Το 2007 ο δημοσιογράφος Αιμίλιος Περδικάρης είχε αποκαλύψει τις διασυνδέσεις και τον ρόλο του Εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου ως όργανο της εκτελεστικής εξουσίας, ο οποίος σήμερα ζήτησε επιτακτικά - και σε διαφωνία με τις ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου - την προφυλάκιση της Ελένης Ζρούλια.
Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το αποκαλυπτικό άρθρο:
Σύµβουλος του υπουργού ∆ικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα-αποσπασµένος στο υπουργείο- διατέλεσε επί δύο, περίπου, χρόνια ο αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, συµµετέχοντας παράλληλα σε τέσσερις διαφορετικές έµµισθες νοµοπαρασκευαστικές επιτροπές και ασκώντας τα καθήκοντά του στο δικαστικό σώµα!
Η νέα αυτή αποκάλυψη εγείρει σοβαρές υποψίες για ευθείες επιρροές της πολιτικής ηγεσίας στη ∆ικαιοσύνη, καθώς ο κ. Ντογιάκος συνέταξε το πόρισµα βάσει του οποίου ασκήθηκε την Τετάρτη εν µέσω συζητήσεων και αντιδράσεων για την έκθεση Ζορµπά και το σκάνδαλο των οµολόγων δίωξη-εξπρές για τέσσερα αδικήµατα κατά του πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Κίνηση που ερµηνεύθηκε ακόµη και από κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ως «κίνηση συµψηφισµού» των πολιτικών ευθυνών που εντόπισε στην έκθεσή του ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος, κ. Γιώργος Ζορµπάς.
Ο ύποπτος πολιτικά χρόνος κατά τον οποίο ο κ. Ντογιάκος ολοκλήρωσε την έρευνά του και διαβίβασε τη δικογραφία για την άσκηση διώξεων σχετικά µε την υπόθεση της αγοραπωλησίας του οµολόγου του Ταµείου Εθνικής Οδοποιίας κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Παπακωνσταντίνου ήρθε να προστεθεί στην ενέργεια του προϊσταµένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γιώργου Κολιοκώστα, ο οποίος επιχείρησε να «ακυρώσει» το πόρισµα Ζορµπά. Και όπως στην περίπτωση της κόρης του τελευταίου -η οποία έτυχε προνοµιακού διορισµού στη Βουλή µε ενέργειες της κυβέρνησης- και τους γιους του τέως προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρωµύλου Κεδίκογλου και του γραµµατέα του υπουργείου ∆ικαιοσύνης κ. Παναγιώτη Πανούρη (που συµµετείχαν σε νοµοπαρασκευαστικές επιτροπές), και ο κ. Ντογιάκος φαίνεται πως έτυχε ιδιαίτερης µεταχείρισης από την κυβέρνηση, όντας προσωπικός σύµβουλος του κ. Παπαληγούρα.
Ο κ. Ντογιάκος αποσπάστηκε στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης µε απόφαση του κ. Παπαληγούρα το καλοκαίρι του 2004, εν µέσω Ολυµπιακών Αγώνων. Στο υπ’ αριθµόν Γ225/30.8.2004 ΦΕΚ αναφέρεται επί λέξει: «Μετά από πρόταση του υπουργού ∆ικαιοσύνης αποσπάται για ένα έτος στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης ο Ισίδωρος Ντογιάκος, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, για να παρέχει συνδροµή στο νοµοπαρασκευαστικό έργο του Υπουργείου και επιστηµονική υποστήριξη επί εξειδικευµένων νοµικών θεµάτων και θεµάτων σχετικών µε την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών».
Ο αντεισαγγελέας Εφετών δεν ήταν µόνο προσωπική επιλογή του κ. Παπαληγούρα, αλλά επιπλέον ο πρώτος εν ενεργεία δικαστικός που επέλεξε ως σύµβουλό του ο υπουργός (όπως έχει δικαίωµα, σύµφωνα µε νόµο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ). Η δε τοποθέτησή του έγινε µόλις 20 µέρες µετά την προαγωγή του από εισαγγελέας Πρωτοδικών σε αντεισαγγελέα Εφετών (ΦΕΚ Γ209/10.8.2004). Σύµφωνα εξάλλου µε πληροφορίες, ο κ. Παπαληγούρας ανανέωσε την ετήσια αρχικά θητεία του κ. Ντογιάκου, και έτσι ο αντεισαγγελέας Εφετών άφησε τη θέση του στο υπουργείο (δηλώνοντας παραίτηση) λίγους µήνες πριν.
Πού μετείχε ο Ντογιάκος
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο ήταν έµµισθος σε τέσσερις επιτροπές. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο, ο αντεισαγγελέας ορίστηκε επίσης µε αποφάσεις του κ. Αναστάση Παπαληγούρα ως έµµισθο µέλος των εξής νοµοπαρασκευαστικών επιτροπών:
Για «την προσέγγιση, την αµοιβαία αναγνώριση και την εκτέλεση ποινικών κυρώσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση» (υπ’ αριθµόν 96404/2004 απόφαση του υπουργού ∆ικαιοσύνης - ΦΕΚ Β1414 /15.9.2004). Στην επιτροπή που έπρεπε να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός ενός µηνός συµµετείχαν άλλα δύο µέλη και ο συνολικός προϋπολογισµός των αµοιβών τους ήταν 2.300 ευρώ.
Για «τον καθορισµό των µέσων και του τόπου καταστροφής των ναρκωτικών» (υπ’ αριθµόν 138021/2004 απόφαση του υπουργού ∆ικαιοσύνης - ΦΕΚ Β1824 /9.12.2004). Συµµετείχαν ακόµη εννέα µέλη που έπρεπε να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους εντός τριών µηνών και ο συνολικός προϋπολογισµός των αποδοχών τους ορίστηκε σε 20.000 ευρώ.
Για «την πρόληψη και αντιµετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» (υπ’ αριθµόν 32456/2005 του κ. Παπαληγούρα - ΦΕΚ Β466 /11.4.2005). Στην ίδια επιτροπή συµµετείχε και η κυρία ∆ήµητρα Παπαδοπούλου-Κλαµαρή, συγγενής του κ. Νικόλαου Κλαµαρή, νοµικού συµβούλου του πρωθυπουργού, και άλλα τέσσερα µέλη. Το έργο της έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός τριών µηνών και ο προϋπολογισµός των αµοιβών ανερχόταν σε 10.500 ευρώ. Ο κ. Παπαληγούρας έχει διαφηµίσει µε πηχιαίους τίτλους το νοµοθετικό πλαίσιο που εισηγήθηκε η εν λόγω επιτροπή, θεωρώντας τον σχετικό νόµο µία από τις µεγαλύτερες "κατακτήσεις" του στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης!
Για «την κατάρτιση του νέου µισθολογίου του ∆ηµοσίου, των Ενόπλων ∆υνάµεων και των Σωµάτων Ασφαλείας» (υπ’ αριθµόν 50197/2005 απόφαση του κ. Παπαληγούρα - ΦΕΚ Β776/9.6.2005). Στην ίδια επιτροπή συµµετείχαν άλλα τρία µέλη που έπρεπε να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους εντός τριών µηνών και το συνολικό κόστος των αµοιβών τους αγγίζει τις 9.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου