πατροπαράδοτες αξίες που μας κληρονόμησαν οι πρόγονοί μας.
Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σ’ ένα τραγικό γεγονός που σημάδεψε τη Λέσχη Γυναικών, την απώλεια της αείμνηστης Γ.Γ. και Αντιπροέδρου Μαίρης Λαμπαδιάρη, που η άδικη και αναπάντεχη απώλεια μας προκάλεσε αφάνταστο πόνο, γιατί μας έλλειψε η ευγένεια, το χαμόγελο, η ανοιχτή και ζεστή αγκαλιά της. Στη μνήμη της, σαν δείγμα πόνου και συντριβής, τα μέλη της Λέσχης μας προσφέραμε οικονομική βοήθεια στους Συλλόγους που σας προανέφερα. Πρόσφατα δε, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό της, η Λέσχη Γυναικών της αφιέρωσε Φιλολογικό Μνημόσυνο όπου μέλη του Δ.Σ. αλλά και καρδιακές φίλες της μιλήσαμε για τη ζωή της και διαβάσαμε ποιήματά της όπου σ’ ένα κλίμα θλίψης και πόνου θυμηθήκαμε την ευγενική, ρομαντική και ευαίσθητη ψυχούλα της, ενώ συγχρόνως λόγω Πάσχα προσφέραμε οικονομική βοήθεια σε Συλλόγους, μικρή μεν αλλά βγαλμένη από την καρδιά μας.
Εν κατακλείδι, κ. Βραχιολίδη η Λέσχη Γυναικών δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική ζωή της Πατρίδας μας. Παρέλειψα να σας πω, πως η Λέσχη συνεργάζεται με γυναικείες οργανώσεις, με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον τοπικό τύπο, με Κοινωφελή Ιδρύματα, την Εκκλησία, με λαογραφικά, μορφωτικά και πνευματικά ιδρύματα απ’ όλη την Ελλάδα. Επίσης, απευθύνω έκκληση σε Συλλόγους να συνεργαστούμε ώστε να αποφεύγουμε κοινές ημερομηνίες εκδηλώσεων και ταύτιση άλλων.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Εγώ σας ευχαριστώ από καρδιάς που γίνατε η αφορμή να μάθουν και όσες γυναίκες δεν μας γνωρίζουν τους σκοπούς της Λέσχης. Σας εύχομαι υγεία, ευτυχία, δύναμη, ελπίδα για το μέλλον, δημοσιογραφικές και επαγγελματικές επιτυχίες. Και όνειρα, πολλά όνειρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου