Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης -ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ- - Χολαργός ΑΘΗΝΩΝ .. Περικαλής ναός... Βγάζει δε -αν δεν το ξέρετε -τους περισσότερους δεσποτάδες στη χώρα... Έρχεστε εδώ διάκος...και φεύγετε Μητροπολίτης! Καλό ...έ;.. ΄Οσο για τους γάμους... κ.λ.π. ...Μυστήρια,-αν και καθόλου ...) είναι από τους πρώτους 3 ναούς των Αθηνών... που επιλέγουν οι εν τω Κλεινώ ΄Αστυ ..οικούντες ...και καθεύδοντες!..Για τα γαμήσια τους!(γάμους εννοούμε! ...Μωρέ!)
Η ιστορία των πόλεων μας
ΧΑΡΤΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ κ.λ.π..ΑΜΗΝ
©2011 Δεδομένα χάρτη Tele Atlas -
Ο ναός της Αγ.Τριάδας στον Άνω Χολαργό
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΧΟΛΑΡΓΟΣ (Από την Βικιπαίδεια)
Ο σύγχρονος Χολαργός είναι δήμος της Αττικής με πληθυσμό 32.166 κατοίκων (2001) και έκταση 3.950 στρεμμάτων. Υπάγεται στο γενικότερο πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών και εντάσσεται γεωγραφικά στα βορειοανατολικά προάστια της πρωτεύουσας.
Ονομασία
Η ονομασία Χολαργός δόθηκε προς τιμή του αρχαίου ομώνυμου δήμου από τον οποίο καταγόταν ο φημισμένος Αθηναίος πολιτικός Περικλής. Φιλολογικά και αρχαιολογικά (επιγραφικά) στοιχεία, όμως, αποδεικνύουν οτι ο αρχαίος δήμος βρισκόταν σε αρκετά διαφορετική θέση από το σημερινό, συγκεκριμένα κοντά στα Νέα Λιόσια,[1] ίσως και το Καματερό.[2]
Το έμβλημα του σημερινού δήμου, δε θα μπορούσε να είναι άλλο από την προτομή του Περικλέους και τα δέκα αστέρια που συμβολίζουν τις φυλές στην Αρχαία Αθήνα.
Ιστορία
Στην αρχαιότητα ο σημερινός δήμος αποτελούσε έκταση της περιφέρειας του αττικού Δήμου Φλύας. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν τον εποικισμό της περιοχής από την Πρωτοελλαδική περίοδο. Τα ευρύματα αυτά εντοπίζονται στους πρόποδες του Υμηττού, ενώ επόμενα μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής κατά τους Κλασικούς και Ελληνιστικούς χρόνους. Πολλά ταφικά μνημεία χρονολογούνται στον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ.
Ενδείξεις ζωής υπάρχουν και από τα Ρωμαϊκά, τα Βυζαντινά και τα Μεταβυζαντινά χρόνια, ενώ κατά την Τουρκοκρατία η γη του Χολαργού παραμένει έρημη.
Το 1926 σε μία πρωτεύουσα που οικοδομείται από τα ερείπιά της, αναζητείται έκταση προς δόμηση από το συνεταιρισμό "Εταιρία Αγροπόλεων". Η περιοχή του σημερινού Χολαργού αποφασίζεται να δομηθεί, ενώ υπάγεται ακόμα στη διοικητική περιφέρεια της κοινότητος Χαλανδραίων.
Το 1930 αποσπάται από το Χαλάνδρι και ανακηρύσσεται αυτόνομη κοινότητα.
Κατά την περίοδο του κατοχής, μονάδα του ιταλικού στρατού καταλαμβάνει το Χολαργό και εγκαθιστά το αρχηγείο της. Με την επέλαση των Γερμανών δε, σταματά η οικοδομική δραστηριότητα, ενώ η απελευθέρωση του ελληνικού έθνους βρίσκει την περιοχή σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Ο Χολαργός ανοικοδομείται σιγά σιγά από τις στάχτες του, με τους κατοίκους του να στρέφονται στο μικροεμπόριο ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ξανακτίσουν την πόλη που τόσο αγάπησαν. Έτσι φτάνουμε στη δεκαετία του '60, οπότε και δίνεται το έναυσμα προς τη μαζική δόμηση της περιοχής. Η περίοδος αυτή άλλωστε έχει ταυτιστεί στην Αθήνα με την ανάγκη προς αποκατάσταση των κατοίκων της πρωτεύουσας με κάθε τρόπο. Η δεκαετία αυτή, όπως επίσης και η επόμενη, αφήνουν το στίγμα τους στη σημερινή μορφή του δήμου. Οι χαρακτηριστικές πολυκατοικίες μαζικής κατοίκησης που οικοδομούνται και στο κέντρο των Αθηνών αντικαθιστούν τις γραφικές επαύλεις και τα καλαίσθητα αρχοντικά του παλιού Χολαργού.
Στα χρόνια που ακολουθούν, γειτονικά προάστια κλέβουν την αίγλη του πράσινου προαστίου, με τους Αθηναίους να πληθαίνουν ασφυκτικά και μεγάλες πληθυσμιακές μάζες να μεταναστεύουν όλο και σε μεγαλύτερη απόσταση από την αποπνικτική πρωτεύουσα.
Έτσι φτάνουμε στον 21ο αιώνα, εποχή που σηματοδοτείται από την ανάπλαση, ανοικοδόμηση και εκμοντερνισμό της μικρής αυτής πόλης. Οι σωστές βάσεις στη δόμηση που θέτουν οι εμπνευστές της, με την προνομιακή θέση στους πρόποδες του Υμηττού, την εύκολη και γρήγορη σύνδεση με το κέντρο των Αθηνών, το πετυχημένο ρυμοτομικό σχέδιο και το φυσικό κάλλος της περιοχής, την αναδεικνύουν σε μια σύγχρονη πόλη[εκκρεμεί παραπομπή]. Είναι από τους πρώτους δήμους που συνδέονται με το δίκτυο του Μετρό μέσω της λεωφόρου Μεσογείων (στάση Εθνική Άμυνα), ενώ αναμένεται μέσα στο 2007-2008 να εξυπηρετείται από άλλους δύο σταθμούς (Χολαργός και Νομισματοκοπείο). Με τη νέα επικαιροποίηση των χρονοδιαγραμμάτων η λειτουργία των σταθμών προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2008-2009. Η καθυστέρηση οφείλεται στην επίσπευση λειτουργίας των σταθμών "Χαλάνδρι" και "Δουκίσσης Πλακεντίας" κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην αντίδραση των κατοίκων των γύρω περιοχών για προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των τελευταίων σταθμών για την περάτωση των εργασιών.
ΧΟΛΑΡΓΟΣ, Η ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ
ΧΟΛΑΡΓΟΣ, Η ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ Του Δρ. Δημήτρη Παπαδόπουλου Αρχιτέκτονα (Εισαγωγή στο βιβλίο...
2010-05-24 10:13
—————
ΧΟΛΑΡΓΟΣ (Από την Βικιπαίδεια)
Ο σύγχρονος Χολαργός είναι δήμος της Αττικής με πληθυσμό 32.166 κατοίκων (2001) και έκταση...
2010-05-24 10:20
—————
—————
ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Πού ήταν ο Χολαργός; elet@enet.gr *Στο ερώτημα για τη θέση του δήμου σήμερα...
2010-06-06 16:12
—————
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ -ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ 2.500 ΕΤΩΝ
Λεωφόρος Μεσογείων - Ένας δρόμος 2.500 ετών Ο πρόσφατος εντοπισμός της...
2010-06-06 16:15
—————
ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Αναδρομή στην ιστορία του Χολαργού - Από την τοπική εφημερίδα "Παρατηρητής" ( ΑΥΤΟΣ..είμαστε εμείς... ΄Ετσι το γράφουν...Ε, τι να κάνουμε; Απλά ευχαριστούμε!..δεόντως.)
Τα "κομμάτια" αυτά είναι "παρμένα" από την ιστοσελίδα Παλαιός Χολαργός. http://www.palioscholargos5dimcholarg/ , που έχει κάνει καλή δουλειά... Το λέμε εμείς η εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ-- και ξμία είναι στην Ελλάδα, άλλο αν κάποιοι θρασείς... υιοθετούν τον τίτλο της και της παραλαγές του.. (Ανεξάρτητος, Διπλωματικός, Νέος... κ.λ.π... ) που πρώτοι καταγράψαμε σε έκδοσή μας τη συνοπτική ιστορία της του Περικλέους πόλης. Υπάρχουν, από τα τεκμήριά μας και δύο άλλες προγενέστερες ιστορίες σε φωτοτυπικές σελίδες από έναν δάσκαλο κι ένα καθηγητή Γυμνασίου..Αλλά πάντως η ιστορία πρωτοτυπώθηκε σε βιβλίο, όπως κι αυτή του Παπάγου σε βιβλίο από τον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ...
Η ιστοσελίδα "Παλιός Χολαργός" φιλότιμα συγκεντρώνει στοιχεία... αλλά εμφανίζει δικές μας χαρακτηριστικές σελίδες, λάθος ως πόνημα μιας άλλης εφημερίδας τοπικής ! Είναι λάθος... πάνω στην τρεχάλα...έγινε! Οχι σκοπιμότητας! Ας το επιδιορθώσει... Αν και δεν μας απασχολεί... Η ιστορία του Χολαργου, είναι έργο του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, και μάλιστα αποτελεί την πρώτη ύλη σε διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας, προς συγγραφή Πτυχιακών...διατριβών! Χριστέ και Κύριε! ...Ναι συμβαίνουν και τέτοια... τροχαία!
Η ιστοσελίδα "Παλιός Χολαργός" φιλότιμα συγκεντρώνει στοιχεία... αλλά εμφανίζει δικές μας χαρακτηριστικές σελίδες, λάθος ως πόνημα μιας άλλης εφημερίδας τοπικής ! Είναι λάθος... πάνω στην τρεχάλα...έγινε! Οχι σκοπιμότητας! Ας το επιδιορθώσει... Αν και δεν μας απασχολεί... Η ιστορία του Χολαργου, είναι έργο του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, και μάλιστα αποτελεί την πρώτη ύλη σε διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας, προς συγγραφή Πτυχιακών...διατριβών! Χριστέ και Κύριε! ...Ναι συμβαίνουν και τέτοια... τροχαία!
Οι στάβλοι του Χολαργού..... ΝΑΙ...ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ
ΚΑΙ ΣΤΑΒΛΟΥΣ ΚΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΕΙΧΕ Ο ΧΟΛΑΡΓΟΣ....