Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Η ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΕΓΙΝΕ ΧΑΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ!!

EΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Τσιμισκή 38  ΤΚ:546 23 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο:  2310-240451
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Στη Δράμα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη....

πολιτιστική εκδήλωση για το αφιερωματικό «2016 Έτος Ελλάδας – Ρωσίας» από το κίνημα «Ελληνορωσική Συμμαχία»




   Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου της Δράμας, η δεύτερη εκδήλωση της Ελληνορωσικής Συμμαχίας πανελλαδικά, (η πρώτη είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη πριν ένα περίπου μήνα), για το «Έτος 2016 – Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορτασμών που γίνονται παράλληλα και στις δύο χώρες για την χιλιόχρονη και πλέον σχέση των δύο ομόδοξων λαών. 

Το παρόν έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ανάργυρος Πατακάκης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δράμας κ. Ανέστης Τερζής, ο συνταγματάρχης και ανώτατος στρατιωτικός διοικητής Δράμας κ. Παντελής Γεωργιάδης, ο τοπικός σύμβουλος Δράμας κ. Στέφανος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Δράμας κ. Κωνσταντίνος Κεφαλίδης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΑ κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων Δράμας «Η Τσάλκα» κ. Λεωνίδας  Κεσίδης.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος Δράμας κ.  Μαμσάκος και ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ.  Λύσσελης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κ. Ιβάν  Σαββίδης, ενώ ανεγνώσθη μήνυμα του ελληνικής καταγωγής Ρώσου βουλευτή της Κριμαίας κ. Γιάννη (Ιβάν) Σόνους.   Κατόπιν προβλήθηκε βίντεο για τους ιστορικούς δεσμούς των δύο Λαών, με εκτενή αναφορά σε ιστορικά πρόσωπα – Έλληνες και Ρώσους – που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας.
Ακολούθησαν οι ομιλίες των κ. Γαβριήλ Αβραμίδη, προέδρου του κινήματος «Ελληνορωσική Συμμαχία» και πρώην βουλευτή, του κ. Ιωάννη Κόντη, υποστρατήγου ε.α. και πρώην στρατιωτικού ακολούθου στη Μόσχα, του κ. Κωνσταντίνου  Πορτοκάλη, δημοσιογράφου και οικονομολόγου και του κ. Χρήστου Κυριακίδη, προέδρου της τοπικής κοινότητας Μικροχωρίου Δράμας.
   Ο κ. Αβραμίδης στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της γεωπολιτικής στροφής της χώρας μας προς τον «φυσικό μας σύμμαχο», τη Ρωσία και επισήμανε πως η ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία στο αμυντικό πεδίο σημαίνει την απόλυτη ασφάλεια της χώρας μας από τη Τουρκία. Ο πρόεδρος του κινήματος  «ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»  στάθηκε ιδιαίτερα στην κοινή  πολιτισμική ταυτότητα, που δένει τους Έλληνες και τους Ρώσους,  με συνδετικό άξονα την Ορθοδοξία και  κλείνοντας την ομιλία του, υποσχέθηκε πως «..τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε όλη τη χώρα..».
  Ο υποστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Κόντης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και ταυτόχρονα μετέφερε στο ακροατήριο την εμπειρία και τις επαφές του από τη θητεία του στη Μόσχα ως στρατιωτικού ακολούθου της ελληνικής πρεσβείας. Ο κ. Κόντης ανέφερε επίσης, τη δήλωση ανώτατου αξιωματούχου της Ρωσίας ότι, «.. τέτοιου είδους συνδιοργανώσεις, όπως το «Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα», η Ρωσία συνυπογράφει και διοργανώνει μόνον με Χώρες τις οποίες θεωρεί σημαντικές..».  Ο κ. Κόντης κλείνοντας την ομιλία του προέτρεψε τους παρισταμένους δημάρχους και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να αγκαλιάσουν και να ενθαρρύνουν ανάλογες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. 

  Ο κ. Πορτοκάλης αναφέρθηκε στους ιστορικούς επιχειρηματικούς δεσμούς των δύο χωρών, με αναφορά στη σημερινή πραγματικότητα και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ε.Ε. . Ο κ. Πορτοκάλης, μεταξύ των άλλων σημείωσε, ότι ο ρωσικός τουρισμός είναι υψηλού επιπέδου και πως για κάθε έναν  Ρώσο χρειάζονται επτά  Άγγλοι τουρίστες για να καλύψουν το οικονομικό αποτέλεσμα που αφήνουν στη χώρα που επισκέπτονται.
   Οι ομιλίες έκλεισαν με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μικροχωρίου κ. Χρήστο Κυριακίδη ο οποίος έκανε ιστορική αναδρομή στον ελληνισμό της Ρωσίας από το 1000 μ.Χ. περίπου έως και σήμερα. Στην ομιλία του ο κ. Κυριακίδης παρέθεσε ιστορικά στοιχεία μαχών, μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, προσφυγικών ροών του ποντιακού ελληνισμού προς τη φιλόξενη ομόδοξη χώρα, καθώς και την ανάπτυξη, οικονομική, πολιτιστική, οικιστική κτλ, του ελληνικού στοιχείου στην ευρύτερη περιοχή. Τα στοιχεία της έρευνας του κ. Κυριακίδη συνοδεύτηκαν από παρουσίαση φωτογραφικού υλικού.

   Στην εκδήλωση της Ελληνορωσικής Συμμαχίας στη Δράμα επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής ήταν ο γενικός πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπώφ, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων του για την επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Ρώσου Προέδρου κ. Βλαδίμηρου Πούτιν καθώς και του πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου για τα χίλια έτη του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην πόλη. Ωστόσο, ο κ. Ποπώφ απέστειλε χαιρετισμό προς την εκδήλωση αναφερόμενος στο πολύ σημαντικό έργο που κάμει η Ελληνορωσική Συμμαχία, με τις εκδηλώσεις εορτασμού του «Έτους 2016 – Ελλάδας Ρωσίας» σε όλη τη χώρα για την περαιτέρω ενημέρωση και σύσφιξη των σχέσεων των δύο ομόδοξων λαών. Πολύ καλή εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο το γεγονός ότι στο χαιρετισμό του ο κ. Ποπώφ απεκάλεσε τον λαό της Δράμας «φιλότιμο και μαχητικό» και την πόλη ως «πρωτεύουσα της Ανατολικής Μακεδονίας».

   Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο λαϊκό και παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα από τους καλλιτέχνες, Τάσο Συμεωνίδη, Δημήτρη Σταματόπουλο, Βασίλη Παπαντίδη, Λάζο Ζεπιάδη, και Κώστα Δημητριάδη.

   Μετά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Παναγιώτης Γεωργιάδης κάλεσε τους ομιλητές κ. Αβραμίδη και κ. Πορτοκάλη να παραλάβουν και να τα επιδώσουν στον κ. Ποπώφ, μια πολυτελή κασετίνα με κρασιά από το Κτήμα Οίνου που προσέφερε το Οινοποιείο για το Γενικό Πρόξενο, μια τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο του Συλλόγου «Η Τσάλκα» κ. Λ. Κεσίδη, καθώς και σειρά ιστορικών βιβλίων για την περιοχή της Δράμας από τον πρόεδρο της ΕΣΕΑ κ. Ν.  Γεωργιάδη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο φουαγιέ της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Δράμας, λειτούργησε παράλληλη έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία των σχέσεων της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου