Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο επιστράτευσης των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ σε περίπτωση που κατεβάσουν τους διακόπτες διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει ανακοινώσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα που θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Η διοίκηση της ΔΕΗ ενημερώνει για κυλιόμενες περικοπές ρεύματος ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων.
«Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει... Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους», δήλωσε η Σ. Βούλτεψη την Τρίτη μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Είκοσι εκατ. τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό; Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κάνοντας την αρχή για τα σενάρια πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων. «Να έχουμε τους συνδικαλιστές να παίρνουν τα χρήματα για να πηγαίνουν ταξίδια; Η ΔΕΗ δεν ξεπουλιέται ήδη έχει μετόχους εισήχθη στο ΧΑ» σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν να κατεβάσει διακόπτες «ούτε για μισό λεπτό». «Θα φτάσουμε το θέμα μέχρι και την επιστράτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, υποστήριξε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ενημερώνεται μονόπλευρα και προβοκατόρικα καθώς, όπως είπε, «μιλάμε για μια πώληση του 30% με το προσωπικό να έχει τους ίδιους μισθούς και τα ίδια δικαιώματα, οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν δικαίωμα στην πρόσληψη και θα ανοίξει η αγορά ενέργειας».
Τις τελευταίες ώρες πάντως, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, πληθαίνουν οι φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο που τάσσονται υπέρ της επιστράτευσης.
Από την άλλη πλευρά, οι απεργίες των εργαζομένων σε όλες τις μονάδες της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Για την Πέμπτη, 3 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί Παναττικό συλλαλητήριο στις 19:00 έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη 30, ενώ κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου αντιδρώντας στην πώληση της δημόσιας περιουσίας και τη διάλυση της ΔΕΗ, την απώλεια θέσεων εργασίας και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου. Στις απεργίες θα συμμετάσχει και η Ένωση Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ (Ε.ΤΕ Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ).
Σε κάθε περίπτωση, όπως συμφωνήθηκε και στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας, το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο ή μεθαύριο στη Βουλή. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν σε ορισμένες αλλαγές και εγγυήσεις, που δεν αλλάζουν την ουσία του νόμου, ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενα «αντάρτικα».
Η διοίκηση της ΔΕΗ ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων ενημερώνει τους καταναλωτές για κυλιόμενες, ανά περιοχές, διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Όπως αναφέρεται η εφαρμογή των προγραμμάτων και η διάρκεια των περικοπών θα εξαρτηθεί αφενός από το μέγεθος της ισχύος που θα λείπει από το σύστημα και αφετέρου από το ύψος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Κάλεσμα για συμμετοχή στο παναττικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης ενάντια στο «ξεπούλημα της ΔΕΗ» απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως στόχος είναι «να ακυρωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για ακρωτηριασμό-ξεπούλημα της ΔΕΗ». «Δίκαιος ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ», αναφέρει το ΚΚΕ και τονίζει πως απέναντι στο σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και τις κυβερνητικές απειλές πρέπει να υπάρχει αγωνιστική απάντηση όλου του λαού. «Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ πρέπει να στηριχτεί από όλο το λαό που θα πληρώσει ακόμη πιο ακριβά την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Ως καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία αλλά και τα εθνικά συμφέροντα χαρακτηρίζει τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το ΕΚΘ η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση «θα δώσει τη χαριστική βολή στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», καθώς πρόκειται για μία από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα και η οποία «δημιουργήθηκε από χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου». Παράλληλα κάνει λόγο για καταστροφικά αποτελέσματα από την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες χώρες καθώς σημειώθηκαν τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου