Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ! Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ! ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!

Παίζει με την φωτιά ο Ερντογάν. Οι κινήσεις του είναι άκρως επιθετικές....

κατά του Ισραήλ, με τον ίδιο να σηκώνει το λάβαρο του Ισλάμ. Ξεχνάει όμως ότι τον περιμένουν στη γωνία τόσο το Ισραήλ, όσο και οι αγορές.

Με σύνθημα “Καταδίκη στην τυραννία, στήριξη στην Ιερουσαλήμ’ πραγματοποιείται στις 16.00 το απόγευμα το μεγάλο συλλαλητήριο στο Γενίκαπι της Τουρκίας όπου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα προσφωνήσει τον τουρκικό λαό.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι προετοιμασίες συνεχίστηκαν χθες για όλη τη μέρα. Στο συλλαλητήριο που θα μοιραστούν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες.

Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι θα συμμετάσχει επίσης στο συλλαλητήριο. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο υπέρ των Παλαιστινίων και στο Ντιγιάρμπακιρ όπου θα μιλήσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αναμένεται να βρίσκεται στο συλλαλητήριο της Κυριακής καθώς θα πάει στην Βοσνία Ερζεγοβίνη για επίσημη επίσκεψη.

Την ίδια στιγμή, τους ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου υποδέχεται σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να καταδικάσουν το Ισραήλ για το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, όμως δεν αναμένεται να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των χωρών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου το απόγευμα είναι προγραμματισμένη μια μεγάλη κινητοποίηση υπέρ των Παλαιστινίων.


Ο Ερντογάν, που έχει εξαπολύσει δριμεία κριτική εναντίον του Ισραήλ μετά τον θάνατο τη Δευτέρα 60 Παλαιστινίων από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας θα στείλει «ένα πολύ ισχυρό μήνυμα» στη διάρκεια της σημερινής συνόδου.

Η Τουρκία, που έχει την προεδρία του Οργανισμού αυτή την περίοδο, είχε συγκαλέσει ήδη τον Δεκέμβριο μια σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη για να καταδικάσει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Η σφαγή στη Γάζα έγινε την ημέρα των εγκαινίων της νέας αμερικανικής πρεσβείας. Ο ισλαμοσυντηρητικός Ερντογάν εμφανίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής του παλαιστινιακού σκοπού και δεν κρύβει τη στήριξή του στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. Ο λόγος αυτό έχει μεγάλη απήχηση στους συντηρητικούς ψηφοφόρους του Ερντογάν, που είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Αν συνεχιστεί η σιωπή απέναντι στην ισραηλινή τυραννία, ο κόσμος θα βυθιστεί γρήγορα σε ένα χάος, όπου οι συμμορίτες θα ορίζουν τους νόμους», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος την Τετάρτη.

Όμως η σύνοδος της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο αραβομουσουλμανικός κόσμος είναι διχασμένος και εξαιτίας των αντιπαραθέσεων είναι μάλλον αδύνατο να ληφθεί οποιοδήποτε συγκεκριμένο μέτρο εναντίον του Ισραήλ.

Η Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη, και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο, καθώς και η Αίγυπτος, αντιμετωπίζουν αρνητικά τη στήριξη που παρέχει ο Ερντογάν σε κινήματα όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η Χαμάς και προς το Κατάρ που θέλουν να απομονώσουν.

Το Ριάντ και οι σύμμαχοί του, που φαίνεται να έχουν μαλακώσει τη στάση τους απέναντι στο Ισραήλ, επίσης θα είναι επιφυλακτικοί να αναλάβουν δράση η οποία ενδεχομένως να δυσαρεστήσει την Ουάσινγκτον, στη στήριξη της οποίας βασίζονται για να αντιμετωπίσουν το σιιτικό Ιράν, το οποίο θεωρούν βασική απειλή στην περιοχή.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος υπεβλήθη σε εγχείρηση στο αφτί του, δεν θα είναι παρών στη σύνοδο και θα τον εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός του Ράμι Χαμντάλα.

Μεταξύ των ηγετών που αναμένονται στην Κωνσταντινούπολη είναι ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ αλ Μπεσίρ και ο εμίρης του Κατάρ και του Κουβέιτ.

Νέο χτύπημα στη τουρκική οικονομία

Έναν μήνα περίπου πριν τις εκλογές ο τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση – βασικός λόγος η οικονομική κατάσταση στη χώρα του. Ναι μεν η Τουρκία εμφάνισε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης 7,4%, ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ότι τα συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Ακόμη κι αν θεωρήσει κανείς αξιόπιστα τα επίσημα στοιχεία, τα προβλήματα είναι εξόφθαλμα. Η ανεργία είναι υψηλή -κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας. «Ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης στηρίζεται στην εσωτερική κατανάλωση», επισημαίνει ο Ερντάλ Γιαλτσίν, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στην Ανώτατη Σχολή της Κωνσταντίας (HTWG). Ο καθηγητής κάνει ακόμη λόγο για μεγάλα κατασκευαστικά έργα του κράτους, αλλά και δαπάνες επιχειρήσεων και νοικοκυριών που στηρίζονται σε δάνεια.

Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση –σοβαρότατο πρόβλημα για μια χώρα που εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει. Ο ρυθμός του πληθωρισμού κυμαίνεται αυτό το διάστημα στα επίπεδα του 11% -υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον στόχο που θέτει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

«Η εμπιστοσύνη των επενδυτών χάνεται»

Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατήσει την πτώση της λίρας. «Η Τουρκία χρειάζεται εξωτερικά κεφάλαια για να διατηρήσει τη βασισμένη στην κατανάλωση ανάπτυξη», εξηγεί ο Ερντάλ Γιαλτσίν και υπογραμμίζει ότι «η εμπιστοσύνη των επενδυτών χάνεται ολοένα και περισσότερο. Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα».

Ωστόσο, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πιέζει την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια. Τα υψηλά επιτόκια είναι «η πηγή κάθε κακού», σχολίασε ο τούρκος πρόεδρος την περασμένη Παρασκευή. Αυτή την εβδομάδα προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg ότι προτίθεται να θέσει υπό αυστηρότερο έλεγχο την Κεντρική Τράπεζα εφόσον επικρατήσει στις εκλογές.

Σε αυτήν την περίπτωση ο τούρκος πρόεδρος θέτει ένα νευραλγικό ζήτημα για χρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που βεβαίως αντιτίθενται σε αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, απέναντι στις χρηματαγορές στέλνει με αυτόν τον τρόπο καταστροφικά μηνύματα. Η αξία της λίρας υποχωρεί ακόμη περισσότερο. Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση κυρίως τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν δάνεια σε ξένα νομίσματα. Η πτώση της λίρας καθιστά αυτά τα δάνεια ακόμη ακριβότερα, φέρνοντας πολλές επιχειρήσεις κοντά σε αδυναμία πληρωμών.

Κίνδυνος μαζικής φυγής κεφαλαίων

Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να χορηγήσουν δάνεια στην Τουρκία με τους προνομιακούς όρους του παρελθόντος. Το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες δεν έχουν μεγάλα περιθώρια δράσης. Ειδικά σε ένα διάστημα που εξαρτώνται τόσο πολύ από προσιτά δάνεια, απειλούνται με κεφαλαιακή ξηρασία.

Ο τούρκος πρόεδρος αντιδρά εκτοξεύοντας απειλές εναντίον «του λόμπι των επιτοκίων» και των «εχθρών της Τουρκίας κάτω από τον μανδύα οίκων αξιολόγησης». Τέτοιες μετωπικές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν χωρίς τον φόβο παράπλευρων απωλειών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ωστόσο, «αυτή τη φορά μπορεί να γίνει πραγματική ζημιά», σχολιάζει ο οικονομολόγος Ερντάλ Γιαλτσίν. «Θα υπάρξουν χρεοκοπίες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά διότι η άσκηση πολιτικής βασισμένης σε ανάληψη χρεών δεν μπορεί να λειτουργήσει σε διαρκή βάση», τονίζει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου