Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΠΩΣ ΕΒΑΛΑΝ ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: "ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΠΡΟ ΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ"!

H Κύπρος που είχε από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως, με το νόμισμά της πολύ ισχυρότερο του ευρώ, μόλις μπήκε στην ευρωζώνη, την έφαγε η...Μέρκελ!
anstasiadisΠώς και γιατί η Κυβέρνηση αποδέχθηκε τον... συμβιβασμό με την Τρόικα - Η κυπριακή πλευρά βρέθηκε αντιμέτωπη με ωμούς εκβιασμούς, ασφυκτικές πιέσεις και υπό την απειλή ότι θα μας άφηναν να οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία
Η ΚΥΠΡΟΣ δεν αποκλείεται να αποτελεί κάποιου είδους «πείραμα», το οποίο έγινε για να αποτελέσει προειδοποίηση προς την Ιταλία αλλά και την Ισπανία
Με σωρεία αντιπροτάσεων, καθώς και προειδοποιήσεις γι' αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις προσπάθησε η Κύπρος να μειώσει τις εκβιαστικές απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά κυρίως και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προχθές βράδυ μέχρι και χθες τα ξημερώματα στο Γιούρογκρουπ. Ο εκβιασμός περί άτακτης χρεοκοπίας, στην οποία θα άφηναν να οδηγηθεί η Κύπρος από αύριο κιόλας, ήταν ο χείριστος και πλέον ωμός, που διατυπώθηκε ποτέ εναντίον χώρας-μέλους της Ε.Ε. εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες. Οι ίδιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, η περίπτωση της Κύπρου να αποτελεί κάποιου είδους «πείραμα», το οποίο έγινε για να αποτελέσει προειδοποίηση προς την Ιταλία αλλά και την Ισπανία.
Άρχισαν με 40%
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τις Βρυξέλλες, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που άρχισαν με απειλές εκ μέρους του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι αν η Κύπρος δεν αποδεχόταν κούρεμα της τάξης του 40% τότε θα αφήνετο να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, σε κούρεμα δηλαδή της τάξης του 90%, ο Υπουργός Οικονομικών μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να αποφευχθεί ο οικονομικός και κατ' επέκτασιν ο πολιτικός αφανισμός της Κύπρου, αποφάσισαν να αποδεχτούν υπό την αίρεση της συγκατάθεσης και από την κυπριακή Βουλή την ύστατη υποχώρηση, αυτήν του «τέλους σταθερότητας», επί των καταθέσεων: 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% επί των μικρότερων καταθέσεων.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η Κύπρος, μας ελέχθη από πηγές στις Βρυξέλλες, βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού ήταν φανερό ότι οδηγείτο σε άτακτη χρεοκοπία με το κλείσιμο της κάνουλας ρευστότητας προς τις τράπεζες από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), από αύριο Δευτέρα, κιόλας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε άμεση κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και κατά συνέπειαν της κυπριακής οικονομίας στο σύνολό της. Τα διλήμματα ήταν τεράστια για την κυπριακή αποστολή, η οποία, όπως μας ελέχθη χαρακτηριστικά: «Μπροστά στον κίνδυνο του αφανισμού, του πλήρους δηλαδή κουρέματος καταθέσεων και προοπτικών, επελέγη η διάσωση με τα ποσοστά του 6,75% και 9,9%, επιλογή η οποία θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Πολύ σοβαρά υπόψη ελήφθη και το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε συνεχής εκροή καταθέσεων από κυπριακές τράπεζες, ενώ οι απειλές για τη διακοπή στην παροχή ρευστότητας είχαν ήδη διατυπωθεί από την αρχή της εβδομάδας.
Η πλέον σκληρή
Η διαπραγμάτευση για τη στήριξη της Κύπρου ήταν χωρίς καμία αμφιβολία η πλέον σκληρή των τελευταίων ετών, ξεπερνώντας σε ένταση ακόμη και εκείνες για την Ελλάδα. Αυτά που ζητούσαν το ΔΝΤ και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εάν γίνονταν δεκτά, θα προκαλούσαν τον αφανισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής εγκατέλειψε τη συνεδρίαση τρεις φορές για να λάβει οδηγίες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους. Τις γνωριμίες του ενεργοποίησε επίσης και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, προκειμένου να κάμψει τις αρχικές απαιτήσεις του κ. Σόιμπλε.
Ζητούσαν κούρεμα 40%
Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε αρχικά την απαίτηση για κούρεμα 40%. Μέσα στην αίθουσα τη σκυτάλη πήρε ο Σόιμπλε, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαιναν συνεχώς στην Κύπρο ότι εάν δεν δεχθεί γενναίο κούρεμα των καταθέσεων, θα άφηναν να καταρρεύσει αμέσως μεγάλη κυπριακή τράπεζα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε ρητή εντολή στον Μ. Σαρρή να ξεκαθαρίσει στους εταίρους ότι εάν συνεχιστούν οι απαράδεκτες αυτές απαιτήσεις, η κυπριακή αντιπροσωπία θα αποχωρούσε. Η απειλή φαίνεται ότι βοήθησε σε εκτόνωση του κλίματος, ωστόσο ο κ. Σόιμπλε εξακολουθούσε να ζητάει μικρότερο, αλλά πάντα διψήφιο «κούρεμα». Προσέκρουσε όμως εκ νέου στην κατηγορηματική άρνηση του Προέδρου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει συζήτηση για την επιβολή του εφάπαξ τέλους, το οποίο αφενός μεν είναι κλιμακωτό και αφετέρου προβλέπει την αντιστάθμιση των απωλειών των καταθετών με μετοχές κυπριακών τραπεζών.
πηγή: Η Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου