Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΦΤΙΛΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ! ΑΠΑΙΤΟΥΝ "ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ! ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΓΕΛΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Επιμένουν για «Μικρή ΔΕΗ» και ΑΔΜΗΕ οι δανειστές

Επιμένουν για «Μικρή ΔΕΗ» και ΑΔΜΗΕ οι δανειστές στοχεύονταας ευθέως στο να ξεφτιλίσουν τον Λαφαζάανη ο οποίος ρητώς και δημοσίως έχει δηλώσει ότι η ΔΕΗ δεν πωλείται...



το ρεπορτάζ από τον   και τα tanea.gr 
Δεν περνά η ελληνική πρόταση στα ενεργειακά καθώς οι δανειστές επιμένουν να συμπεριληφθεί η δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» και η πώληση του ΑΔΜΗΕ ως προαπαιτούμενα για να κλείσει η συμφωνία.

Τμήμα του θρίλερ που διαδραματίζεται από χθες το πρωί στις Βρυξέλλες είναι σύμφωνα με πληροφορίες από ..
την ελληνική πλευρά και τα δύο πιο καυτά θέματα του ενεργειακού σκέλους της διαπραγμάτευσης.

Τόσο η «Μικρή ΔΕΗ» όσο και η πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανάμεσα στον «λογαριασμό»των επιπλέον μέτρων που ζητούνται. Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά επιμένει ότι «Μικρή ΔΕΗ» και ΑΔΜΗΕ είναι θέματα αδιαπραγμάτευτα, και κάπου εκεί η συζήτηση μπλοκάρει.

Πηγές των δανειστών αρνήθηκαν χθες να κάνουν το οποιοδήποτε σχόλιο, η είδηση ωστόσο επιβεβαιώθηκε από πρόσωπα της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι θεσμοί διαφωνούν με την εξαίρεσή τους από την ελληνική πρόταση, επιμένοντας ότι είναι απαραίτητα για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός.

Το τι τελικά θα βγάλει το γράψε-σβήσε και το παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη ουδείς μπορεί να προβλέψει.

Στην ουσία ωστόσο πρόκειται για την αρχική πρόταση των δανειστών που καλούσε την ελληνική πλευρά να κάνει «αμετάκλητα βήματα» για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να δημιουργηθεί μια «πλήρως λειτουργική Μικρή ΔΕΗ», όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ».

Πρωτεργάτης των προτάσεων είναι η Ευρωπαική Επιτροπή, που θεωρεί ότι μόνο έτσι θα ενισχυθεί ο πολύ χαμηλός ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ενέργειας και θα αρθούν οι στρεβλώσεις, που την κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις πανευρωπαικά.

Το σκεπτικό
Το σκεπτικό της είναι απλό. Χωρίς γενναίες μεταρρυθμίσεις στα ενεργειακά, σπάσιμο του μονοπωλίου στον ηλεκτρισμό, που μπορεί να γίνει μέσω της πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ», και άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως το τελευταίο κάστρο των ενεργειακών μονοπωλίων πανευρωπαϊκά, και επιμένουν να συμπεριληφθούν στην τελική λίστα της συμφωνίας όλα εκείνα που η ελληνική πλευρά, διά του αρμόδιου υπουργού Π. Λαφαζάνη, έχει αποκηρύξει ως αδιαπραγμάτευτα.

Αγνωστο φυσικά είναι το που θα καταλήξει αυτό το μπρα ντε φερ. Αν δηλαδή ο περιορισμός του μονοπωλίου της ΔΕΗ θα γίνει μέσω της επαναφοράς του σχεδίου πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ», όπως πιέζουν οι θεσμοί, ή μέσω του πιο ήπιου μέτρου των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος αλά γαλλικά, το οποίο εξάλλου συμπεριλαμβάνει και η ελληνική πρόταση.

Αλλωστε το προ μηνός καμπανάκι που έκρουσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ, καλώντας την Αθήνα να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στις κοινοτικές οδηγίες, μόνο τυχαίο δεν ήταν.

Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σέφκοβιτς προωθεί την ενιαία αγορά ενέργειας, την οποία η κυβέρνηση αντιπαλεύει δια του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος την κατηγορεί για «νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου