Ένα ηχηρό «Μακεδονία ξακουστή», το οποίο τραγούδαγε ο κόσμος που παραβρέθηκε στις παρελάσεις υπό τη συνοδεία του ρυθμού που παιάνιζαν οι μπάντες σημάδεψε τις φετινές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, τη στιγμή που η αντοχή των πολιτών κλυδωνίζεται έντονα από...
To μήνυμα που εστάλη από τις φετινές εκδηλώσεις για την επανάσταση του 1821 ήταν ηχηρό για την κυβέρνηση. Τόσο από τις αποδοκιμασίες σε βάρος υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το γεγονός ότι σχεδόν παντού δεν… συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις για το τραγούδι – σήμα κατατεθέν του «Μακεδονικού.
Μια εικόνα που δείχνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόγνωση καθώς βλέπει να δημιουργείται ένα κύμα αντίδρασης κατά της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και γενικότερα κατά της πολιτικής των τελευταίων ετών.
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς και άλλες πόλεις της Ελλάδας έστειλαν μηνύματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας προς πάσα κατεύθυνση. Κυρίως προς την κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη επόμενη ημέρα καθώς η συμφωνία των Πρεσπών στην καθημερινότητα και στις λεπτομέρειες έχει πολλές αντιφάσεις κι ακόμη περισσότερες «γκρίζες» ζώνες.
Στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν με μεγάλο προβληματισμό τα όσα έγιναν στις φετινές παρελάσεις, και ανησυχούν ιδιαίτερα ενόψει εκλογών για τις περιοδείες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία. «Δεν μπορούμε να πάμε στις περιφέρειές μας», λένε βουλευτές οι οποίοι αντιμετωπίζονται με σκαιό τρόπο από τους πολίτες.
Οσο κι αν προσπαθούν στο Μαξίμου να ρίξουν τις ευθύνες των κινητοποιήσεων σε ακροδεξιούς ή σε Χρυσαυγίτες, ξέρουν καλά ότι η εικόνα υπουργών και βουλευτών και κυνηγιούνται και να μην μπορούν ούτε διάλογο να ανοίξουν με τον κόσμο, προκαλεί τεράστια ζημιά στην κυβέρνηση.
Ισως, μάλιστα, λένε κάποιοι και στην αντιπολίτευση, η προσπάθεια που έγινε να βγει μπροστά ο Αλέξης Τσίπρας σαν… στρατάρχης, με αφορμή την προκλητική παρενόχληση του ελικοπτέρου του από τουρκικά αεροσκάφη, να έγινε προκειμένου να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με το Μακεδονικό, κυρίως αλλά όχι μόνο.
Οι προκλητικές δηλώσεις Παππά για τη «Μακεδονία ξακουστή» που ήταν… τα Σκόπια, έβαλε φωτιά στην 25η Μαρτίου και οδήγησε μαθητές, στρατιώτες και πολίτες να το τραγουδήσουν.
Η αρχή έγινε με τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι παρέλασαν υπό την υπόκρουση του «Μακεδονία Ξακουστή».
Οι Εύζωνες χειροκροτήθηκαν από τους πολίτες που στέκονταν κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης.
Φαίνεται ότι η πίεση που άσκησαν πολίτες και φορείς έστειλαν το «μήνυμα» και το «Μακεδονία Ξακουστή» ακούστηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα.
Το παιάνισμα του εμβατηρίου ακούστηκε την ώρα που η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού έμπαινε στο χώρο της παρέλασης για να πάρει θέση πίσω από τον χώρο των επισήμων και καταχειροκροτήθηκε από τους πολίτες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης.
Για τη Μακεδονία η Σχολή Ευελπίδων και τα «βατράχια» του Λιμενικού
Το εμβατήριο τραγουδήθηκε και από τους αξιωματικούς της Σχολής Ευελπίδων, με το πλήθος να συνοδεύει στο τραγούδι και να χειροκροτεί θερμά.
Αλλά και τα «βατράχια» του Λιμενικού Σώματος έδωσαν κι αυτοί το σύνθημα για να χειροκροτήσει ο κόσμος.
«Μακεδονία Ξακουστή» και στον Πειραιά
Το κύμα αντιδράσεων στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, «άγγιξε» και τον Πειραιά.
Τραγουδήθηκε και χειροκροτήθηκε από χιλιάδες Πειραιώτες, οι οποίοι έδωσαν το παρών για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.
Φορτισμένο το κλίμα και στη Θεσσαλονίκη
Ακόμα πιο τεταμένο, γύρω από το ζήτημα της ελληνικότητας της Μακεδονίας, ήταν το κλίμα στη Θεσσαλονίκη.
Τον τόνο, σε αυτή την περίπτωση, έδωσαν πρώτα οι μαθητές, όπως εκείνοι του 32ου Γενικού Λυκείου Χαριλάου, που περνώντας μπροστά από τους επισήμους φώναξαν «Μακεδονία, γη ελληνική».
Ακολούθησαν τα εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος», με τους μαθητές να τραγουδούν δυνατά το «Μακεδονία ξακουστή».
Μάλιστα, το ίδιο εμβατήριο τραγούδησαν και πολίτες, την ώρα που στην εξέδρα της παρέλασης έφθασαν οι επίσημοι.
Με τον εθνικό ύμνο και το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή» ολοκληρώθηκε και η δοξολογία για την 25η Μαρτίου στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.
Στον Ιερό Ναό παρευρέθηκαν οι τοπικές και στρατιωτικές αρχές της πόλης, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Κατά την ολοκλήρωση της δοξολογίας, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης ευχήθηκε χρόνια πολλά και ξεκίνησε να τραγουδάει τον εθνικό ύμνο.
Οι πιστοί σήκωσαν ελληνικές σημαίες και όταν τελείωσε ο εθνικός ύμνος, τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή».
Παράλληλα, ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της Μακεδονίας.
Η Μακεδονία και στο Αργος
Υποστήριξη στην ελληνικότητα της Μακεδονίας ήρθε και από το Άργος.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή» ήχησε τόσο από τη μπάντα όσο και από τα μεγάφωνα και έτυχε θερμής υποδοχής από τους εκατοντάδες πολίτες που παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου