Τα ψιλά γράμματα κάνουν τη διαφορά…
Πολλοί από εμάς αποφασίσαμε κάποτε να αγοράσουμε ένα smartphone ή tablet από την Κίνα, για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε σε χαμηλή τιμή, χαρακτηριστικά που άλλα τηλέφωνα εκτός Κίνας, τα διαθέτουν πολύ ακριβότερα.
Αρκετοί όμως από εμάς έπεσαν στην παγίδα της παροιμίας, «η φθήνια...
τρώει τον παρά», γιατί δεν γνωρίζαμε ικανοποιητικά ποια ήταν τα χαρακτηριστικά των android συσκευών που παραγγείλαμε.
Για παράδειγμα, πολλοί ‘’τσιμπάνε’’ από ένα φθηνό τετραπύρηνο τηλέφωνο, αλλά λίγοι είναι αυτοί που θα ψάξουν να βρουν τι είναι αυτό που λείπει από αυτό το φαινομενικά δυνατό τηλέφωνο.
Έτσι καταλήγουμε να έχουμε ένα τετραπύρηνο κινητό με ελάχιστη μνήμη RAM (π.χ. 512 mb), ή με παρωχημένη ‘’κάρτα’’ γραφικών (GPU), όπου δεν μπορούμε φυσικά να έχουμε όλες τις εφαρμογές που φανταζόμασταν ότι θα τρέχουν στο κινητό μας!
Αλλά ας δούμε αναλυτικά τις 10 συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αγοράσουμε smartphone ή tablet από την Κίνα, με κριτήριο πάντα τη σωστή σχέση τιμής – απόδοσης.
- Η πρώτη και σημαντικότερη κατά την γνώμη μου συμβουλή, είναι να κοιτάξετε πρωτίστως, πόση ΜΝΗΜΗ RAM θα διαθέτει το υποψήφιο μηχάνημα που θέλετε. Όσο περισσότερη η μνήμη RAM, τόσο καλύτερο είναι το μηχάνημα που θα λάβετε στα χέρια σας και αυτό γιατί, για παράδειγμα ένα μηχάνημα που διαθέτει 3GB μνήμης RAM, σας λέει χωρίς να μιλάει, ότι ο επεξεργαστής που θα ‘’δέσει’’ μαζί του, είναι σίγουρα καλύτερος από ένα μηχάνημα που διαθέτει 1GB RAM. Με λίγα λόγια, αν δείτε μεγάλη διαφορά στη μνήμη RAM συγκρίνοντας 2 μηχανήματα Android, τότε δεν χρειάζεται να δείτε καν τον επεξεργαστή τους, για να καταλάβετε ποιο μηχάνημα είναι καλύτερο.
- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ (CPU)… 2-πύρηνος, 4-πύρηνος, 8-πύρηνος κλπ…. ναι οι πυρήνες μπορούν να μας δώσουν μια ιδέα της υπολογιστικής δύναμης του υποψηφίου μηχανήματος που θέλουμε, δεν αποτελεί όμως αυτό πανάκεια. Έτσι μπορεί να έχουμε έναν 4-πύρηνο επεξεργαστή, ο οποίος να είναι δυνατότερος από έναν 8-πυρηνο. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει γιατί ο 4-πύρηνος είναι χρονισμένος σε μεγαλύτερα MHz απ ότι ο 8-πύρηνος, έτσι ένας 4-πύρηνος στα 2.7GHz είναι δυνατότερος από έναν 8-πύρηνο που οι πυρήνες του είναι χρονισμένοι στα 1.2GHz. Εννοείται πως πάντοτε μετράει και η ποιότητα του chipset (π.χ. Exynos ή Snapdragon?) που φοράει ο εκάστοτε επεξεργαστής, την οποία μπορείτε να την αναζητήσετε με ένα Google-αρισμα στο Internet.
- ΟΘΟΝΗ… συνήθως όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερη, όμως αυτό δεν ισχύει πάντα και για όλους. Στην οθόνη εκτός από τις ίντσες της, καλό είναι να κοιτάμε την ανάλυσή της όπου φυσικά όσο μεγαλύτερη ανάλυση, τόσο καλύτερη η εικόνα που λαμβάνουν τα μάτια μας, ενώ μία λεπτομέρεια που λίγοι την κοιτάνε είναι το λεγόμενο pixel density. Ωραία, πήρες την full HD οθόνη, όμως πόσα pixel της χωράνε σε μία ίντσα της (το λεγόμενο pixel per inch ή ppi)?…η απάντηση είναι όσο περισσότερα, τόσο απολαυστικότερη είναι η οθόνη. Εννοείται ότι αν η οθόνη διαθέτει πολλά εκατομμύρια χρώματα και είναι OLED ή SUPER AMOLED ή RETINA είναι ακόμα καλύτερη.
- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ… όσο νεότερο, τόσο καλύτερα… ΠΡΟΣΟΧΗ όμως…. Τα περισσότερα Κινέζικα Android έχουν το μειονέκτημα να ΜΗΝ ανανεώνουν το λειτουργικό με το οποίο τα αγοράσατε. Με λίγα λόγια, αν αγόρασες ‘’Κινέζο’’ με Android2, οι πιθανότητες να ΜΗΝ αναβαθμίζεται σε 4.4 είναι ΜΕΓΑΛΕΣ! Για αυτό πάντα κοιτάμε σε μια σύγκριση συσκευών να διαλέγουμε αυτό με το πιο καινούργιο λειτουργικό.
- GPU ή στα Ελληνικά Γραφική Μονάδα Επεξεργασίας. Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα αν θελήσεις να μάθεις ποια GPU είναι καλύτερη, γι αυτό συστήνω να Google-αρετε τις ονομασίες των υποψηφίων GPU που σας ενδιαφέρουν και ακόμα καλύτερα να ‘’κοντράρετε’’ τα ονόματα των 2 GPU, για παράδειγμα Mali vs Adreno ώστε να δείτε σε πιο εξειδικευμένα sites τις δυνατότητές τους, αφού εκεί θα βρείτε αναλυτικές αλλά και overall βαθμολογίες με αριθμούς που δεν χωρούν αμφισβήτηση.
- ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, πολύ σημαντικό είναι να έχει το android που θα αγοράσεις, μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και φυσικά ακόμα καλύτερο είναι να υποστηρίζει κάρτα μνήμης γιατί υπάρχουν στην αγορά μοντέλα που για παράδειγμα διαθέτουν 16GB internal memory αλλά δεν διαθέτουν slot για να προσθέσεις κάρτα μνήμης, με αποτέλεσμα να μένεις με ένα μηχάνημα στο χέρι το οποίο τελικά στη πραγματικότητα διαθέτει 10GB μνήμης (γιατί τα 16GB που αναφέρονται μετριούνται σε δισεκατομμύρια bytes τα οποία όταν τα διαιρέσεις με το μαγικό νούμερο 1024 {αφού 1024 KB μας κάνουν 1MB, 1024ΜΒ μας κάνουν 1GB κλπ} συν τον αποθηκευτικό χώρο που σου καταλαμβάνει το λειτουργικό android), τα οποία 10GB σε έναν μέσο χρήστη, του φτάνουν να βάλει 2 μεγάλα παιχνίδια, 10 βασικές εφαρμογές και από εκεί και πέρα λίγες φωτογραφίες και βίντεο, ενώ σε έναν hard core χρήστη, απλά δεν φτάνουν.
- ΜΠΑΤΑΡΙΑ, αν μιλάτε πολύ ή κάνετε μεγάλη χρήση του 3G – 4G αλλά και του Wi-Fi, τότε φροντίστε να διαλέξετε μοντέλο με μπαταρία πολλών mAh (μιλιαμπέρ). Επίσης μία σημαντική συμβουλή για να διαρκεί περισσότερο η μπαταρία σας, είναι να απενεργοποιείτε το Wi-Fi όταν δεν το χρησιμοποιείτε, ενώ το ίδιο είναι καλό να κάνετε και όταν θέλετε να φορτίσετε επειγόντως το κινητό σας.
- ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ, μπορεί να σας φανεί παράξενο αλλά υπάρχει περίπτωση να σας λείψει συγκεκριμένος αισθητήρας ακόμα και για να κατεβάσετε εφαρμογή! Για παράδειγμα εμένα μου έλειπε ο αισθητήρας του γυροσκοπίου σε ένα κινητό που είχα, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κατεβάσω συγκεκριμένο game που απαιτούσε τον συγκεκριμένο αισθητήρα (gyroscope sensor), γι αυτό μην τους υποτιμάτε τους αισθητήρες λέγοντας για παράδειγμα ‘’κι εμένα πού θα μου χρησιμεύσει η πυξίδα ή το γυροσκόπιο’’, γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Άρα όσο περισσότερους αισθητήρες, τόσο καλύτερη επιλογή κάνετε.
- ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΦΟΡΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, στο σημείο αυτό θα πρέπει να παρατηρήσετε αν η δυνητική αγορά σας υποστηρίζει και τις απαιτήσεις σας, δηλαδή για παράδειγμα, αν διαθέτει Bluetooth, gps, έχει χαμηλό συντελεστή ακτινοβολίας SAR, έχει 2 κάρτες sim, υποστηρίζει βιντεοκλήσεις, έχει προεγκατεστημένο το google app store ή χάρτες, παίζει αρχεία μουσικής mp3, wav κλπ, έχει ενσωματωμένο ραδιόφωνο, υποστηρίζει αρχεία του office και αρχεία φωτογραφιών, παίζει αρχεία ταινιών όπως avi, mp4 κλπ, αν περιέχει η συσκευασία του όλα όσα χρειάζεται για να είναι λειτουργικό ή θα χρειαστεί να αγοράσετε μετά και άλλα βασικά εξαρτήματα όπως ακουστικά, φορτιστή κλπ.
- ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, να ξεκαθαρίσουμε ότι με τον όρο αξιοπιστία δεν εννοούμε μόνο του μηχανήματος που θέλετε να αγοράσετε αλλά παράλληλα και του eshop ή ακόμα και του πιθανού πωλητή (εξαρτάται από το είδος του site). Έτσι λοιπόν καλό είναι να παρατηρήσετε πιθανές βαθμολογίες και reviews προηγούμενων αγοραστών για το android της επιλογής σας, καθώς και σχόλια που αφορούν την αξιοπιστία του site ή ακόμα και του πιθανού πωλητή, διότι να ξέρετε ότι σε sites του τύπου aliexpress, οι πωλητές προσπαθούν να είναι αξιόπιστοι και παρακαλάνε να μην τους βαθμολογήσετε με κακό βαθμό ακόμα και κάνοντάς σας διάφορα δωράκια σε περίπτωση έστω και μικρής καθυστέρησης παράδοσης, διότι μία κακή βαθμολογία από έναν δυσαρεστημένο πελάτη είναι αρκετή για να επηρεάσει εκατοντάδες άλλους να μην αγοράσουν από αυτόν, πράγμα που για τον πωλητή σημαίνει καταστροφή. Φυσικά επειδή μιλάμε για την Κίνα και για την απόλυτη απεραντοσύνη ως χώρα, καλό θα είναι να κοιτάξετε να έχετε και μία ασφάλεια συναλλαγών όπως για παράδειγμα το paypal, ούτως ώστε αν κάτι πάει στραβά, να μην χάσετε τα χρήματά σας.
Τέλος να θυμάστε ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω συμβουλές ισχύουν ακόμα και αν δεν αγοράσετε το Android σας από την Κίνα.
Καλές αγορές!
Του Πάνου Παναγιωταρέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου