Αυτή είναι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Θα έχει μια ζωή όμηρο τα...
νησιά μας δίνοντάς τους τον χαμηλό ΦΠΑ για περιορισμένο χρόνο, με την υπόσχεση όμως να δέχονται και να κρατούν στο έδαφός τους τα κύματα των λαθρομεταναστών. Αυτή είναι η φρικτή πραγματικότητα.
Ιδού τι αναφέρει το ρεπορτάζ απότο in.gr.
Επικοινωνιακός πόλεμος έχει ξεσπάσει για το ζήτημα της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση και για άλλη μια φορά η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση άμυνας ενώ λίγο πριν πανηγύριζε. Κι αυτό γιατί το «αντάλλαγμα» που πήρε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για τη στάση του στο προσφυγικό «ξεφούσκωσε» πριν καλά – καλά ανακοινωθεί.
Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, με τον κλασικό πανηγυρισμό: «Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη» -χάρη στον Γιούνκερ, αυτή τη φορά. Ερωτηθείς, δε, για πόσο θα ισχύσει αυτό το μέτρο, δήλωσε χωρίς περιστροφές: «Όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση σε αυτά τα νησιά και σε ότι με αφορά όσο είμαι εγώ στη θέση του πρωθυπουργού και από ότι φαίνεται και τα δυο θα διαρκέσουν πολύ, δεν θα υπάρξει άνοδος του συντελεστή του ΦΠΑ».
Μετά την ανακοίνωση αυτή του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί από στελέχη και βουλευτές της συγκυβέρνησης, με κεντρικό «σύνθημα» ότι η νέα νίκη ήρθε μετά από σκληρό αγώνα της κυβέρνησης, πως η νησιωτικότητα ενισχύεται και πως ειδικότερα τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση στηρίζονται στην πράξη.
Πριν αλέκτωρ λαλήσει, όμως, και συγκεκριμένα με τη δημοσίευση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στο ΦΕΚ, που έγινε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά μόνο μεγάλα λόγια τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τα νησιά. Κι αυτό διότι στο ΦΕΚ η διάρκεια αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ δεν είναι επ’ αόριστον -ή έστω μέχρι το τέλος της 4ετίας- αλλά μόλις έως το τέλος τους έτους!
«Technicality» ή θέμα ουσίας;
Η αποκάλυψη της συγκεκριμένης «λεπτομέρειας» του ΦΕΚ προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση, καθώς είδε το επικοινωνιακό της πανηγύρι να σκιάζεται για άλλη μια φορά -και ακόμη χειρότερα κάποιες «κακές γλώσσες» να συνδέουν το εξάμηνο της αναστολής του αυξημένου ΦΠΑ με… το υπόλοιπο της θητείας Τσίπρα. Έτσι, άρχισε ο επικοινωνιακός πόλεμος για το κατά πόσο είναι τυπικό το ζήτημα ή πρόκειται για θέμα ουσίας.
Στελέχη της κυβέρνησης έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ που θα ίσχυε από αύριο έπρεπε άμεσα να αλλάξει και αυτό μπορούσε να γίνει μόνο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και πως αυτού του είδους οι ρυθμίσεις έχουν ισχύ μόλις λίγων μηνών, έως ότου κυρωθούν από την Βουλή. Στην πραγματικότητα, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει απλώς να ψηφισθούν από τη Βουλή το αργότερο εντός τριμήνου, αλλιώς παύουν να ισχύουν.
Το δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε και πιθανότατα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι ότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα πέντε νησιά θα έχει συγκεκριμένο (αρνητικό) δημοσιονομικό αποτέλεσμα και το κόστος αυτό θα πρέπει να καλυφθεί στον προϋπολογισμό του 2018 και γιαυτό αναφέρεται αυτή η ημερομηνία. Γεγονός είναι ότι η κατάργηση ενός μέτρου που έχει ψηφιστεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου -όσο δίκαιη και αν είναι, ή όσο γενναιόδωρος και αν είναι ο Γιούνκερ- στην πράξη θα έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάστασή του από ένα άλλο ισοδύναμο και επειδή το δημοσιονομικό κόστος είναι μετρήσιμο μέγεθος ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να μιλάει αόριστα, ότι το μέτρο θα ανασταλεί για όσο είναι ο ίδιος πρωθυπουργός ή για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση. Και πάντως τέτοιου είδους δηλώσεις δεν μπορεί παρά να αποτελούν επικοινωνιακό πυροτέχνημα, καθώς ούτως ή άλλως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι -προκειμένου να επιτύχει την επιμήκυνση του χρέους- θα τηρήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και μετά το τέλος των μνημονίων.
Τα πανηγύρια και η… κοντή μνήμη
Αυτό το ενδεχόμενο δεν φαίνεται να απασχολεί τα στελέχη και τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αντιθέτως, πανηγυρίζουν βάζοντας στο «πακέτο» των θετικών μέτρων για τα νησιά και το μεταφορικό ισοδύναμο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες. Πρακτικά, μεταφορικό ισοδύναμο είναι η επιδότηση των εισιτηρίων από και προς το νησί μόνο για τους μόνιμους κατοίκους. Με υπουργική απόφαση θα προβλεφθεί ένα ανώτατο πλαφόν στον αριθμό των εισιτηρίων που θα δικαιούται η κάθε οικογένεια αλλά και η διαδικασία είσπραξης της επιδότησης.
Ενδεικτικά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός πανηγυρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μεγάλη επιτυχία, που αποτελεί απόδειξη της μάχης που δίνει η ελληνική κυβέρνηση υπέρ των νησιών που βρίσκονται αντιμέτωπα με την προσφυγική κρίση και ότι δεν έχει εγκαταλείψει τους νησιώτες.
«Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και την άμεση δημοσίευση σε ΦΕΚ της παράτασης των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν «άφησε» τη μάχη του νησιωτικού ΦΠΑ, αλλά αντίθετα, συνεχώς προσπαθεί να οχυρώσει τα νησιά μας, τόσο μέσω της συνέχισης ενός δίκαιου μέτρου, όσο και μέσα από την πρόσφατη νομοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που αγκαλιάζει όλα τα νησιά της χώρας, δίνοντάς τους ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας» δήλωσε ο κ. Σαντορινιός και πρόσθεσε: «Τώρα που για πρώτη φορά μια κυβέρνηση επιτυγχάνει σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο την προάσπιση των δικαιωμάτων των νησιών, φαίνεται ακόμη πιο κενή περιεχομένου η ρητορική που είχε κλιμακωθεί το προηγούμενο διάστημα και μιλούσε για εγκατάλειψη των νησιωτών και για έλλειψη σχεδίου για τη νησιωτική Ελλάδα».
Με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ, πανηγύρισαν βουλευτές του βορείου Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι η απόφαση για το ΦΠΑ σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου αλλά και το διπλασιασμό των ευρωπαϊκών πόρων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, το διάστημα 2021-2027 σε σχέση με το εφαρμοζόμενο, πρόκειται για μια «εξαιρετικά θετική εξέλιξη, που θα ήταν φυσικά αδύνατη χωρίς τις επίμονες προσπάθειες τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και των Υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής».
Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης σημειώνει: «Αποτελεί όμως δικαίωση και για όλους όσοι εργαστήκαμε όλο αυτό το διάστημα, αθόρυβα αλλά συστηματικά, για να τεκμηριώσουμε την κατάσταση στην οποία είχαν φέρει τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, άσχετα και πριν από την κορύφωση του προσφυγικού. Σε πείσμα όσων επένδυσαν στην ακραία πόλωση και στη στείρα άρνηση, η κυβέρνηση αποδεικνύει και σήμερα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες με την ψήφιση του μεταφορικού ισοδύναμου, ότι στηρίζει έμπρακτα τους νησιώτες και τον αγώνα τους για ανάπτυξη και προκοπή».
Σύμφωνα με τον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη «διαψεύδονται με τον πλέον παταγώδη τρόπο εκείνες οι δυνάμεις που έχουν αναγάγει την καταστροφολογία σε πολιτικό τους πρόγραμμα. Όσοι πόνταραν στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για να καμουφλάρουν την πολιτική ανυπαρξία τους ή απλώς για να πλήξουν την κυβέρνηση, λαμβάνουν μια αποστομωτική απάντηση. Η εξαιρετικά θετική αυτή εξέλιξη, παρότι όχι προδιαγεγραμμένη, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Η κυβέρνηση είχε επανειλημμένα αναστείλει την κατάργηση του μέτρου, συναισθανόμενη την ανησυχία των νησιωτικών κοινωνιών μέσω και των συστηματικών πρωτοβουλιών των νησιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η ακύρωση της κατάργησης του νησιωτικού ΦΠΑ στα πέντε νησιά επιβεβαιώνει και πάλι, ότι αυτή η κυβέρνηση διεκδικεί δίκαια αιτήματα μέχρι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Επίσης, η επιτυχία αυτή αποτελεί απτή αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, στον ένα ή άλλο βαθμό, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
Ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης ανέφερε: «Η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για τη Σάμο, που αποτελούσε πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου και της τοπικής κοινωνίας συνολικά, καθώς και η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου που ψηφίστηκε στη Βουλή και θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο για όλα τα νησιά του νομού (Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι) αποτελούν πολύ σημαντικές οικονομικές εξελίξεις. Για τη Σάμο, ο συνδυασμός μειωμένου ΦΠΑ και Μεταφορικού Ισοδύναμου θα επιφέρει σημαντικές οικονομικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες με έδρα τη Σάμο, για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού και τις μεταφορές, καθιστώντας το νησί ανταγωνιστικό και ελκυστικό για αναπτυξιακά έργα καθώς θα αναθερμανθεί η οικονομική δραστηριότητα. Για τα νησιά μας τα οφέλη από το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι σημαντικά καθώς οι νησιώτες κάτοικοι θα επιδοτηθούν για τις μετακινήσεις τους, ενώ οι εμπορικές επιχειρήσεις με έδρα τα αντίστοιχα νησιά θα έχουν χαμηλότερο κόστος μεταφοράς και διακίνησης προϊόντων, με προφανή οφέλη και για τους καταναλωτές. Επιπρόσθετα από την αύξηση των Ευρωπαϊκών Πόρων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, το διάστημα 2021-2027 με το ποσό να ανέρχεται στα 660 εκατ. ευρώ από 325 εκατομμύρια ευρώ που είναι την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, το όφελος είναι προφανές, υπολογίσιμο και πολλαπλό». Στη δήλωση του ο κ. Σεβαστάκης καταλήγει: «Τα νησιά μας θα έχουν λαμπρό αναπτυξιακό μέλλον. Είναι στοίχημα όλων μας και αξίζει να κερδηθεί».
Αυτοί που τώρα πανηγυρίζουν, πάντως, το προηγούμενο διάστημα δεν συνέδεαν τον ΦΠΑ με το προσφυγικό και υπερασπίζονταν την ψήφιση του μνημονιακού μέτρου.
«Έρχεται μία διαδικασία, μία τροπολογία, η οποία έχει ένα δημοσιονομικό ενδιαφέρον. Μπορεί να έρθει. Και καλώς ήρθε. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Κατά τη γνώμη μου, σε αυτό που δεν πρέπει να πέσουμε, είναι να βάλουμε από τη μια μεριά ως αιτιολογική βάση του ΦΠΑ το μεταναστευτικό. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε».
Βουλευτής Λέσβου Γ. Πάλλης ο οποίος δεν πήρε μέρος σε καμιά κινητοποίηση και δεν υπέγραψε κανένα ψήφισμα κατά του ΦΠΑ στα νησιά. Σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα είχε πει στη Βουλή: «Είναι επικίνδυνο να συνδέεται ένα θέμα, που αφορά τη φορολογική πολιτική, με το προσφυγικό».
Αλλά και ο Θοδωρής Δρίτσας χαρακτήριζε «φτήνια» και «τακτικίστικο αντιπερισπασμό» της προτάσεις για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ.
Η δε βουλευτής Χαρά Καφαντάρη υπεραμυνόταν των εσόδων από την αύξηση αυτή στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου. Ελεγε: «Μία κουβέντα σε σχέση με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Η χώρα είχε όφελος περίπου 85.000.000 ευρώ από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Με το Μεταφορικό Ισοδύναμο τα νησιά θα επιδοτούνται από την πρώτη του χρόνου, του 2019, τουλάχιστον 150.000.000. Επαναλαμβάνω κάτι που το είπε και ο Υπουργός, αλλά πρέπει να το λέμε: 24% ΦΠΑ ισχύει μέχρι σήμερα στις μεταφορές.
Ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Σαντορινιός δήλωνε μέσα στη Βουλή «σίγουρα θα κρίνουν οι νησιώτες ποιοι πραγματικά έφεραν πολιτικές για τα νησιά και ποιοι το μόνο που ήξεραν ήταν να έχουν το ΦΠΑ μειωμένο».
Όπως αποδείχθηκε, τελικά, η κυβέρνηση συνέδεσε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ με το προσφυγικό και μάλιστα με τρόπο που δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, καθώς η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν προσπαθεί να απορροφήσει και να ενσωματώσει τους πρόσφυγες, αλλά δημιουργεί όλο και περισσότερα hot spot – «αποθήκες ψυχών». Αλλά αυτό είναι «ψιλά γράμματα» για μια κυβέρνηση σε πανικό που προσπαθεί να πιαστεί από οτιδήποτε για να δείξει ότι κάνει επιτυχίες, την ώρα που καταρρέει δημοσκοπικά λόγω των χειρισμών της κυρίως στο θέμα του «Μακεδονικού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου