Κάθε μέρα θα αποκαλύπτονται οι προδότες της χώρας. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο μεγάλος προδότης ο οποίος έβαλε τη χώρα στις δαγκάνες ...
του ΔΝΤ μένει και κυκλοφορεί ελεύθερος. Ο T. Στίγκλιτζ, Αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ οικονομίας το 2001, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο CNN Greece, ότι: Το ΔΝΤ ήξερε εξαρχής ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει»! Αλλά ο προόδοτης Παπανδρέου είχε ήδη προσυνεννοηθεί να μπει στη χώρα μας και να τη ρημάξει!
του ΔΝΤ μένει και κυκλοφορεί ελεύθερος. Ο T. Στίγκλιτζ, Αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ οικονομίας το 2001, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο CNN Greece, ότι: Το ΔΝΤ ήξερε εξαρχής ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει»! Αλλά ο προόδοτης Παπανδρέου είχε ήδη προσυνεννοηθεί να μπει στη χώρα μας και να τη ρημάξει!
Ιδού τι αναφέρει το cnn.gr
O Τζόζεφ Στίγκλιτζ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ οικονομίας το 2001, πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθηγητής σε αρκετά πανεπιστήμια, νεοκεϊνσιανός, πολύ καλός γνώστης της ευρωπαϊκής οικονομικής κατάστασης, επικριτής της λιτότητας και με πάμπολλες παρεμβάσεις για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Συναντήσαμε τον κ. Στίγκλιτζ στο Ντουμπάι, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Κυβερνητικής Διάσκεψης, και μιλήσαμε μαζί του για οικονομία, πολιτική, το μέλλον του ευρώ και φυσικά για την ελληνική οικονομική κρίση.
Έχετε παρακολουθήσει από πολύ κοντά την ελληνική κρίση, από τη αρχή της. Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ χρόνια και έχουμε την εντύπωση ότι κάνουμε κύκλους ξανά και ξανά , γύρω από το ίδιο σημείο. Η ελληνική κυβέρνηση παραπονιέται ότι δεν μπορεί να αντέξει άλλη λιτότητα και ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον. Συμφωνείτε, περισσότερο ή λιγότερο, με αυτή την άποψη;
Συμφωνώ πάρα πολύ. Όχι μόνο δεν λειτουργεί πια, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε. Και είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε υποθέσεις για την οικονομία οι οποίες έχουν καταρρεύσει εδώ και 75 χρόνια. Μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησαν σε μία ακραία λιτότητα, πιο ακραία και από αυτές που επιβλήθηκαν στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, με την πεποίθηση ότι η ευημερία θα επανέλθει στην Ελλάδα ενώ ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση, βαθύτερη και από την μεγάλη ύφεση πριν από 75 χρόνια.
Επειδή μόλις αναφέρατε το ΔΝΤ θα έρθω σε αυτό. Πρόσφατα το ΔΝΤ δημοσίευσε έκθεση, στην οποία το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται “εξαιρετικά μη βιώσιμο”. Γιατί λοιπόν συνεχίζει να στηρίζει το ίδιο πρόγραμμα; Επιπλέον οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ προτείνουν περισσότερη λιτότητα. Για να γίνει μήπως το χρέος βιώσιμο; Βρίσκεται λογική αυτή την άποψη;
Το πρόγραμμα του ΔΝΤ για να κάνει το χρέος βιώσιμο, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, και αυτό το έχουμε δει επανειλημμένα. Η βιωσιμότητα εκφράζεται απλά ως ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ. Όταν ξεκίνησε η κρίση το χρέος ήταν στα επίπεδα του 120% με 130% του ΑΕΠ. Αυτό που έκαναν ήταν ότι σαν αποτέλεσμα της λιτότητας το ΑΕΠ μειώθηκε και όπως είναι φυσικό το χρέος αυξήθηκε και αυτό έγινε φανερό ακόμη με μετά την αναδιάρθρωση του 2012 το γνωστό PSI.
Ξανά και ξανά λοιπόν έχουμε δει ότι η λιτότητα δεν είναι ο δρόμος για να ανακτήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους.
Θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, η λιτότητα δεν φέρνει ανάπτυξη και όλοι το αναγνωρίζουν αυτό και άρα θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.
Το ΔΝΤ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα, που δεν είναι βιώσιμο.
Ρωτάτε λοιπόν και είναι μια καλή ερώτηση, πως είναι δυνατό να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα;
Η απάντηση είναι απλή. Είναι πολιτικό ζήτημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου