«Τέλεια καταιγίδα», έτσι χαρακτηρίστηκε το φαινόμενο που έπληξε την ...
Βικτώρια και προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τη μεταφορά εκατοντάδων άλλων στο νοσοκομείο.
Ανάμεσα στα θύματα και ένας ομογενής ο Απόλλων Παπαδόπουλος.
Ο 35χρονος άνδρας, μηχανικός στο επάγγελμα, υπέστη θανατηφόρο κρίση άσθματος όταν η καταιγίδα διασκόρπισε στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα επίπεδα γύρης τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έστειλαν εκατοντάδες ανθρώπους στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία αγωνίζονταν να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση που δημιουργήθηκε για μια περίοδο τεσσάρων ωρών, όταν δέχτηκαν περισσότερες από 1.900 κλήσεις.
Τι είναι η «Τέλεια καταιγίδα»
Η πρόκληση ασθματικής κρίσης λόγω καταιγίδας συμβαίνει όταν οι ισχυροί άνεμοι αφαιρούν τη γύρη από τα δέντρα και τα φυτά και τη διασκορπίζουν στην ατμόσφαιρα, και η βροχόπτωση με την υγρασία την επαναφέρουν στη γη.
Η γύρη σπάζοντας άπειρα μικροσκοπικά κομμάτια μεταφέρθηκε σε μεγάλη απόσταση εξαιτίας των ανέμων και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν .
«Σαν να έπεσαν 150 βόμβες μαζί»
Η υπουργός Υγείας της πολιτείας, Τζιλ Χένεσι, μιλώντας στο ραδιόφωνο τoυ ABC είπε πως ουδέποτε το σύστημα υγείας της πολιτείας αντιμετώπισε ένα περιστατικό τέτοιου μεγέθους, χαρακτηρίζοντας το ως την τέλεια καταιγίδα.
Ήταν τέτοια η ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μεγάλου αριθμού πολιτών, που όπως υποστήριξε η κυρία Χένεσι, μεταφέροντας τα λεγόμενα εργαζομένων των επειγόντων περιστατικών, ήταν σαν να είχαν εξεράγη 150 βόμβες σε διάστημα πέντε λεπτών.
Μάλιστα τα νοσοκομεία της Βικτώρια εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες μιλούν για «μεγάλη καταστροφή», επισημαίνοντας ότι σχεδόν εξαντλήθηκαν τα αποθέματά τους σε βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.
Τι συμβουλεύει ομογενής γιατρός
Ο ομογενής ιατρός, Γιώργος Αμπουγιάννης εξήγησε στο πρόγραμμά μας τι ακριβώς προκάλεσε την κρίση άσθματος στους τέσσερις άτυχους ανθρώπους, λέγοντας πως όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν τέτοιες συνθήκες μένοντας στο σπίτι.
«Καλό είναι όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τέτοια κρίση άσθματος να συμβουλευτούν άμεσα τον γιατρό τους ή να επισκεφτούν κάποιο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Αμπουγιάννης.
Σύμφωνα με την Εταιρεία Αλλεργιολογίας της Αυστραλίας, περίπου ένας στους δέκα Αυστραλούς πάσχουν από άσθμα και σχεδόν 300 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους εξαιτίας του.
Ιδιαιτέρως ευάλωτοι σε τέτοιου είδους φυσικά φαινόμενα είναι οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου