ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΖΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΗΣ ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ ΩΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ!
Η έξοδος του Σισμίκ για έρευνες στο Αιγαίο ήταν η πρώτη φορά μετά το 1974 που έφερε Ελλάδα και Τουρκία τόσο κοντά στον πόλεμο.
Τότε, ο εκδότης της εφημερίδας μας υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία (ΕΣΣΟ 185) και βρισκόταν μετατεθιμένος στη μονάδα πυροβολικού στη Νέα Μηχανιώνα (ΧΩΚ), έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στη Θήβα ως οδηγός αυτοκινήτου. Ως απλός φαντάρος βρέθηκε από την μια μέρα στην άλλη... έτομος για πόλεμο!!!
Το σοκ της είδησης "πάμε για πόλεμο" ήταν ομολογουμένως μεγαλύτερο για τους αξιωματικούς απ ότι για τους φαντάρους. Ο επικεφαλής της πυροβολαρχίας, ταγματάρχης Νίκος Στοϊδης, μαζί με τον υπολογαχό Λένο μπήκαν στο εστιατόριο και διέκοψαν την ώρα του φαγητού. Όλοι άφησαν τα πιάτα με την φασολάδα στην μέση και οι σειρήνες για πόλεμο άρχισαν να σφυρίζουν σε όλη την μονάδα.
Μέσα σε λίγες ώρες η πυροβολαρχία ξηλώθηκε από την Μηχανιώνα και το...καραβάνι ξεκίνησε για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκεί περίμεναν τα πολεμικά πλοία τα οποία ...υποδέχθηκαν τους πυραύλους των ΧΩΚ και όλους τους στρατιώτες. Οι εντολές του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είχε κοντράρει στα ίσια τους Τούρκους (ήταν μάγκα σε αυτό) ήταν σαφείς: "πάμε για πόλεμο".
Οι σειρήνες δεν σταμάτησαν να χτυπούν τα ξημερώματα...Πολλοί νόμιζαν ότι ο πόλεμος είχε ξεκινήσει. Επρόκειτο όμως για άσκηση ετοιμότητας των ναυτών.
Οι φαντάροι δεν ήξεραν καν που τούς πήγαιναν. Τελικά, τα πλοία βρήκαν λιμάνι στην Λήμνο!!!
Οι εμπειρίες ήταν αξέχαστες, μονδικές. Πρόσωπο με πρόσωπο με τον καθημερινό φόβο. Με αέρηδες 12 μποφώρ που γκρέμισαν από την Φοραδόμανδρα ακόμη και το ραντάρ PAR!!!
Η επίσκεψη του τότε πτέραρχου Κουρή, η ...δραπεύτευση του Βραχιολίδη από το "στρατόπεδο" όπου, μετά από 8 ημέρες παραμονής στα βουνά της Λήμνου πέρασε τρία άλλα βουνά για να φτάσει στο χωριό Κάσπακας όπου και βρήκε ένα τηλέφωνο και ειδοποίησε τους δικούς του:"είμαι καλά, μην ανησυχείτε. Είμαστε στη Λήμνο...".
Η περιπέτεια της Λήμνου κράτησε ακριβώς 6 μήνες. Η μονάδα των ΧΩΚ πρέπει να ήταν η μόνη που παρέμεινε εκτός έδρας για τόσο μεγάλο διάστημα. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1987 η πυροβολαρχία επέστρεφε στην βάση της, την Νέα Μηχανιώνα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου