Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ: "ΟΔΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ. Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΩΝ"!!!

Οδός Ελλήνων!
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος
«Ο Δημιουργός της Μεγάλης Ελλάδος των πέντε Θαλασσών και των δύο Ηπείρων»

γράφει η Μαρία αθανασάκου – Μουντάκη
Αναπληρωτής Δήμαρχος Αντιδήμαρχος Παιδείας-Νεολαίας Δήμου Παπάγου-Χολαργού                                                                           

Συμπληρώθηκαν φέτος 80 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού της νέας Ελλάδας και μεγάλου μεταρρυθμιστή σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ...

παραγωγικής ζωής του τόπου. Έχει χαρακτηριστεί από μεγάλες προσωπικότητες (Έλληνες και ξένους) ως ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός, ευφυής, ρεαλιστής και οραματιστής, ευέλικτος και τολμηρός, που διέθετε μια εντυπωσιακή ακτινοβολία.
Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του προσδιορίζονται στην απάντηση του στην βουλή σε πολιτικό του αντίπαλο, που τον χαρακτήρισε μοιρολάτρη. Η απάντηση αυτή, ο πολιτικός του επικήδειος , που ο ίδιος φαντάστηκε για τον εαυτό του, έχει ως κύριο σημείο την παράγραφο «Ο προκείμενος νεκρός ήτο αληθινός άνδρας, με θάρρος και αυτοπεποίθησίν και δι’ εαυτόν και διά τον λαόν, τον οποίο εκλήθη να κυβερνήσει. Ίσως να έκαμε πολλά σφάλματα αλλά ποτέ δεν υπήρξεν μοιρολάτρης διότι δεν επερίμενε από την μοίραν να ίδη την χώραν του προηγμένην, αλλ’ έθεσεν εις την υπηρεσίαν της όλον το πυρ, που είχε μέσα του, κάθε δύναμιν σωματικήν και ψυχικήν».
Το ανωτέρο κείμενο είναι γραμμένο στον τάφο του μεγάλου νεκρού, στο Ακρωτήρι Χανίων, ως παρακαταθήκη και κώδικα συμπεριφοράς για τους πολιτικούς και γενικά για όλους όσους ασχολούνται με τα κοινά.
Οι ηγετικές και πολιτικές ικανότητες του Βενιζέλου, αναδείχθηκαν κατά την Κρητική επανάσταση του 1897 και κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας. Το 1910 εκλήθη από το Στρατιωτικό Σύνδεσμο και ανέλαβε την Πρωθυπουργία της Ελλάδος. Υπήρξε πρωτεργάτης της πολιτικής και οικονομικής ανόρθωσης της χώρας και της νικηφόρας έκβασης των Βαλκανικών Πολέμων, ενώ επέβαλε την είσοδο της Ελλάδος στο πλευρό των συμμάχων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με αποτέλεσμα την δημιουργία της Μεγάλης Ελλάδος. Ο Εθνικός διχασμός οδήγησε στην Μικρασιατική καταστροφή και ο Βενιζέλος εκλήθη να διαπραγματευθεί και υπήρξε ο πρωτεργάτης της συνθήκης της Λωζάνης που καθόρισε τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Παράλληλα άλλαξε τον προσανατολισμό της Ελληνικής Πολιτικής σκηνής και έβαλε τα θεμέλια της ειρηνικής ανάπτυξης.
Η τελευταία τετραετία της διακυβέρνησης του χαρακτηρίζεται ως περίοδος σταθερότητας και δημιουργίας με πολλές μεταρρυθμιστικές πράξεις στους τομείς Παιδεία, πολιτισμός, αγροτική ανάπτυξη, Ένοπλες δυνάμεις κ.α.. Ιδιαίτερα τονίζεται η επιμονή του για την Παιδεία θέτοντας την ως την νέα «μεγάλη ιδέα», κατασκευάζοντας χιλιάδες σχολικές μονάδες και καθιερώνοντας την υποχρεωτική και δωρεάν εκπαίδευση.
Για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα, μια από αυτές και στον Δήμο μας.
Οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν, πέραν από την απόδοση τιμής και μνήμης, στο πέρασμα σημαντικών και ουσιωδών μηνυμάτων στις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας. Η υπενθύμιση των ωραίων ημερών δόξας και μεγαλείου, αλλά και των παρακαταθηκών και των μεταρρυθμιστικών πολιτικών του Ελευθερίου Βενιζέλου, πιστεύω, ότι δίνουν δύναμη και αισιοδοξία και παραδείγματα στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα για την ανόρθωσή της.
Κλείνοντας το μικρό αυτό αφιέρωμα για τον Εθνάρχη, αξίζει να αναφέρουμε τους στίχους, με τους οποίους ο μεγάλος ποιητής μας Κώστας Παλαμάς αποχαιρέτησε τον μεγάλο Έλληνα από την Κρήτη «Έσβησε ο Μέγας, μεγάλο ανάφτε, καθώς Εκείνος, μνήμα, να είν άστρο, φώς του η Αθήνα, δρόμος του η Κρήτη, του Ομήρου ο στίχος φωνή τού πρέπει, δε φτάνει ο θρήνος, το πάτημα του πυρό, το ανέβα του Ψηλορείτη. Των Ιερών Χρόνων, αρχαίων και νέων, τη λαμπάδα γραφτό του η μοίρα να ζωντανέψει και ν’ αναστήσει, οι όργητες άγριες, τα πάθη μπόρες, νύχτες και μίση τρεμοσαλεύεις ο αποσπερίτης, λάμπει η Ελλάδα».



2 σχόλια:

  1. O ανθρωπος της Νεας Ταξης Πραγματων !!!Υποστηριξε τον Κεμαλ!!!!!!να παρει Νομπελ Ειρηνης!!!!!Ολοι μια καλη παρεα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Οβριος ΜΠΕΝΙΖΕΛ....

    ΟΥΣΤ ΡΕ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή