Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΙΜΒΡΟ

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΗΠΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ...ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ (!), ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΕ ΤΟ ΝΗΣΙ



















 πηγές ρεπορτάζ: amen.gr, newsit.gr Σχόλια: "Ανεξάρτητος Παρατηρητής"
 Την Ίμβρο επισκέφθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Σταύρος Λαμπρινίδης, ο πρώτος πολιτικός επικεφαλής ελληνικής διπλωματίας που επισκέπτεται το μαρτυρικό και πολύπαθο αιγαιοπελαγίτικο νησί. 
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ελληνισμός της Ίμβρου, όπως άλλωστε και της Τενέδου και της Κωνσταντινούπολης, υπέστη μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης και ιδίως τα χρόνια μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο μία διαχρονική και συστηματική πολιτική καταπίεσης από τις τουρκικές αρχές, που είχε ως αποτέλεσμα την αριθμητική του συρρίκνωση. Δημεύσεις περουσιών, περιορισμοί στη λειτουργία μειονοτικών σχολείων, τα οποία έκλεισαν στις αρχές της δεκαετίας του '60, ακόμα και εγκατάσταση στο νησί ανοικτής αγροτικής φυλακής.
Οι Ίμβριοι, που μένουν στο νησί παραμένουν δραστήριοι και συσπειρωμένοι και διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις τους. Τους βοηθούν και οι πολυάριθμοι σύλλογοι αποδήμων Ιμβρίων που καλλιεργούν τους δεσμούς με τη γενέτειρά τους. Ειδικά τα καλοκαίρια το νησί γεμίζει από απόδημους Ίμβριους και τις οικογένειές τους.
Σημαντική καμπή στην προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση των προβλημάτων των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου αποτελεί η έκθεση του Ελβετού Βουλευτή Gross, που υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2008.
Με αυτήν καλείται η Τουρκία να σεβασθεί, να αναγνωρίσει και να λάβει μέτρα θεραπείας, όσον αφορά στα περιουσιακά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων του νησιού.

Στο μικρό αεροδρόμιο της νήσου τον κ.Λαμπρινίδη υποδέχθηκε ο επιχώριος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος και εκπρόσωποι της ομογένειας.
Στη συνέχεια μετέβησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ομογενείς κάτοικοι της Ίμβρου αλλά και Ίμβριοι που ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι επέστρεψαν  για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Οι ομιλίες τόσο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου όσο και του Υπουργού κ. Λαμπρινίδη ήταν απόλυτα εξισορροπιστικές, ήπιες και καθόλου καυστικές, για την επί δεκαετίες απαράδεκτη, πέραν από τους διεθνείς κανόνες δικαίου, στάση της Τουρκίας. Όταν πριν από μερικές ημέρες ο Το΄ρυκος Πρωθυπουργός Ερντογάν επισκεπτόμενος τα κατεχόμενα της Κύπρου έδειξε το πιο στυγνό πρόσωπο του Αττίλα, προκαλώντας όλη την διεθνή κοινότητα στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, οι κ.κ. Βαρθολομαίος-Λαμπρινίδης υπερθεμάτισαν στην ...ελληνοτουρκική φιλία!
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην προσφώνηση του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι Ίμβριοι.
«Είμεθα, κ. Υπουργέ, άνθρωποι φιλήσυχοι, φιλειρηνικοί και νομοταγείς, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι αδίκως πληρώσαμε εμείς για σφάλματα και παραλείψεις άλλων.Εμείς μόνο λαϊκό πολιτισμό δημιουργήσαμε δια μέσου των αιώνων, καλιεργώντας οι Ίμβριοι την ελιά και οι Τενέδιοι το αμπέλι και απλώνοντας χέρι φιλίας και συνεργασίας προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως.» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Γι’ αυτό και χαιρόμαστε για την βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας τον τελευταίο καιρό, στην οποία βελτίωση έρχεσθε να συμβάλετε και να την επαυξήσετε ως νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, και σ’ αυτή σας την επιδίωξη και την προσπάθεια ευχόμεθα ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως Ίμβριοι και Τενέδιοι πλήρη επιτυχία.  Και θα υπάρξη επιτυχία, δίοτι η επιθυμία για ειρήνη και δημιουργική συνεργασία και καλή γειτονία είναι κοινή, την μοιράζονται και την εκφράζουν Τουρκία και Ελλάδα μαζί» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τόνισε ότι «το Αιγαίο ημπορεί και πρέπει να γίνει, όχι μόνο με λόγια αλλά με έργα και με σταθερές σεβαστές εκατέρωθεν, θάλασσα που θα ενώνει τους δύο λαούς• και τα καράβια που θα διασχίζουν τα νερά του Αιγαίου να μεταφέρουν όχι εργαλεία πολέμου και κατατστροφής αλλά μηνύματα αγάπης και ειρήνης»
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στην αντιφώνησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 50 χρόνια Ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη. "Εφέτος ο Παναγιώτατος συμπληρώνει 50 χρόνια Ιεροσύνης, χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στο ποίμνιο του. Εσείς, Παναγιώτατε, ξέρετε καλύτερα απ’ όλους ότι τα χρόνια αυτά είχαν ημέρες χαράς αλλά και ημέρες οδύνης. Ημέρες αίθριες αλλά και ημέρες νεφελώδεις. Ημέρες ενθουσιασμού και αισιοδοξίας αλλά και ημέρες αγωνίας και απογοήτευσης. Με την σοφία σας και την ανεξάντλητη αγάπη σας δεν καμφθήκατε από τις δυσκολίες αλλά έχετε σταθεί στο ύψος του Ιερού χρέους που έχετε επωμισθεί» είπε ο κ. Σαύρος Λαμπρινίδης, ενώ κατέληξε:
"Aγαπητοί φίλοι,
Ήρθα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους εσάς.
 Ήρθα εδώ για να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.
 Ήρθα εδώ για να τιμήσω, όσο μπορώ, εκ μέρους των Ελλήνων, τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το δικό του έργο.
 Ήρθα εδώ, πρωτίστως, για να πέμψω, για άλλη μία φορά, ένα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του λαού της Ελλάδας και του λαού της Τουρκίας. Αυτή είναι η ελπίδα, αυτό είναι το μέλλον και γι’ αυτό εργαζόμαστε όλοι και θα πρέπει να εργαζόμαστε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου