Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

ΟΡΙΣΤΙΚΟ! ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΑ ΙΜΙΑ! ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ, ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΝ ΤΑ ΙΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ! "ΕΚΛΑΣΑΝ ΜΕΝΤΕΣ" ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΙΕΙΣ ΜΑΣ!!!


Το ρεπορτάζ μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά το ΑΡΤ και ο Αντώνης Μυλωνάκης. Σε απόγωνση είναι οι ψαράδες της Καλύμνου οι οποίοι δεν...

μπορούν πλέον να προσεγγίσουν στην ευρύτερη περιοχψή των Ιμίων, μια και τα τουρκικά σκάφη τους απαγορεύουν να ψαρέψουν. Τα Ίμια πλέον θεωρούνται τουρκική περιοχή, με την ελληνική κυβέρνηση να κ@άνει μέντες και να μην αντιδρά καθόλου για να προστατέψει τους έλληνες αλιείς. 
Το παρακάτω αποκαλυπτικό ρεπορτάζ είναι από το Marine Τraffic
Εδώ και 22 χρόνια οι Τούρκοι χαρακτήριζαν τις δύο ελληνικές βραχονησίδες «γκρίζα ζώνη» – Τις τελευταίες μέρες έστησαν γύρω τους ασφυκτικό κλοιό με οπλισμένα σκάφη σαν να είναι δικές τους – Πώς οι Τούρκοι έκαναν τα Ίμια από «γκρίζα ζώνη»… δικά τους
Την ώρα που ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, απειλεί ότι η Τουρκία «θα σπάσει τα κόκκαλα όποιου Ελληνα τολμήσει να ανέβει στα Ιμια», οι ψαράδες της Καλύμνου όχι μόνο δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις επίμαχες βραχονησίδες, αλλά εκδιώκονται προκλητικά από τουρκικές ακταιωρούς, ακόμη και εντός… ελληνικών χωρικών υδάτων. 

Από γκρίζα ζώνη τα Ιμια εξελίσσονται ντε φάκτο σε τουρκικό έδαφος, αφού Ελληνες ψαράδες εκδιώκονται, ακόμη και με την απειλή βίας, από τουρκικές ακταιωρούς που περιπολούν καθημερινά στο σημείο. Οπως καταγγέλλουν ψαράδες της Καλύμνου, η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.

Τα σκάφη του τουρκικού Λιμενικού όχι μόνο τους παρενοχλούν και τους εκδιώκουν από τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ιμια, αλλά ταυτόχρονα συνοδεύουν και προστατεύουν καΐκια Τούρκων ψαράδων από την απέναντι μικρασιατική ακτή, που κάνουν πλιάτσικο στις ελληνικές θάλασσες. «Κάθε χρόνο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, συγκεντρώνονται μεγάλοι πληθυσμοί της λεγόμενης “κορονάτης” μαύρης τσιπούρας στα Ιμια για να γεννήσουν.

Τι δείχνει η εφαρμογή Marine Traffic
Πού βρίσκεται ο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού;

Υπό τουρκική… πολιορκία τελούν τα Ιμια, αφού μεθοδικά η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή μηδενίζοντας ουσιαστικά την ελληνική παρουσία. Σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής, τα οποία φέρουν και βαρύ οπλισμό, περιπολούν συνεχώς τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κω και στη Σάμο με επίκεντρο τις επίμαχες βραχονησίδες, αποτρέποντας οποιονδήποτε επιχειρήσει να τις προσεγγίσει ακόμη και για ψάρεμα.

Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας επιτρέπει να δούμε σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή των Ιμίων. Μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής Marine Traffic, που εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο τις θέσεις των πλοίων στις ελληνικές θάλασσες -και όχι μόνο- καταγράψαμε την περασμένη Παρασκευή την κατάσταση γύρω από τις βραχονησίδες.

Σύμφωνα με το γράφημα της εφαρμογής, τα σκάφη TCSG 313 και TCSG 91 της τουρκικής Ακτοφυλακής έχουν κάνει «σουρωτήρι» την περιοχή των Ιμίων, ενώ το TCSG GUVEN φαίνεται πως ξεκίνησε από το λιμάνι του Μποντρούμ, κινήθηκε προς τα Ιμια -πραγματοποιώντας συνεχείς περιπολίες- και στη συνέχεια κατευθύνθηκε βόρεια προς το Φαρμακονήσι, κοντά στο οποίο κινούνταν ελληνικό πλοιάριο το οποίο στη συνέχεια στράφηκε προς την Κάλυμνο.

Στην εφαρμογή του Marine Traffic δεν παρουσιάζονται οι θέσεις πολεμικών πλοίων, οπότε αδιευκρίνιστο παραμένει αν υπάρχει παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού. Υποτίθεται ότι στην περιοχή των Ιμίων περιπολεί η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» αλλά οι κινήσεις των Τούρκων δεν φαίνεται να επηρεάζονταιπ. Το βέβαιο είναι πως απουσιάζει παντελώς το Λιμενικό, με τα δύο σκάφη που έχει στη διάθεσή του το Λιμεναρχείο Καλύμνου.«Οι Έλληνες ψαράδες βλέπουμε τα Ίμια με τα κιάλια»
Φέτος δεν μπορέσαμε να φτάσουμε καθόλου στο σημείο για να κάνουμε τη δουλειά μας και να βγάλουμε το ψωμί μας. Ερχονται οι Τούρκοι, διώχνουν εμάς και μετά καταφτάνουν τα τουρκικά καΐκια που αλωνίζουν με την προστασία του τουρκικού Λιμενικού», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αλιέων Καλύμνου «Ποσειδών» Κώστας Σαρούκος, καταγγέλλοντας ότι οι Τούρκοι τους διώχνουν ακόμη και όταν βρίσκονται λιγότερο από 2,5 μίλια από τις ακτές της Καλύμνου και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

«Ψαρεύαμε στην Καλόλυμνο κοντά στον φάρο και ήρθαν τουρκικά σκάφη να μας διώξουν μέσα από ελληνικά χωρικά ύδατα. Οταν πήγαμε να αντιδράσουμε, έβγαλαν το 45άρι και μας απείλησαν», λέει ο κ. Σαρούκος περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους γιατί «όταν περνά σε απόσταση μερικών μέτρων με ταχύτητα 40 μίλια την ώρα ένα σκάφος όπως η ακταιωρός, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για την ασφάλειά μας από τα απόνερα».

Οι ελληνικές αρχές, από την άλλη, πώς αντιδρούν; «Υπάρχει ένα σκάφος του Λιμενικού από την Κάλυμνο, αλλά φέτος το έχουν αφήσει μόνο του. Εχουμε ζητήσει ενισχύσεις με μεγαλύτερα σκάφη αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση ακόμη», σημειώνουν με παράπονο.

Από Ζουράφα έως Σύμη

Το τελευταίο διάστημα η προκλητικότητα των Τούρκων στο ΝΑ Αιγαίο βρίσκεται στο ζενίθ. Πολλοί αποδίδουν την κλιμάκωση των προκλήσεων στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται από την Αγκυρα για συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016 και οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Πρόσφατα τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε αλιευτικό ενώ έπλεε δύο μίλια βόρεια από το Φαρμακονήσι με κατεύθυνση το Αγαθονήσι, ζητώντας από τον ιδιοκτήτη του να απομακρυνθεί επειδή, όπως του είπαν, «ψάρευε σε τουρκικά χωρικά ύδατα».

Υπάρχουν ανάλογα περιστατικά όπου τουρκικά σκάφη εκδίωξαν ελληνικά καΐκια ακόμη και ανοιχτά της Καλύμνου, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς και απειλώντας με πυροβολισμούς. «Μόλις μας δουν, μας πλησιάζουν φωνάζοντάς μας να απομακρυνθούμε γιατί υποτίθεται βρισκόμαστε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Αν αρνηθούμε, κάνουν κυκλικές κινήσεις γύρω από το καΐκι, απειλώντας μας ακόμη και με εμβολισμό», λέει ο ψαράς Βασίλης Λύρας, επισημαίνοντας ότι οι μανούβρες που πραγματοποιούν τα τουρκικά σκάφη στόχο έχουν να ρίξουν νερό στα ελληνικά αλιευτικά και να προκαλέσουν πρόβλημα στο αξιόπλοό τους.

Φωτογραφία – ντοκουμέντο
Από Ελληνα ψαρά στα Ιμια το εν λόγω στιγμιότυπο, όπου σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προσεγγίζει με επικίνδυνους ελιγμούς το ελληνικό αλιευτικό ζητώντας να απομακρυνθεί, αν και βρίσκεται μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτη την στιγμη "τρεχουν" τρια τουρκικα σχεδια :
    1) Συμφωνια ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΖΑΕΦ να περικυκλωσουν την Ελλαδα απο τον βορρα με την συμμετοχη της αλβανιας και της βουλγαριας...
    2) Ακρως τουρκικο επιθετικο σχεδιο
    για ακρωτηριασμο της Θρακης μας
    ηδη η πρωτη και η δευτερη τουρκικη στρατια ειναι στα συνορα με την θρακη για ΕΠΙΘΕΣΗ ανα πασα στιγμη.
    3) Μετα το ΠΑΣΧΑ Θα γινει μεγαλη τουρκικη ασκηση ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ
    ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
    ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ-ΘΕΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή