Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ! ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΤΑΦΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!!!!

Μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις της ιστορίας έκαναν αρχαιολόγοι...

που για πρώτη φορά εδώ και αιώνες έφεραν στο φως αυτό που παραδοσιακά θεωρείται ο τάφος του Ιησού Χριστού.
Έξω από το Κουβούκλιο, ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ' Ιεροσολύμων, έστεκε παρακολουθώντας τα γεγονότα μ' ένα γαλήνιο χαμόγελο. «Χαίρομαι που το κλίμα είναι τόσο ξεχωριστό, υπάρχει μια κρυφή ευδαιμονία. Εδώ έχουμε Φραγκισκανούς, Αρμένιους, Έλληνες, Μουσουλμάνους φρουρούς και Εβραίους αστυνομικούς. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε πως αυτό θα αποτελέσει ένα αληθινό μήνυμα πως το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό. Χρειαζόμαστε όλοι ειρήνη και αλληλοσεβασμό» είπε.Είναι χτισμένος στον Ναό του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ και ο τάφος μέχρι το 1555 μ.Χ. και πιθανότητα πολλούς αιώνες μετά, ήταν καλυμμένος από μάρμαρο.
Ο Fredrik Hiebert, αρχαιολόγος που συμμετέχει στις εργασίες αποκατάστασης ανέφερε στο National Geographic: «Το μάρμαρο που καλύπτει τον τάφο έχει, πλέον, τραβηχτεί και μείναμε έκπληκτοι με τον όγκο του υλικoύ από κάτω». «Πρόκειται για μια μακρά επιστημονική ανάλυση, ωστόσο θα μπορέσουμε τελικά να δούμε την πρώτη πέτρινη επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού».
tafos1
Η χριστιανική παράδοση ορίζει πως ο Ιησούς Χρηστός τοποθετήθηκε πάνω σε μια πλάκα ως «ταφικό κρεβάτι». Ήταν λαξεμένη από ασβεστόλιθο δίπλα σε μια σπηλιά. Οι Χριστιανοί πιστεύουν πως ο Χριστός αναστήθηκε μετά τον θάνατο και οι γυναίκες που πήγαν για να μυρώσουν το σώμα τρεις ημέρες μετά την ταφή δήλωσαν πως δεν υπήρχαν καθόλου λείψανα.
Σήμερα η πλάκα είναι κλεισμένη στο Κουβούκλιο, δομή που χτίστηκε γύρω της και τελευταία φορά αναστηλώθηκε το 1808-1810. Μέλη ομάδας επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου πραγματοποιούν έρευνες μέσα στο Κουβούκλιο.
Οι μελετητές έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν πια το ταφικό κρεβάτι, την επιφάνεια του τάφου του Ιησού δηλαδή. Η ανάλυση θα δώσει πολλές απαντήσεις για την αρχική μορφή του θαλάμου, αλλά και την πρώτη αναγνώριση του το 326μ.Χ. από τον Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.
tafos2
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση για την αποκατάσταση του Κουβουκλίου», τόνισε η κ. Μοροπούλου. «Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να καταγράψουμε αυτό το μοναδικό μνημείο θα επιτρέψουν στον κόσμο να μελετήσουν τα ευρήματά μας σαν να ήταν οι ίδιοι μέσα στον τάφο του Χριστού», σημειώνει η ίδια.

Η αποκάλυψη

Οι πόρτες της Εκκλησίας είχαν κλείσει από νωρίς, ώρες πριν το καθιερωμένο πρόγραμμα, προκαλώντας σύγχυση σε ένα τεράστιο πλήθος πιστών και τουριστών που στέκονταν μπροστά στις τεράστιες ξύλινες πύλες. Μέσα, ένα μεγάλο πλήθος από συντηρητές με κίτρινα κράνη, πιστούς του Τάγματος των Φραγκισκανών, Ελληνορθόδοξους ιερείς και Κόπτες είχαν περικυκλώσει την είσοδο του Κουβουκλίου, παρακολουθώντας τις έρευνες.
Ο τάφος, που συνήθως φωτιζόταν από κεριά, «λούστηκε» από φως που αποκάλυπτα λεπτομέρειες που δεν είχαν ποτέ ξανά ειδωθεί. Η μαρμάρινη πλάκα της Αγίας έδρας είχε απομακρυνθεί από τον τοίχο, φέρνοντας στο φως μια γκρι – πέτρινη επιφάνεια, για την οποία οι επιστήμονες είναι άγνοια.

tafos3

Η αναστήλωση

Η αναστήλωση του Κουβουκλίου εδώ και χρόνια αποτελεί σημαντικότατο ζήτημα. Ο σεισμός του 1927 επέφερε ζημιές και το 1947 οι βρετανικές αρχές αναγκάστηκαν να παρέμβουν και να τοποθετήσουν στο εξωτερικό αντιαισθητικά δοκάρια, για να το ενισχύσουν. Οι δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στους διεκδικητές του και η έλλειψη των οικονομικών πόρων εμπόδισαν τα σχέδια της επισκευής του.
Το 2015, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, με την συμφωνία των δύο άλλων μεγάλων κοινοτήτων, ήταν αυτό που κάλεσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας (το οποίο προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει εργασίες αποκατάστασης στην Ακρόπολη και την Αγιά Σοφιά) να μελετήσει το Κουβούκλιο. Τον Μάρτιο του 2016 συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης που θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2017.
Συνολικά 3,7 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν για την συντήρηση του ιστορικού μνημείου από επιφανείς παγκόσμιες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah II και η Mica Ertegun, χήρα του Ahmet Ertegun συνιδρυτή της Atlantic Records.
tafos
Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία με τη National Geographic Society, με την ευλογία του Ελληνικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες, για τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομίας.
Για το εξαιρετικής σημασίας εύρημα και την επιχείρηση αποκατάστασης θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες τον Νοέμβριο στην εκπομπή Explorer στο National Geographic Channel.
cnn.gr, πηγή φωτογραφιών: National Geographic 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου