Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ! 7 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ...

Επτά μήνες μετά το περιστατικό που «πάγωσε» τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας - «Δεν είχαμε ποτέ την πρόθεση να καταρρίψουμε το αεροσκάφος - Στρατηγικός εταίρος η Μόσχα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος

Περίπου επτά μήνες αφότου η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό πολεμικό...


αεροσκάφος τύπου Su-24, υποστηρίζοντας πως είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό και εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του πιλότου του μαχητικού.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Ερντογάν απολογήθηκε για το επεισόδιο, έπειτα από το οποίο επικράτησε ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ερντογάν «εξέφρασε τη βαθιά του συμπόνια και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του νεκρού Ρώσου πιλότου και ζήτησε συγγνώμη».
Στην επιστολή του, μάλιστα, χαρακτήρισε τη Ρωσία «φίλη και στρατηγικό εταίρο» της Άγκυρας, με την οποία οι τουρκικές αρχές δε θα ήθελαν να ψυχρανθούν οι σχέσεις, εκφράζοντας την επιθυμία να αποκατασταθεί η επαφή με τη Μόσχα. 
«Η επιστολή σημειώνει ιδίως ότι η Ρωσία είναι φίλη της Τουρκίας και στρατηγικός εταίρος της και ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα ήθελαν να χαλάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Πεσκόφ.
«Δεν είχαμε ποτέ την επιθυμία ή τη συνειδητή πρόθεση να καταρρίψουμε ένα αεροσκάφος που ανήκει στη Ρωσία», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος στην επιστολή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Αναφερόμενος στο θάνατο του πιλότου του ρωσικού Σουκχόι ο Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα συμμερίζεται τον πόνο της απώλειας με την οικογένεια του αντισμήναρχου Όλεγκ Πεσκόφ, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η Τουρκία πονάει με το θάνατό του.
Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά αψήφησε τους κινδύνους και έκανε σημαντική προσπάθεια για την ανάσυρση της σορού του Ρώσου πιλότου από τη συριακή αντιπολίτευση, μεταφέροντάς την στην Τουρκία. Επισήμανε δε, πως ακολουθήθηκε η απαραίτητη στρατιωτική και θρησκευτική διαδικασία.
Αναλυτικότερα, στην επιστολή αναφέρεται πως η Άγκυρα συμπεριφέρθηκε στην οικογένεια του νεκρού πιλότου σαν να επρόκειτο για τουρκική οικογένεια και «είναι έτοιμη για οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να ανακουφιστεί ο πόνος και η σοβαρότητα της καταστροφής που σημειώθηκε».
Όπως επισήμανε ο Πέσκοφ, ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται για τον φερόμενο ως ύποπτο για το θάνατο του Πεσκόφ.
Παράλληλα, ο Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ασφαλείας στην περιοχή και να προχωρήσει η συνεργασία με τη Μόσχα για θέματα τρομοκρατίας.
Λίγη ώρα αργότερα, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου επιβεβαίωσε ότι εστάλη επιστολή στον Πούτιν.
Υπενθυμίζεται πως το ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη τον περασμένο Νοέμβριο από τουρκικά F-16, με το τουρκικό επιτελείο να υποστηρίζει ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, παρότι η ρωσική πλευρά τόνιζε ότι το αεροσκάφος της βρισκόταν εντός του συριακού εναέριου χώρου.
Ο πιλότος Όλεγκ Πεσκόφ παρότι κατάφερε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης έπεσε στα χέρια Τουρκομάνων ανταρτών, οι οποίοι τον πυροβόλησαν θανάσιμα.
Ο αρχηγός της ομάδας των ενόπλων, Αλπαρσλάν Τσελίκ, παραδέχθηκε την εμπλοκή του στο θάνατο του Ρώσου πιλότου, ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι Τούρκος πολίτης, ακραίος εθνικιστής και μέλος των «Γκρίζων Λύκων».
Μολονότι ο Τσελίκ συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές, δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το θάνατο του Πεσκόφ, αλλά μόνο για την κατοχή όπλων, με το συνήγορό του να υποστηρίζει ότι ήταν αδύνατο να καθοριστεί ποιος ακριβώς ήταν ο εκτελεστής του Πεσκόφ την ώρα που το περιστατικό σημειώθηκε σε εμπόλεμη ζώνη. 
Όλα αυτά, ενώ η Τουρκία τείνει χείρα φιλίας και στο Ισραήλ, έπειτα από την αιματηρή επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε εξομάλυνση των σχέσεών τους, με το Ισραήλ να δεσμεύεται για την καταβολή 20 εκατ. δολαρίων για τις οικογένειες των Τούρκων που σκοτώθηκαν το 2010, και με την Άγκυρα να μην προχωρά σε δικαστικές διώξεις εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών.

Η «συγγνώμη» του Ερντογάν και η πρόθεση συμφιλίωσης με το Ισραήλ σηματοδοτεί την προσπάθεια της Άγκυρας να αποκαταστήσει τη σχέση της με τις δύο χώρες που, μεταξύ άλλων, αποτελούν βασικοί πυλώνες του τουρκικού τουρισμού, ο οποίος βιώνει βαθιά ύφεση έπειτα από τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος. 
Πρώτο Θέμα

1 σχόλιο:

  1. Να του στείλουμε χαρτομάντηλα να σκουπίζει τα δάκρυά του γιατί εδώ και 7 μήνες κλαίει για το νεκρό πιλότο και έχει ξοδέψει μια περιουσία στα χαρτομάντηλα και χρειάζεται ενίσχυση. Τι γελοιότητες είναι αυτές, εμετός μου έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή