Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ "ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ"


 Η κόντρα μεταξύ μερίδας πολιτών-δημοτών και του Δημάρχου κ. Ξύδη εντείνεται με αφορμή τα έργα στον πραύλιο χώρο του ιερού ναού Αγίας Σκέπης. 
Ιδού τι αναφέρει σε επιστολή -διαμαρτυρία του προς τον Δήμαρχο κ. Ξύδη, ο Σύνδεσμος Παλαιών Παπαγιωτών:
  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΠΑΓΙΩΤΩΝ (1954-1964)                   
                                      η «Ολυμπιάς»
                    Πωγωνίου 13, 15669 Αθήνα
                    Τηλ. : 210.6515670, 6944697999    ΦΑΞ : 210.6529619
                    e-Mail : ppanousis@ath.forthnet.gr
                    Site–Internet: www.papagiotes.gr



Προς
Τον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού κ. Βασ. Ξύδη,
Τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτική Κοινότητα Παπάγου

                                                                              
                                                                                             Παπάγου 3.3. 2011



ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΠΑΓΙΩΤΩΝ ΓΙΑ
ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΓΗΛΟΦΟ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓ. ΣΚΕΠΗΣ

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε και αξιότιμοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του διευρυμένου 
Δήμου Παπάγου-Χολαργού καθώς και Σύμβουλοι της Κοινότητας Παπάγου

Ειλικρινά  έκπληκτοι και οργισμένοι πληροφορηθήκαμε για την απαράδεκτη απόφαση, στην  τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου τον Δεκέμβριο του 2010 πριν την συνένωση μας με τον Δήμο Χολαργού, να κατασκευασθούν κτίρια στον γήλοφο της Αγίας Σκέπης, που θα αλλοιώσουν την πανέμορφη συνολική όψη της αγαπημένης μας Εκκλησίας Αγίας Σκέπης.
Ο γήλοφος της Αγίας Σκέπης είναι ένα μοναδικό μνημειακό αρχιτεκτονικό έργο απερίγραπτης ομορφιάς, που δεσπόζει επί δεκαετιών της Πόλης μας και που συναισθηματικά έχει δεθεί μαζί μας σαν μια πανέμορφη εκκλησιά στην οποία έχουμε βαπτίσει τα εγγόνια μας, τα παιδιά μας και έχουμε δεχθεί το Μυστήριο του Γάμου και εμείς.
Το ενδιαφέρον και η φροντίδα για τον τόπο μας και τα ιερά σύμβολα της πίστης μας, καθώς και η συμβολή μας στην συνεχή προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της πόλης μας, αποτελούν καθήκον αλλά και βασική επιδίωξη όλων των Μελών του Συνδέσμου μας, όπως ακριβώς ορίζεται στο ιδρυτικό Καταστατικό μας.
Σας υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2002, υπακούοντας σε δέσμευση προηγούμενης Τακτικής Γεν. Συνέλευσής μας, πραγματοποιήσαμε μία μεγαλειώδη Έκτακτη Γενική Συνέλευση, στην πρώην αίθουσα θεάτρου «Κ. Πρέκα», με κύρια θέματα τις επιχειρούμενες τότε παρεμβάσεις στο Μεγάλο Πάρκο και στο γήλοφο του Ι.Ν. Αγίας Σκέπης. Στην Ημερίδα αυτή προσεκλήθησαν Καθηγητές Πανεπιστημίων, Καθηγητές Ε.Μ.Π., Συγκοινωνιολόγοι, Εκπρόσωποι φορέων και άλλων τοπικών Συλλόγων. Την συζήτηση δέχθηκε και συντόνισε ο αείμνηστος Δημοσιογράφος Αντώνης Καρκαγιάννης. Θέλοντας να έχουμε και την γνώμη του εμπνευστή και δημιουργού Αρχιτέκτονα  Καθηγητού Ιωάννη Κουμανούδη, ο Πρόεδρος και  το Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας Αναστάσιος Κοτταρίδης επί ημέρες προσπαθήσαμε να τον έχουμε στην σημαντική αυτή Ημερίδα και τελικά καταφέραμε να τον συναντήσουμε σε μία ομιλία του στην Αθηναϊκή Λέσχη και να μας υποσχεθεί, ότι εάν δεν καταφέρει να παραστεί ο ίδιος, να μας αποστείλει επιστολή όπου θα εκφράζεται η βαρύνουσα γνώμη του σχετικά με τον Ι.Ν. Αγίας Σκέπης.
Στην Ημερίδα πράγματι διαβάστηκε επιστολή του Ι.Κουμανούδη από το Μέλος μας Αρχιτέκτονα Πολύκαρπο Κουκουράκη, που του την ενεχείρησε και υπεραμύνονταν την καθοιονδήποτε τρόπο διατήρηση του σημαντικότατου πνευματικού αρχιτεκτονικού του έργου που αποτελούσε γι’αυτόν περίλαμπρο και ευαίσθητο Μνημειακό χώρο μη επιδεχόμενο αλλοιώσεων με την προσθήκη νέων κτισμάτων πλησίον του Ναού.
Στην συζήτηση που ακολούθησε παρενέβησαν θετικά για καμία παρέμβαση,  οι τότε Δημοτικοί Σύμβουλοι Γ. Γκουβάκης, Γρ. Πατσουράκος, Μιχ. Παζαρζής, επίσης η εκπρόσωπος του Συλλόγου Άξονας Διαμπερούς Κυκλοφορίας κ. Θεανώ Αγαθάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χολαργού κ. Αντ. Πολύδωρας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μακεδόνων-Θρακών Παπάγου-Χολαργού κ. Μπινόπουλος, ο Επίτιμος Δήμαρχος Παπάγου κ. Βασ. Μπλαδένης, ο Πρόεδρος του Σωματείου « ο Φοίνιξ» κ. Πανταζόπουλος και ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ο ΥΜΗΤΤΟΣ» κ. Δ. Μαυράκος.
Τα συμπεράσματα της Έκτακτης αυτής Γεν. Συνέλευσης του Συνδέσμου μας,  που υπερψηφιστήκαν με συντριπτική πλειοψηφία και συνοψίζονταν : «ότι δεν είναι αποδεκτή καμιά κτιριακή ή αθλητική παρέμβαση στο χώρο του Μεγάλου Πάρκου και αναφορικά προς τον γήλοφο του Ι.Ν. Αγίας Σκέπης να παραμείνει ελεύθερος από κτιριακές παρεμβάσεις που θα αλλοίωναν το μνημειακό πανέμορφο αρχιτεκτονικό αυτό έργο ». Απεστάλησαν γραπτώς στην τότε Δημοτική Αρχή, δημοσιεύθηκαν εκτενώς στην εκδιδόμενη τότε Εφημερίδα του Συνδέσμου μας (αρ. φύλλου 2, Ιούνιος 2002) και τριμελής Επιτροπή με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου μας επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο και αφού του εξέθεσαν την γνώμη τους,  τους ελέχθη ότι θα λάβει σοβαρά τις προτάσεις τους που βγήκαν από την Έκτακτη Γεν. Συνέλευση.
Δυστυχώς σήμερα, αυτό που όλα αυτά τα χρόνια φαινόταν ότι αποσοβήθηκε και επικράτησε σύνεση και αναστολή των όποιων επιχειρουμένων παρεμβάσεων, ξαφνικά επιχειρούνται και πάλι νέες παρεμβάσεις οικοδομικές στον χώρο της Εκκλησίας μας που σίγουρα θα έχουν ως αποτέλεσμα την αισθητική καταστροφή του Γηλόφου του Ι.Ν. Αγίας Σκέπης, ενός Μνημείου που είναι το καμάρι των κατοίκων της πόλης του Παπάγου.
Τα μέλη του Συνδέσμου μας κ. Δήμαρχε , κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι και Σύμβουλοι της Κοινότητας Παπάγου Διαμαρτυρόμαστε στην απόφαση αυτή, παρακαλούμε να αναστείλετε τα σχεδιαζόμενα έργα , παραμένοντας πιστοί στις προθέσεις μας, να προσπαθούμε να κρατάμε με κάθε ευαισθησία αναλλοίωτα τα μνημειακά έργα, που ζήσαμε και χαρήκαμε από τα νεανικά μας χρόνια σ’αυτόν τον ιδιαίτερο φυσικό χώρο της Πόλης μας, που τον ζωντάνεψαν με τα ίδια τους τα χέρια, οι Γονείς μας και εμείς, θεωρούμε ηθικό χρέος να ορθώσουμε την φωνή μας ώστε να αποφευχθούν τα επιχειρούμενα έργα στον ιερό χώρο της Αγίας Σκέπης, που πρέπει να χαρακτηρισθεί ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΠΕΡΙΛΑΜΠΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πόλης του Παπάγου.
   

                                            Εκ μέρους του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                              Η  Γεν. Γραμματέας

          Π.Πανούσης                                                                Πανδώρα Δόλλα-Παναγιωτοπούλου
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου