Μέτρα συνολικής αξίας 125 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη παραγωγών συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο σε ευρωπαϊκά διατροφικά προϊόντα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο στη σχετική λίστα δεν βρίσκονται τα ελληνικά ροδάκινα. Υπενθυμίζεται πως στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης διαβεβαίωναν τους Έλληνες παραγωγούς πως θα αποζημιωθούν από την ΕΕ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο στήριξης από τους εθνικούς πόρους.
Τα μέτρα στήριξης τίθενται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα και έχουν αναδρομική ισχύ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αφορούν τα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια. «Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ» διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Γεωργία, ο Ρότζερ Γουέιτ. «Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης» εξήγησε. Όπως διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή αυτοί που θα επωφεληθούν από την παραπάνω στήριξη είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, δηλαδή η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Η ρωσική απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, το εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων, έχει προκαλέσει πάντως νευρικότητα στην Ε.Ε. που προωθούσε στην Μόσχα το 10% των προϊόντων που εξήγαγε. Μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας έχει προγραμματισθεί για τις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες για να εξετασθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Σμιτ, ο ρωσικός αγροδιατροφικός τομέας δεν μπορεί να ικανοποιήσει πάνω από το 60% των αναγκών της Ρωσίας για τέτοια προϊόντα και «δεν μπορεί να καταφέρει να αναπληρώσει τη διαφορά, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την παραγωγή γάλακτος». Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung είπε ότι το ρωσικό εμπάργκο δεν θα έχει παρά μόνο «μάλλον μηδαμινές επιπτώσεις» στον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό κλάδο.
Πάντως, ανοιχτό άφησαν οι Βρυξέλλες, την Παρασκευή, το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία, χωρίς να λείπουν, όμως, οι φωνές και αρκετών ηγετών οι οποίοι εκφράζουν σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης πολιτικής. Στην περίπτωση, όμως, που εφαρμοστούν νέες κυρώσεις, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Vedomosti, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να επιβάλλει εμπάργκο και στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Δύσης. Το εμπάργκο θα αφορά μόνο τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και όχι αυτά που παράγονται στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών σε ρωσικό έδαφος. Τέτοιες δομές διαθέτουν οι Ford, Volkswagen, Renault, Toyota και Hyundai.
Μέχρι στιγμής, πάντως, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Ελβετικού Αγροτικού Οργανισμού (FOAG) Αννυ Ριτσόλι, οι ευρωπαϊκές εταιρίες τροφίμων προσπαθούν να ξεπεράσουν τα ρωσικά αντίμετρα εξάγοντας προϊόντα τους στη Ρωσία-κυρίως, κρέατα, πουλερικά, οπωροκηπευτικά και γαλακτοκομικά -μέσω Ελβετίας και άλλων χωρών, που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Σε «αναζήτηση πλάγιας οδού» βρίσκεται και η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Γαλακτοκόμων, σύμφωνα με γαλλικές πηγές. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σιέτε βαν Κειμπέμα παραδέχτηκε ότι «ευρωπαϊκά προϊόντα με προορισμό τη Ρωσία θα προωθηθούν μέσω τρίτης χώρας». Πρόσθεσε ότι «γίνονται βολιδοσκοπήσεις στην Ελβετία και σε χώρες της Νότιας Αμερικής».
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου