Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΙΑ ΤΟ... ΣΚΑΜΝΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΟΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΧΑΪΚΑΛΗΣ-ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ! ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 110 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ "ΜΑΪΜΟΥ" ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ!

Στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής βρίσκονται οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» 110 γνωστών πολιτικών προσώπων, οι οποίες εμφανίζουν «μαύρες τρύπες», ελλείψεις παραστατικών και...


αδικαιολόγητο πλουτισμό. Από τους 694 ελεγχθέντες πολιτικούς, οι 31 δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν περιουσιακά στοιχεία, 20 εμφάνισαν μηδενικές τραπεζικές καταθέσεις και 49 εντοπίστηκαν με ελλείψεις παραστατικώνΑνάμεσα στις υποθέσεις που θα εξεταστούν είναι αυτή της offshore που διατηρεί ο πρώην υπουργός Εργασίας Παύλος Χαϊκάλης στην Κύπρο, καθώς και εκείνη του Αλέξη Μητρόπουλου που αφορά σε παλιό φορολογικό ζήτημα. 

Οι δύο πολιτικοί αναμένεται μετά τις εκλογές να παραπεμφθούν στην επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει μετά τις 20 Σεπτέμβρη. 

Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόεδρο της επιροπής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θα εξεταστούν όλες οι εκκρεμότητες για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» βουλευτών και ευρωβουλευτών για το οικονομικό έτος 2013.

Ειδικότερα, η επιτροπή συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης, παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων και εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα της εκλογικής νομοθεσίας και προεκλογικών δαπανών που έχουν μπλοκαριστεί λόγω των capital controls. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι βουλευτές δεν μπορούν να ανοίξουν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο θα γίνονται οι εκλογικές δαπάνες.

Να σημειωθεί ότι τα «πόθεν έσχες» του 2013 που αφορούν στη διακύμανση της περιουσιακής κατάστασης του 2012, δεν έχουν δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα.



Οι «μαύρες τρύπες»
Σύμφωνα με την κα. Χαραλαμπίδου, η έρευνα έχει προχωρήσει και πιθανότατα αμέσως μετά τις εκλογές θα δημοσιευτούν τα τυχόν ευρήματά της. Επιπροσθέτως, η πρόεδρος δήλωσε ότι οι έως τώρα έλεγχοι έχουν εντοπίσει 100 περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ή ακόμα και το ΣΔΟΕ.

Ειδικότερα, από την επιτροπή διαπιστώθηκε ότι:

- Από τους 704 υπόχρεους (βουλευτές, υπουργούς, ευρωβουλευτές, υπεύθυνους κομμάτων για τα οικονομικά και πρώην πολιτικούς) έχουν υποβάλει δηλώσεις οι 694, καθώς 10 αδιαφόρησαν και δεν κατέθεσαν τα «πόθεν έσχες» τους

-Από τους 694 ελεγχθέντες, οι 49 εντοπίστηκαν με ελλείψεις παραστατικών (σ.σ. συμβόλαια, κινήσεις λογαριασμών κ.α.), οι 31 εμφάνισαν «αρνητικό πόθεν έσχες» δηλαδή δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις τραπεζικές τους καταθέσεις και οι 20 εμφάνισαν μηδενικές τραπεζικές καταθέσεις

Μετά τις εκλογές η υπόθεση Χαϊκάλη

Η επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση Χαϊκάλη για μετά τις εκλογές. Σύμφωνα δε με την κα. Χαραλαμπίδου, η έρευνα για τον κ. Χαϊκάλη δεν θα περιοριστεί μόνο στην «offshore» εταιρεία, αλλά και στην παλαιότερη με τις αδήλωτες χρηματιστηριακές συναλλαγές.



Να σημειωθεί ότι ο κ. Χαϊκάλης εμφανίστηκε ενώπιον των μελών της Επιτροπής και κατέθεσε τα έγγραφα που, κατά τον ίδιο, αποδεικνύουν την αθωότητά του.

Πάντως, η απόφαση δημιουργεί προβληματισμό, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπουργός Εργασίας της απερχόμενης κυβέρνησης αποφεύγει τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών λόγω... διάλυσης της Βουλής και εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαϊκάλης είχε γίνει και πάλι αρνητικός πρωταγωνιστής κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Τότε, είχε καταγγείλει απόπειρα χρηματισμού του από τον κ. Γιώργο Αποστολόπουλο, προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην πορεία, όμως, παραδέχθηκε ότι ο κ. Αποστολόπουλος ήταν χρηματιστής του και του είχε δώσει 5.000 ευρώ, προκειμένου να τα επενδύσει ρκ μέρους του σε χρηματιστήρια του εξωτερικού. Πρόκειται για επενδύσεις, ωστόσο, οι οποίες ουδέποτε δηλώθηκαν στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στη Βουλή.

Η ομολογία του οδήγησε σε έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής στις 29 Δεκεμβρίου, η οποία όμως αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση για μετά τις εκλογές. Εκείνο το βράδυ, άλλωστε, ήταν προγραμματισμένη η τελευταία ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θεωρείτο βέβαιο ότι θα καταλήξει σε αρνητικό αποτέλεσμα.

Όμως, επί επτά μήνες η νέα Βουλή αδιαφόρησε για την υπόθεση Χαϊκάλη με ορισμένους να θεωρούν ότι υπήρξε μια ιδιότυπη ασυλία λόγω της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Για μετά τις εκλογές παραπέμπεται προς εξέταση και η υπόθεση του Αλέξη Μητρόπουλου που αφορά παλιό φορολογικό ζήτημα.

zougla.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου