Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ανακύκλωση = Μικρότερη εισφορά του Δήμου για τα απορρίμματα



γράφει ο Θανάσης Αυγουρόπουλος
  Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού
Σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι 31/12/2011 νομοθεσία, οι Δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν στον Ενιαίο Σύνδεσμo Διαχείρισης Απορριμμάτων εισφορά ανάλογα με τον προϋπολογισμό του κάθε Δήμου. Το 2011 ο Δήμος μας κατέβαλε 1.050.000 ευρώ.
Από 1/1/2012 σύμφωνα με το ΦΕΚ 2854 η εισφορά που θα καταβάλλεται από τους Δήμους στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων θα έχει σχέση με το συνολικό βάρος των στερεών αποβλήτων που θα μεταφέρουν τα απορριμματοφόρα κάθε Δήμου στον ΧΥΤΑ της Φυλής.
Με το νέο σύστημα, το οποίο αναμφισβήτητα είναι πιο δίκαιο από το προηγούμενο, οι Δήμοι οι οποίοι δεν υλοποιούν προγράμματα Ανακύκλωσης θα κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερη εισφορά απ΄αυτή που κατέβαλαν στο παρελθόν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «30ΜΕΡΕΣ»: «Από το ΦΕΚ δεν λείπουν και οι Δήμοι που καλούνται να πληρώσουν αρκετά λιγότερα χρήματα από αυτά του 2011 και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αναπτύξανε σε μεγάλο βαθμό την Ανακύκλωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Δήμου Παπάγου – Χολαργού που έφτασε στο 30% την αποκομιδή στους μπλε κάδους και απόλαυσε και την ανάλογη έκπτωση».
Επιβάλλεται όμως να επισημάνουμε πως, αποτέλεσμα της συγκεκριμένης σημαντικής έκπτωσης είναι η πολιτική που εφήρμοσε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Χολαργού, με Δήμαρχο τον κ. Νικολάου Δ. και αρμόδιο Αντιδήμαρχο τον υπογράφοντα, σε ότι αφορά την Ανακύκλωση. Από το 2005-2010 εργαστήκαμε με ιδιαίτερο ζήλο και μεράκι, ώστε σήμερα ο Δήμος μας να θεωρείται από τους καλύτερους στην υλοποίηση των περισσότερων προγραμμάτων Ανακύκλωσης. Αναμφισβήτητα όμως το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της επιτυχίας ανήκει στους Χολαργιώτες και στους Εργαζόμενους του Δήμου οι οποίοι από την πρώτη ημέρα «αγκάλιασαν» με ιδιαίτερη αγάπη την Ανακύκλωση. Υπόψη πως, μόνον στο Χολαργό, καθημερινά περισυλλέγουμε περίπου 10-12 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία μεταφέρονται άμεσα στο Κέντρο Διαλογής. Επίσης σημαντική συμβολή έχει και  ο τ. Δήμος Παπάγου, ο οποίος και αυτός τα τελευταία χρόνια υλοποιεί το πρόγραμμα της Ανακύκλωσης με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου