Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γλυπτό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που επρόκειτο να τοποθετηθεί στην είσοδο της οδού Πίνδου (από την Κατεχάκη), δεν θα τοποθετηθεί στου Παπάγου αλλά στον Χολαργό!
Η αλλαγή της τοποθεσίας έγινε κατόπιν ωριμότερης σκέψεως, μια και το αρχικό σημείο σε καμμία περίπτωση δεν θα αναδείκνυε το γλυπτό ούτε βεβαίως θα απέδιδε τις οφειλόμενες τιμές στον Μέγα Αλέξανδρο.
Αυτή τη στιγμή ως επικρατέστερο σημείο θεωρείται η μικρή πλατεία στη συμβολή των οδών Αναστάσεως και 25ης Μαρτίου. Είναι κυκλοφοριακός κόμβος και καθημερινό πέρασμα για χιλιάδες πεζούς, ενώ ταυτόχρονα είναι το συζευκτικό σύνορο ανάμεσα στον Χολαργό και Παπάγου. Βρίσκεται δε ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο Παπάγου, κάτι που σημαίνει ότι η τοποθέτηση του αγάλματος στο συγκεκριμένο σημείο, συνδυάζει τις επιθυμίες των κατοίκων και των δύο προαστίων: Τοποθετείται δηλαδή στα όρια του Χολαργού αλλά ταυτόχρονα απέναντι από το δημοτικό Μέγαρο Παπάγου!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ"
Η εφημερίδα μας,  πριν από χρόνια είχε κάνει πρόταση στον τότε Δήμο Χολαργού, να τοποθετηθεί ο ανδριάντας  του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (τέρμα λεωφορείων Χολαργού), η δε οδός "17 Νοέμβρη" να μετωνομαστεί σε "Μεγάλου Αλεξάνδρου". Η πρόταση έτυχε της επιδοκιμασίας σημαντικού μέρους των κατοίκων, αν και προκάλεσε τις αντιδράσεις της "αριστεράς". Ο δήμος Χολαργού, δυστυχώς δεν την αξιοποίησε.
Ο "Παρατηρητής", μετά από αυτές τις εξελίξεις θα επανέλθει και θα ζητήσει από τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού να ξανασυζητήσει το θέμα. Ο Μέγας Αλέξανδρος πρέπει να τιμηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Η τοποθέτηση του ανδριάντα σε κεντρική πλατεία του Χολαργού εκεί όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες κατοίκων, με το λεωφορείο από την Αθήνα να κάνει στάση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, θα ήταν το ιδανικότερο σημείο. Εάν μάλιστα η "17 Νοέμβρη", μια παρεξηγημένη οδός, η οποία συχνά ταυτίζεται με την τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η γενιά του Πολυτεχνείου ήδη θεωρείται υπεύθυνη για τα χάλια που έχει οδηγηθεί ο τόπος, μετωνομαζόταν σε "Μεγάλου Αλεξάνδρου", αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποδωθούν οι πρέπουσες τιμές στον Μέγα στρατηλάτη των Ελλήνων. 
Ο "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ" θα καταθέσει σχετική αίτηση εντός των ημερών.

ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ...ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 
Ο "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ";
Το πρόπλασμα του ανδριάντα που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Μακεδόνων Θρακών, έδειχνε τον Μέγα-Αλέξανδρο σε προεφηβική ηλικία μαζί με το άλογο Βουκεφάλα! 
Αυτό το γλυπτό δεν αποδίδει τον θρυλικό Μέγα-Αλέξανδρο όπως έχει αποτυπωθεί στις μνήμη των Ελλήνων και όπως τον αναπαριστά η ιστορία. Ο μέγας Αλέξανδρος καθιερώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων ως έφιππος στρατηλάτης και όχι ως μικρό παιδί (πάνω φωτό)!
Εάν τελικά αυτό είναι το γλυπτό, τότε προκύπτει μέγα ζήτημα! Και βεβαίως καθίσταται αδήριτη πια η ανάγκη να τοποθετηθεί ο ανδριάντας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και να μετωνομαστεί η οδός "17 Νοέμβρη" σε "Μεγάλου Αλεξάνδρου",  ώστε τουλάχιστον να ...σωθεί η παρτίδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου