ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Πολιτική υποκρισία αποτελεί από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, η στάση που κρατά στο θέμα της αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου.
Ο κ. Πολάκης, μαινόμενος κατά των γιατρών που έγραψαν τις ιατρικές...
γνωματεύσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η πιστοποίηση της αναπηρίας του καταδικασθέντος για την υπόθεση της Energa, τους αποκαλεί «λαμόγια», ενώ πρόκειται όπως φαίνεται για ανθρώπους που όχι μόνο συνεργάζεται η κυβέρνηση, αλλά τους τοποθετεί και σε θέσεις ευθύνης. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στην περίπτωση του αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατροδικαστικής, διευθυντή Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αθανάσιου Δουζένη, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε ως ενός εκ των γιατρών που έβαλαν την υπογραφή τους στις γνωματεύσεις που αμφισβητεί η κυβέρνηση. Με υπογραφή Πολάκη ο καθηγητής συμμετέχει σε διάφορες ομάδες εργασίας του υπουργείου Υγείας. Ο ψυχίατρος μιλά στον «Ε.Τ.» και λέει ότι πράγματι έγραψε ψυχιατρική γνωμάτευση στον Αριστείδη Φλώρο, «όπως κάνει για όλους τους κρατούμενους που παρακολουθεί».
«Το πανεπιστήμιο έχει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ετσι βρισκόμαστε στις φυλακές Κορυδαλλού και βοηθάμε ανθρώπους που είναι κρατούμενοι. Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε χαρτιά, γνωματεύσεις δηλαδή όταν μας ζητήσουν οι ασθενείς μας. Ερχονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και μας ζητούν μια βεβαίωση. Ο Αριστείδης Φλώρος ήταν πράγματι το τελευταίο χρονικό διάστημα στη δική μας ευθύνη», αναφέρει ο κ. Δουζένης, επιβεβαιώνοντας ότι του χορήγησε βεβαίωση, γράφοντας σε αυτήν «αυτά που πίστευε ως γιατρός» όπως χαρακτηριστικά λέει.
Ο αναπληρωτής καθηγητής εξηγεί μάλιστα ότι πάντα ανταποκρίνεται σε τέτοια αιτήματα και το ίδιο έπραξε και τώρα, όπως θα έκανε σε κάθε κρατούμενο. «Οποιος γράφει γνωματεύσεις χρηματίζεται; Οχι βέβαια», τονίζει.
Πέρα από τη συνεργασία που έχει η Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Αττικόν με τις φυλακές Κορυδαλλού και το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Δουζένης αποτελεί άνθρωπο που εμπιστεύεται και το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, το όνομά του πρωταγωνιστεί πάντα σε διάφορες ομάδες εργασίας που συστήνει το υπουργείο και αφορούν σε ζητήματα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Πρόσφατο παράδειγμα η σύσταση ομάδας εργασίας (Μάιος 2017 και Μάρτιος του 2018) για την αλλαγή του πλαισίου για τις ακούσιες νοσηλείες. Ακόμη ένα παράδειγμα η ομάδα εργασίας (Ιούνιος 2017) για την ιατρική ειδικότητα της Ψυχιατρικής, στην οποία ήταν συντονιστής.
Εκτός της ψυχιατρικής γνωμάτευσης, στον Α. Φλώρο χορηγήθηκαν και άλλες γνωματεύσεις από άλλες ιατρικές ειδικότητες, καθώς η τελική απόφαση του ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) αναφέρει ότι πάσχει από κατάθλιψη, από επιληπτικές κρίσεις, από σύνδρομο άπνοιας – υπόπνοιας στον ύπνο και ήπιο αποφρακτικό σύνδρομο. Σύμφωνα με κύκλους γιατρών, κάποιες από αυτές τις παθήσεις χρειάζονται εργαστηριακές εξετάσεις. Δηλαδή, για τη διάγνωση της επιληψίας απαιτείται εγκεφαλογράφημα, ενώ για τα προβλήματα ύπνου απαιτείται επίσης ειδική εξέταση.
Το ερώτημα λοιπόν που παραμένει είναι κατά πόσον ο φάκελος του Α. Φλώρου που δόθηκε στο ΚΕΠΑ ήταν πλήρης και περιείχε και ιατρικές εξετάσεις εκτός από γνωματεύσεις και –ενδεχομένως- συνταγογράφηση.
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα πάντως όφειλε να απαντήσει το υπουργείο Υγείας. Αντ’ αυτού, ο Παύλος Πολάκης, μόνο μέσω της προσφιλούς του μεθόδου στο facebook, τοποθετήθηκε. «Αυτά τα λαμόγια που έδωσαν τέτοιες γνωματεύσεις σε έναν απατεώνα, 39 ετών, για να του αθροίσουν ποσοστό αναπηρίας 70%», έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στο facebook, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γνωρίζει για ποιους πρόκειται. Χθες μάλιστα αναμενόταν να δώσει εξέλιξη στο θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και να ανακοινώσει περισσότερες πληροφορίες που φέρεται να γνωρίζει. Κάτι που ωστόσο δεν έκανε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιατρικός φάκελος του 39χρονου καταδικασθέντα επιχειρηματία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, πιθανότατα με ιατρικές γνωματεύσεις που εκδόθηκαν από περισσότερα του ενός δημόσια νοσοκομεία, και το αίτημά του για αξιολόγηση της υγείας του υποβλήθηκε στο ΚΕΠΑ του πρώην υποκαταστήματος ΙΚΑ – Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Νίκαιας. Η τριμελής υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ αποτελείτο από τρεις γιατρούς του λεγόμενου ειδικού σώματος ιατρών αναπηρίας του ΕΦΚΑ. Και οι τρεις γιατροί ήταν από την Αττική, ενώ τοποθετήθηκαν με απόφαση του ΕΦΚΑ. Οπως άλλωστε έγραψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος, στην προκειμένη περίπτωση παραμένει βασικό ερώτημα ποια ήταν αρχικά τα μέλη που θα εξέταζαν το φάκελο του Α. Φλώρου και γιατί άλλαξαν με απόφαση του ΕΦΚΑ.
Σημειώνεται ότι η τριμελής υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ πρέπει να απαρτίζεται από γιατρούς σχετικής με την πάθηση του ασθενούς ειδικότητα. Στην περίπτωση του Αριστείδη Φλώρου, την επιτροπή αποτελούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ψυχίατρος, ένας παθολόγος με ειδίκευση στη διαβητολογία και ένας καρδιολόγος. Αυτοί μετέβησαν στο τέλος του περασμένου Μαΐου στο σωφρονιστικό κατάστημα και παρέλαβαν τον ιατρικό φάκελο από τον 39χρονο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου