Μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να βρεθεί η χώρα μετά την απόφαση του Eurogroup να δεχθεί τη σκληρή γραμμή του Β. Σόιμπλε και του ΔΝΤ για τα προληπτικά έκτακτα μέτρα.
Τα δεδομένα είναι πλέον ξεκάθαρα και η συγκυβέρνηση καλείται να...
διαχειριστεί ένα εξαιρετικά δύσκολο πακέτο μέσα στον επόμενο μήνα.
Η έκβαση της διαχείρισης του συγκεκριμένου πακέτου των 9 δισ. ευρώ σε σύνολο μέτρων, τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία, είτε θα οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα έως το 2019, είτε η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε εκλογές μέσα στον επόμενο μήνα ή το καλοκαίρι.
Τα πράγματα είναι καθαρά. Το Eurogroup θέλει από το ελληνικό κοινοβούλιο, άρα από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης να ψηφίσουν το γνωστό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ άμεσα και ταυτόχρονα να ψηφίσουν και ένα νέο «αξιόπιστο» έκτακτο πακέτο μέτρων το οποίο θα νομοθετηθεί και θα αντιστοιχεί σε 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ.
Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών, παρουσία της Κρ. Λαγκάρντ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι αν τα πράγματα προχωρήσουν (και έχει κλείσει και η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για το «κανονικό» πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ) τότε θα μπορέσει να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, στο οποίο θα εξεταστεί και το θέμα του χρέους και το πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση.
«Εξετάσαμε πως θα προχωρήσουμε. Συμπεράναμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί μόνο αν είναι απαραίτητο. Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν» είπε και αποκάλυψε μάλιστα ότι το Eurogroup έχει τη δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να δουλέψει παραγωγικά γι’ αυτό. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πάντως είπε ότι αναζητά ένα μηχανισμό δέσμευσης καθώς δεν προβλέπεται η νομοθέτηση μελλοντικών προληπτικών μέτρων από το ελληνικό νομοθετικό σύστημα.
«Μόλις η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, θα εξεταστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους» συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ότι το Eurogroup δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ονομαστικό «κούρεμα». «Εξετάζουμε την αναπροσαρμογή του χρέους, μέσω της πιθανής μείωσης των επιτοκίων ή της περιόδου χάριτος» εξήγησε σχετικά. H Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμάσει ένα πακέτο «έκτακτων μέτρων», ύψους 2% του ΑΕΠ, ως εγγύηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Τα νέα έκτακτα μέτρα που μπήκαν στο τραπέζι μετά από ιδέα του Β. Σόιμπλε για να μείνει το ΔΝΤ στο μνημόνιο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά ευλόγως δημιουργούν πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το αν τελικά η συγκυβέρνηση θα αντέξει να τα περάσει από τη Βουλή. Άλλωστε οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν μπροστά τους το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το πακέτο των έμμεσων φόρων. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να περάσουν νέα σκληρά μέτρα από τη Βουλή δεσμεύοντας τη χώρα για το 2018.
Μόλις χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Euronews και ερωτηθείς κατά πόσο μπορούν να περάσουν τα σκληρά μέτρα από τη Βουλή ανέφερε πως για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές, με το λαό να γνωρίζει τι υπάρχει στο τραπέζι. Ωστόσο προειδοποίησε ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία».
Πλέον αυτά τα επιπρόσθετα βάρη είναι απαιτητά από το Eurogroup.
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται πλέον μπροστά στην απαίτηση όλων των δανειστών, τόσο του ΔΝΤ, όσο και των Ευρωπαίων να πέσουν τώρα υπογραφές για προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, παρόλο που ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να προειδοποίησε και τον Φρανσουά Ολάντ για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη χώρα.
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει διαρροή, μέχρι στιγμής, είναι εμφανές ότι το νέο δίλημμα που θα τεθεί επικοινωνιακά στους βουλευτές και τους πολίτες είναι: Συμφωνία ή σύγκρουση και προσφυγή στις κάλπες ή σε ένα δημοψήφισμα.
Μάλιστα κάτι ανάλογο υπονόησε προ ημερών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας για «πολιτικό πρόβλημα» αν οι δανειστές ζητήσουν προληπτικά μέτρα. Τι σημαίνει το πολιτικό πρόβλημα; Ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και θα πέσει.
Ο χρόνος θα δείξει μέσα στις επόμενες μέρες αν τελικά η συγκυβέρνηση θα αντέξει η όχι υπό το βάρος των προληπτικών μέτρων, αλλά και αν ο Αλέξης Τσίπρας θα θέλει να φορτωθεί ακόμη ένα πακέτο που ανεβάζει τον μνημονιακό λογαριασμό σε 9 δισ. ευρώ εξαντλώντας μέρος από το πολιτικό του κεφάλαιο.
Όπως και να έχει αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις εξελίξεις καθώς η εξουσία είναι γλυκιά.
fimes.gr (τίτλος: δικός μας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου