Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΜΕΡΑ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ! Μια συνέντευξη που συγκλονίζει…


«ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΤΤΙΚΗΣ»

«ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΟΜΩΣ ΠΑΡΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ»

Την ημέρα που ο Δ. Νικολάου, όντας ακόμη Δήμαρχος,  παρέδιδε τα…κλειδιά της Δημοτικής Αρχής στο νέο Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού Β. Ξύδη, τον επισκεφθήκαμε στο Δημαρχείο Χολαργού.
Οκτώ χρόνια επικεφαλής της  πόλης του Περικλέους, σίγουρα είχε να πει πολλά. Σε μια συνέντευξη-ποταμό, προβαίνει σε αποκαλύψεις που προκαλούν αίσθηση και θα συζητηθούν για μεγάλο διάστημα. Ο απελθών Δήμαρχος, δηλώνει ότι κατεβαίνει και μάλιστα άμεσα ως υποψήφιος βουλευτής με την Ν. Δημοκρατία. Δεν τον φοβίζει το ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, ευελπιστώντας –προφανώς- να συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση στο Υπόλοιπο Αττικής όπου επιθυμεί να συμμετάσχει. Σπεύδει να ξεκαθαρίσει όμως ότι όχι μόνον δεν εγκαταλείπει τον δήμο, «το ένα δεν αναιρεί το άλλο» διευκρινίζει, τονίζοντας ότι θα βρίσκεται παρών και για όλη την διάρκεια της θητείας του στα δημοτικά συμβούλια, ασκώντας γόνιμη αντιπολίτευση και ίσως, ανάλογα με τις εξελίξεις, να ξαναβάλει υποψηφιότητα για Δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2014.
Ο κ. Νικολάου δεν διστάζει να αναφερθεί στους λόγους της ήττας του κατά τις πρόσφατες εκλογές, εκφράζοντας την πικρία του για την στάση που κράτησαν απέναντί του οι πρώην στενοί συνεργάτες του, Πολύδωρας, Τούτουζας και Αποστολόπουλος. Προβαίνει μάλιστα σε πρωτόγνωρες αποκαλύψεις για το τι διημήφθη ανάμεσά τους στην προεκλογική περίοδο.
Σημαντικές είναι και οι αναφορές του και σε άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του, όπως στον Λινάκη, τον Αυγουρόπουλο, Κεχρή και Τίγκα.
Τέλος, αφού εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Ξύδης θα αναγκαστεί να ομολογήσει ότι ο Δήμος Παπάγου χρωστάει χρήματα και δεν έχει πλεόνασμα, δημοσιοποιεί το επίσημο χρέος του δήμου Χολαργού.
Διαβάστε την καταιγιστική, ζωντανή συνέντευξη: 


Ερώτ. Οι δημότες γιατί σας αποδοκίμασαν και χάσατε τις εκλογές;
Νικολάου: Διαβάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, θα δείτε ότι στον Χολαργό πήραμε 55% ενώ ο κ. Ξύδης πήρε 43%. Πήρα δηλ. 12 μονάδες παραπάνω. Επιπλέον ήρθα πρώτος και στους 2 δήμους ανάμεσα σε 7 συνδυασμούς. Την δεύτερη Κυριακή ήρθα πρώτος στον Χολαργό με διαφορά 11-12 μονάδες από τον νικητή. Θα σας εξηγήσω γιατί έχασα. Είδατε πόση ήταν η αποχή στον Χολαργό; 51,8 %. Πόσα ήταν τα λευκά και άκυρα; Περίπου 66 %.

Ερώτ. Το λευκό και άκυρο σημαίνει αποδοκιμασία προς το πρόσωπό σας.
Νικολάου: Όχι. Το λευκό και άκυρο είναι οι αριστεροί ψηφοφόροι. Το Κ.Κ.Ε στον Χολαργό ήταν συγκεκριμένοι ψήφοι, 1800-2000 περίπου. Κάποιοι από τον  Συνασπισμό και σίγουρα κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ που ενώ ψήφισαν τον Σγουρό για Περιφερειάρχη, ψήφισαν και μένα. Την ίδια ώρα, τα λευκά και άκυρα στου Παπάγου δεν ξεπέρασαν το 44%.
Προσέξτε. Εμείς στον Χολαργό είμαστε μια πόλη με διπλάσιο αριθμό ψηφοφόρων από του Παπάγου. Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι 2 στους 3 ψήφιζαν εμένα και ένας ψήφιζε τον Ξύδη. Αλλά οι δύο που με ψήφιζαν, δεν έφταναν για να καλύψουν την διαφορά, επειδή η αποχή ήταν μεγάλη. Αντίθετα, το 35% των «πασοκτζήδων» που ψήφισαν Ξύδη, έφτασε για να διπλασιάσει τη δύναμη που είχε στον Χολαργό.  Στου Παπάγου δεν είχαν ούτε 5% αποχή, όλοι οι «πασοκτζήδες» και η Πολυκαλά, πρώτη και καλύτερη αυτή η κυρία, έδωσαν σήμα υπέρ του Ξύδη. Στου Παπάγου η συσπείρωση της αριστεράς -πλην του Κ.Κ.Ε.- έφτασε στο 78% υπέρ του Ξύδη. Η συσπείρωση που είχε ο Παπάγος, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αποχή στον Χολαργό είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει ο Ξύδης. Ξανατονίζω, οι Χολαργιώτες με ψήφισαν με μεγάλη διαφορά πρώτο.

Ερώτ. Παρ’ όλα αυτά σάς θεωρούν ότι αποτύχατε. Και μιλάμε για ανθρώπους μέσα από το συνδυασμό σας, δικοί σας, οι οποίοι λένε, «κανονικά ο Νικολάου πρέπει να φύγει, να μην είναι στα επόμενα δημοτικά συμβούλια». Τι απαντάτε;
Νικολάου: Αυτοί που τα λένε αυτά δεν είναι ούτε το 1% των συνεργατών μου. Είναι 2-3 που τους ξέρουμε.

Ερώτ. Όταν λέτε ότι είναι 2-3 που τους ξέρετε, αυτοί είναι εκτός δημοτικών συμβουλίων;
Νικολάου: Ναι, είναι εκτός συμβουλίων. Έκανα δυο συγκεντρώσεις μετά την αποτυχία των εκλογών και ήρθε το 85% των υποψηφίων μου. Από αυτούς που δεν ήρθαν, οι περισσότεροι ήταν δικαιολογημένοι, εκτός από 3-4 που δεν ήταν.
Δεν σας λέει τίποτε αυτό; Ότι είμαστε όλοι σε επαφή, ότι η ομάδα μας οργανώνεται σε όλους τους τομείς και ότι είμαστε η πρώτη δύναμη στον Χολαργό-Παπάγο; Σαν παράταξη είμαστε η πρώτη δύναμη. Όταν έχω πάρει 4500 σταυρούς την πρώτη Κυριακή, αυτό σημαίνει πολλά. Δεν με διώξανε οι Χολαργιώτες, μ’ έδιωξε η συγκυρία της μετακίνησης μιας συγκεκριμένης μάζας, μια συγκεκριμένη στιγμή με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με επαφές κάτω απ’ το τραπέζι ή πάνω απ’ το τραπέζι, που λέγανε «αφού μας νίκησε ο Νικολάου και το ΠΑΣΟΚ έχασε τον δήμο μετά από τόσα χρόνια και πήρε τον δήμο Χολαργού δεξιός δήμαρχος, να φύγει ο Νικολάου γιατί αν βγει, θα πάρει και την άλλη πενταετία. Εάν βγει ο Ξύδης, αυτός είναι 75-76 χρονών, δεν θα έχει άλλη ελπίδα, άρα διώχνουμε αυτόν που είναι επικίνδυνος».
Βέβαια κάποιοι που ήταν σοφοί πολιτικοί όπως ο Ροκόφυλλος, ο Μαραγκουδάκης και άλλοι, με ψηφίσανε γιατί δεν μπήκαν στην λογική που μπήκαν κάποιοι άλλοι. Κι έτσι, ο δήμος οδηγήθηκε σε δήμαρχο που προερχόταν από μικρή πόλη μειοψηφίας και από φιλελεύθερος - δεξιός, πήγε σε άκρα δεξιό. Σήμερα, η διοίκηση του δήμου με τον δήμαρχό της, θεωρείται από τους πιο σκληρούς δήμους στην Ελλάδα. Ενώ επί Δημαρχίας δικής μου, δεν ήταν δεξιός ο δήμος.  Είχε έναν φιλελευθερισμό και νομίζω το έχω αποδείξει με τις παραχωρήσεις που έχω κάνει προς όλες τις παρατάξεις και με την γενικότερη πολιτική συμπεριφορά μου απέναντι στους αντιπάλους μου. 

Δείτε και ακούστε απόσπασμα από την συνέντευξη:


 

Ερώτ. Από δικά σας λάθη δεν χάσατε; Δεν χάσατε από ανθρώπους δικούς σας, οι οποίοι ήταν συνεργάτες σας και φύγανε; Να πω ονόματα; Πολύδωρας, Τούτουζας, Αποστολόπουλος; Μάλιστα οι Τούτουζας-Αποστολόπουλος συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο Ξύδη.
Νικολάου: Τώρα αγγίξατε την πληγή μου. Πριν από 1-2 χρόνια όταν αντικατέστησα τον κ. Πολύδωρα από Αντιδήμαρχο, για λόγους τους οποίους γνωρίζετε, του έκανα πάνω από 10 συστάσεις για μη σωστή συμπεριφορά προς το πρόσωπό μου και όταν αυτός έλεγε «αν τολμάει ας με βγάλει από αντιδήμαρχο», εγώ τόλμησα, αφού είχα ενημερώσει και τον αδερφό του. Του άφησα προθεσμίες κι έφτασε ο κόμπος στο χτένι και του είπα «σε παρακαλώ δεν μπορούμε να συνεργαστούμε» και τον έστειλα σπίτι του. Από την ημέρα εκείνη παρουσιάστηκε η κ. Ντίνα Καλλιοντζή, δικό μου στέλεχος, την είχα κάνει Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρο σε Νομικά Πρόσωπα, την είχα σε έμμισθη θέση συνέχεια, να διαμαρτυρηθεί εγγράφως, γιατί αντικατέστησα τον Πολύδωρα και ζητούσε να τον επαναφέρω. Ούτε λίγο ούτε πολύ με «απειλούσε», με τρόπο βέβαια παρακλητικό.  Αυτοί όμως είχαν πάρει το δρόμο τους και μαζί με τον τοπικό τύπο, προβάλανε την Καλλιοντζή για υποψήφια δήμαρχο και επί ένα χρόνο η κυρία αυτή, με κάποιους άλλους με υπέθαλπε και με υπονόμευε.
Επτά μήνες πριν τις εκλογές είχα αντιληφθεί ότι κάποιοι από τους συνεργάτες μου όπως ο κ. Τούτουζας που ήταν Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, συνωμοτεί εναντίον μου. Τον καλώ λοιπόν να μιλήσουμε σαν άντρες και μου λέει «όχι Δήμαρχε, ότι ακούς είναι από λόγια». Δηλαδή μού’ ριχνε στάχτη στα μάτια. Τον κάλεσα και δεύτερη φορά και μου είπε «εγώ δεν θα βάλω υποψηφιότητα γιατί έχω την δουλειά μου». Το μήνα Ιούνιο αυτό. Πριν πάει με τον Ξύδη, τον κάλεσα κι άλλη μια φορά σε ραντεβού που δόθηκε σπίτι του. Κάτσαμε, ήπιαμε ένα ουζάκι και με διαβεβαίωσε ότι απόφαση της οικογένειάς του… είναι να μην κατέβει στις εκλογές και θα κάτσει σπίτι του να κοιτάξει την δουλειά του. Την άλλη μέρα ακριβώς, εθεάθη στο γραφείο του κ. Ξύδη και ανακοίνωσε ότι πάει μαζί του!
Έχω πικρία λοιπόν με την συμπεριφορά του Δημήτρη Τούτουζα, τον οικογενειακό φίλο, τον άνθρωπο που τον έβαλα 4 χρόνια στον Αθλητικό Οργανισμό και του έδωσα τα πάντα εν λευκώ.
Έχω πικρία και με την συμπεριφορά του Αποστολόπουλου προς το πρόσωπό μου, τον οποίο όπως μού είχε ζητήσει να τον αναβαθμίσω, τον έκανα και Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου. Ενώ μου’ λεγε δεν μ’ ενδιαφέρει, ξαφνικά κατεβαίνει στη Ρηγίλλης και ζητάει το χρίσμα του υποψηφίου Δημάρχου, το οποίο παιζόταν ανάμεσα σε μένα και στον Ξύδη. Γίνεται και μια συνάντηση σε μια ταβέρνα στο Ψυχικό, πρωτοστατούντος του κ. Λινάκη…

 Δείτε και ακούστε απόσπασμα από την συνέντευξη:

Ερώτ. Τι δηλαδή, σας έσκαψε το λάκκο και ο κ. Λινάκης;
Νικολάου: Εγώ δεν μπορώ να πω ότι έσκαψε τον λάκκο, αυτός ισχυρίζεται ότι απλά τον προσκάλεσαν και πήγε σε μια συνάντηση. Εκεί είχαν πάει και ο κ. Αυγουρόπουλος, ο κ. Τούτουζας, ο κ. Ανυφαντής.

Ερώτ. Τι πήγαν να κάνουν όλοι αυτοί εκεί;
Νικολάου: Πήγαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Αποστολόπουλου και εναντίον εμού.

Ερώτ.  Δηλαδή το ίδιο έκανε ο κ. Λινάκης, το ίδιο έκανε και ο κ. Αυγουρόπουλος;
Νικολάου: Βεβαίως. Ο κ. Αυγουρόπουλος όμως, όταν είπαν να στηρίξουμε τον Αποστολόπουλο, είπε-προς τιμήν του- «εγώ  δεν θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τον Αποστολόπουλο, έχω υποχρέωση στον Νικολάου που με έκανε Αντιδήμαρχο, έχω καλή συνεργασία μαζί του και θα πάω με τον Νικολάου». Το ίδιο έκανε και ο Ανυφαντής. Και οκ. Λινάκης όπως ξέρετε ήρθε μαζί μου Και έμειναν οι άλλοι. Την επόμενη μέρα κλείστηκε ραντεβού με τον Μιχαλολιάκο, για να πάει να ζητήσει το χρίσμα ο Αποστολόπουλος. Είπε «ποιος είμαι, έχω λεφτά, είμαι νέος», τον αξιολογήσανε και του …δώσανε πόρτα! Και φεύγει με την μούρη κάτω και γυρνάει πίσω.
Μετά από 5-6 μέρες τον κάλεσα να μιλήσουμε. Εκεί λοιπόν του είπα «πήγες να ζητήσεις το χρίσμα. Γιατί δεν ήρθες σε μένα, να κάνω εγώ πίσω και να στο δώσω εγώ το χρίσμα;».

Ερώτ. Προσφερθήκατε να δώσετε  την θέση σας στον Αποστολόπουλο;
Νικολάου: Ναι, «παρ’ το και κατέβα». Στα λέω να τα γράψεις, αν και ο ίδιος δεν το έχει αρνηθεί σε τρίτους. Του είπα να βγει μπροστά. Λίγες μέρες πριν προχωρήσουμε ανοιχτά εγώ με τον Ξύδη. Μου απάντησε ως εξής: «Δήμαρχε σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ. Έχω αρραβωνιαστεί μια κοπελίτσα από την Άνδρο, θέλω να κάνουμε οικογένεια, να κοιτάξω την δουλειά μου, την επόμενη φορά αν θες να με βοηθήσεις, δεν έχω αντίρρηση. Τώρα όμως δεν μπορώ να πάω».
Και ξαφνικά βλέπω τον κ. Αποστολόπουλο μαζί με τον Ξύδη.
Ήταν μια ευκαιρία να στηρίξω Χολαργιώτη, τον Αποστολόπουλο. Εμένα με παρακαλούσαν να βάλω υποψηφιότητα στο χωριό μου την Κερατέα όπου και βγήκε δικό μου παιδί. Ο Λεβαντής βγήκε με την δική μου στήριξη. Είχα στο τσεπάκι μου την Δημαρχία. Και αν έκανα κάτι, θα έβαζα εκεί υποψηφιότητα, όπου στο υπόλοιπο Αττικής, έχω και βλέψεις μελλοντικά να πάω για βουλευτής.

Ερώτ. Θέλετε να πάτε για βουλευτής;
Νικολάου: Είναι στις βλέψεις μου.

Ερώτ. Άμεσα;
Νικολάου: Άμεσα, χωρίς να σημαίνει ότι εγκαταλείπω τον δήμο.

Ερώτ. Αν γίνουν εκλογές τον Μάρτιο, θα είστε υποψήφιος;
Νικολάου: Θα είμαι υποψήφιος.

Ερώτ. Άρα φεύγετε από τον δήμο.
Νικολάου: Όχι δεν φεύγω. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο. Διότι και βουλευτής να εκλεγώ, θα παραμείνω στο δημοτικό συμβούλιο ως το τέλος της θητείας μου.

Ερώτ. Θα είστε στη λίστα της Ν.Δ. ;
Νικολάου: Δεν με πειράζει και με λίστα να γίνουν οι εκλογές, ας με βάλει στη λίστα ο Πρόεδρος. Εμένα μ’ ενδιαφέρει να είμαι στο υπόλοιπο Αττικής. Όπως ξέρεις, είμαι επί χρόνια Γενικός Γραμματέας της ΤΕΔΚΝΑ στο υπόλοιπο Αττικής. Εκεί είναι οι φίλοι μου, εκεί έχω μεγαλώσει. Έχω μια ισχυρή δύναμη στο υπόλοιπο Αττικής, δεν το κρύβω. Όμως θεσμικά θα κάτσω όλη την διαδρομή και τα τρεισήμισι χρόνια στον δήμο. Τι θα γίνει τότε, αν θα ξαναβάλω για δήμαρχος θα εξαρτηθεί από πολλά…


Δείτε και ακούστε απόσπασμα από την συνέντευξη:


 

Ερώτ. Μας μιλήσατε για τους πρώην συνεργάτες σας και την πικρία που έχετε για τον τρόπο που σας φέρθηκαν. Καλά κύριε Νικολάου εσείς δεν φταίτε πουθενά;
Νικολάου: Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Σίγουρα έχω κι εγώ τις προσωπικές μου ευθύνες σε αρκετά σημεία. Εξάλλου οκτώ χρόνια διοίκησης με τόσα προβλήματα που αντιμετώπισα, ήταν αδύνατον να μην γίνουν λάθη. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν υπήρξε εκ μέρους μου κακή πρόθεση, σε συμπεριφορές που χαρακτηρίστηκαν για κάποιους προσβλητικές. Όλοι μας μερικές φορές ακόμη και με τα παιδιά μας στην οικογένειά μας, έχουμε ανταλλάξει βαριές κουβέντες αλλά πάντοτε υπήρχε εκτίμηση και αγάπη μεταξύ μας. Για συγκεκριμένους συνεργάτες μου που ισχυρίστηκαν ότι τους συμπεριφέρθηκα σκληρά και άδικα, έχω να τους απαντήσω: Ναι φταίω, γιατί τους ανάγκασα να γίνουν αχάριστοι από την πλουσιοπάροχη εκ μέρους μου ευεργεσία απέναντί τους.

Ερώτ. Είχατε κάνει μια δήλωση ότι «δεν ξέρει ο Χολαργιώτης με ποιον δήμαρχο έμπλεξε», εννοώντας τον κ. Ξύδη.
Νικολάου: Δεν είπα ακριβώς αυτό. Εγώ πίστευα ότι έπρεπε να εκλεγεί δήμαρχος από τον Χολαργό. Οι Χολαργιώτες έχουν μια διαφορετική νοοτροπία που απέχει πάρα πολύ από τους Παπαγιώτες. Εμείς εδώ έχουμε μια άλλη κουλτούρα. Επειδή η σύσταση εδώ είναι 65% δημοκρατικοί και αριστεροί. Είναι άλλης νοοτροπίας.

Ερώτ. Αυτό δεν ενδιαφέρει τον Χολαργιώτη, τον ενδιαφέρει να δει έργο. Ο Ξύδης θα δημιουργήσει έργο, εσείς τι λέτε;
Νικολάου: Μακάρι να δημιουργήσει. Κατά την άποψή μου μπορεί να δημιουργήσει έργο. Έχει τα προσόντα, έχει και εμπειρία, δεν είναι πάντως εύκολο να κάνει έργο. Ήδη εγώ αφήνω στον κ. Ξύδη 5.500.000 € έργα με χρηματοδότηση του δημοσίου μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Εκτός από τα υπόλοιπα που έχουμε πάρει, όπως Κοινωνία της Πληροφορίας, το ΚΑΠΗ, η βίλα Σαλίγγαρου. Συνολικά τα χρήματα που έχω εξασφαλίσει στον δήμο μέσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνάνε τα 9.000.000 €. Αν οι προσπάθειες του κ. Ξύδη είναι προς την σωστή κατεύθυνση, θα τις στηρίξω.  Εφόσον κάνει σωστό έργο, θα είμαι μαζί του. Για μένα προέχει το συμφέρον της πόλης και δεν κάνω στείρα πολιτική. Πάντως προβλήματα υπάρχουν και ο ίδιος ο κ. Ξύδης θα αναγκαστεί να πει ότι χρωστάει ως δήμος Παπάγου. Υπάρχουν ορκωτοί λογιστές και εκεί μιλάνε τα νούμερα, δεν θα απαντάει με press-conference ή με e-mail. Θα φέρω το θέμα στα δημοτικά συμβούλια και θα αναγκαστεί να παρουσιάσει τις υποχρεώσεις που έχει.

Ερωτ. Στο προηγούμενο τεύχος του «Παρατηρητή» αναφέρεται η σύμβαση που έχετε κάνει για το κολυμβητήριο, την οποία χαρακτηρίζει «σύμβαση-μαϊμού», όχι γιατί στερείται της νόμιμης-νομότυπης αξίας της, αλλά τελικά θα αποδειχθεί ότι δεν θα υλοποιηθεί το έργο λόγω ελλείψεως χρημάτων.
Νικολάου: Είναι ανυπόστατο το δημοσίευμα και αυτός που σας πληροφόρησε δεν είναι ενημερωμένος. Ορίστε, σας δίνω την σύμβαση που κάναμε. Κι εγώ όταν έκανα την σύμβαση για το ΚΑΠΗ είχα μόνον 800.000 €. Αυτό δεν σημαίνει ότι η τότε σύμβαση ήταν μαϊμού. Και τότε φώναζε ο τοπικός Τύπος ότι το κτίριο θα μείνει γιαπί. Τελικά το κτίριο ολοκληρώθηκε και κάναμε τα εγκαίνια όπου κόψαμε την κορδέλα, μαζί με τον Λαζαρίδη και τον Δεμερτζή.

Ερώτ. Τα χρήματα για το κολυμβητήριο είναι πολλαπλάσια. Πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;
Νικολάου: Θα σας πω. Σε πρώτη φάση μπορούσαμε να πάρουμε χρήματα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μέχρι 1.000.000 €  εφόσον υλοποιούταν η σύμβαση. Το Υπουργείο είχε προγραμματίσει να κάνει 18 κολυμβητήρια σε όλη την Ελλάδα, μέσα στα οποία είχε συμπεριλάβει και την Αγία Παρασκευή. Στα περισσότερα από αυτά τα κολυμβητήρια δεν υποβλήθηκαν μελέτες, με αποτέλεσμα τα χρήματα της Ε.Ε. να μην έχουν δοθεί  και να βρίσκονται σε…κάποιες αποθήκες. Εμείς έχουμε ολοκληρωμένη μελέτη. Ήδη σε λίγες ημέρες ο εργολάβος θα πάει στον Τσακό, θα περιφράξει τον χώρο και μπορεί να ρίξει και τα πρώτα μπετά αν ο εργολάβος πάρει κάποιο δάνειο. Από’ κει και πέρα καλείται η νέα δημοτική αρχή να κάνει ό,τι κάνει κι ένας νοικοκύρης. Είναι θέμα δικό της να ψάξει να βρει λεφτά.

Ερώτ. Εκεί …πάει το «μαϊμού» το δικό μας. Στους ευσεβείς πόθους. Ξεκινάει ένα σημαντικό έργο χωρίς να υπάρχουν οι πόροι. Βλέποντας και κάνοντας δηλαδή. Προβλέπω δηλαδή ότι τελικά η σύμβαση θα αποδειχθεί ως «σύμβαση-μαϊμού». Με ευσεβείς πόθους πώς μπορεί να ολοκληρωθεί ένα έργο;
Νικολάου: Όταν έγινε το Δημαρχείο Χολαργού έχετε την εντύπωση ότι υπήρχαν τα χρήματα; Δεν υπήρχαν χρήματα, παρά κάποια στην αρχή και μετά πήραν δάνειο. Δύο και τρία δάνεια πήραν, που δίνουμε ακόμα και έτσι έγινε το Δημαρχείο. Γιατί λοιπόν; Αφού έχει τεράστια πιστοληπτική ικανότητα ο Δήμος, να πάρουμε ένα δάνειο 2.00.000 € να το τελειώσουμε το έργο. 

Ερώτ. Έχει πιστοληπτική ικανότητα ο Δήμος;
Νικολάου: Βεβαίως. Αφού ασχολείστε με την δημοσιογραφία, βάλτε κι ένα ερώτημα στο «Παρακαταθηκών», να δείτε τι πιστοληπτική ικανότητα έχει ο Δήμος Χολαργού.

Ερώτ. Εγώ ξέρω ότι κάποια δάνεια που θέλατε, δεν μπορούσατε να τα πάρετε στο τέλος.
Νικολάου:  Ποιος, εγώ; Ό,τι δάνεια ήθελα τα πήρα. Όλα. Κανένα δεν μου είχαν κόψει. Μιλάτε με λόγια του αέρα. Εκεί είναι η δική σας κακή συμπεριφορά. Ο Δήμος Χολαργού βρίσκεται στο 18-20% με «κόκκινο» το 50%. Έχει δηλαδή περιθώριο  να πάρει 30% παραπάνω από τα δάνεια που ήδη έχει πάρει και σ’ ένα χρόνο θα πέσουμε στο 12%. Γιατί αποπληρώνουμε. Και λέω, γιατί να μην πάρει ένα δάνειο για το κολυμβητήριο; Τι δηλαδή, δεν είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει; Δεν το έχει στο πρόγραμμά του ο κ. Ξύδης;  

Δείτε και ακούστε απόσπασμα από την συνέντευξη:
 
 Ερώτ. Στο νεκροταφείο Παπάγου ο κ. Ξύδης είχε δημιουργήσει ένα…σύστημα όπου πουλούσε τάφους, με αποτέλεσμα να επεκταθεί το νεκροταφείο ψηλά στον Υμηττό. Φοβάστε μήπως γίνει κάτι αντίστοιχο και στο νεκροταφείο Χολαργού και επεκταθεί;
Νικολάου: Δεν ξέρω ποιες είναι οι προθέσεις του νέου Δημάρχου. Εγώ ξέρω το εξής: Βρήκα το νεκροταφείο Χολαργού με μια παραχώρηση 10 στρεμμάτων από το Δασαρχείο αλλά στην ουσία η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε αποξηλώσει 15 στρέμματα.  Εγώ ναι, έκανα μια παράβαση, μπαίνοντας στην- επάνω πλευρά- σε επιπλέον όριο. 60.000 κάτοικοι Χολαργού με 10 μόνο στρέμματα, εκ των οποίων το 50% των πεθαμένων ήταν άλειωτοι, μπανιαρίζονταν στους τάφους και δεν μπορούσαμε να τους βγάλουμε και είναι ακόμη μέσα επί 10 χρόνια, πώς θα έθαβα τους άλλους; Αναγκαστικά έπρεπε να επεκτείνω το νεκροταφείο. Αφού μάλιστα έφτασα στο σημείο, επειδή το Δασαρχείο δεν έδινε άδεια, να τους πω ότι «θα τους φέρω εκεί να τους θάψω, μπροστά στην είσοδο του Δασαρχείου. Πού να τους πάω;». Αφού ο Παπάγος με 18.000 κόσμο, έχει νεκροταφείο 180 στρεμμάτων!
Τόσα χρόνια δεν μπορούσα να μπω στα χωράφια του άλλου Δήμου. Τώρα όμως που είναι ένας Δήμος, θα ζητήσω όλα τα στοιχεία από την Δημοτική Αρχή γιατί θέλω να μάθω κι εγώ τι έχει γίνει στο νεκροταφείο Παπάγου. Πόσα στρέμματα του έχουν παραχωρηθεί και πόσα έχει. Πουλάει τάφους;  Και έχει ιδιοκτησία για να πουλάει τάφους. Εμείς δεν έχουμε να θάψουμε τους δικούς μας νεκρούς, να πουλήσουμε και τάφους για να μην έχουμε πού να τους θάψουμε;
Αν ο κ. Ξύδης θέλει να επεκτείνει το νεκροταφείο, είναι θέμα δικό του.

Ερώτ. Στον συνδυασμό σας έχετε δυο εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την υποψηφιότητα του Δημάρχου στις επόμενες εκλογές. Μιλάω για τους κ.κ. Τίγκα και Κεχρή. Πώς θα πάει η συνεργασία μαζί τους;
Νικολάου: Η συνεργασία μαζί τους είναι άριστη. Εκτός από τον κ. Τίγκα και τον κ. Κεχρή που αναφέρατε, είναι και ο κ. Ανυφαντής, ο οποίος ναι μεν δεν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος, αποτελεί όμως μεγάλη ελπίδα για το αύριο της δημοτικής μας παράταξης. Άσχετα το πώς θα έρθει η ώρα η κατάλληλη, το πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, ποια κόμματα θα είναι, ποιοι θα τους στηρίξουνε, τι δραστηριότητα θα έχει δείξει ο καθένας, τότε θα κρίνει κανείς. Μπορεί κι εγώ τότε να είμαι υποψήφιος πάλι. Ο χρόνος θα δείξει.

ΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ  ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ!

Έχω καλές αναμνήσεις στα 8 χρόνια που είμαι Δήμαρχος. Όταν ανέλαβα τον Δήμο βρήκα σε κακή κατάσταση τα πεζοδρόμια και  ένα ελλιπέστατο στόλο απορριμματοφόρων, όπου δεν μπορούσε να γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων και είχαμε σοβαρά προβλήματα στην καθαριότητα. Εξοπλίσαμε τον δήμο με κάδους, γερανοφόρο, απορριμματοφόρα δαπανώντας 2.850.000 ευρώ. Αρκεί να σας πω ότι οι κάδοι δεν είχαν πλυθεί για 11 χρόνια, σήμερα με το ειδικό μηχάνημα που αγοράσαμε καθαρίζουμε τους κάδους μία με δύο φορές τον μήνα. Εφοδιαστήκαμε με 2 μικρά λεωφορεία για να καλύψουμε τις ανάγκες μετακίνησης για τους μικρούς μαθητές, τους φοιτητές και για την μετακίνηση στο κοιμητήριο.
Ως Ολυμπιακός δήμος που γίναμε το 2004 αναπλάσαμε τις εισόδους των πόλεων, όπως την Υμηττού, την 17 Νοέμβρη, την Περικλέους, την Φανερωμένης. Αναγκάστηκα να πάρω δάνειο 1.200000 € με την ελπίδα ότι θα μου τα επιστρέψει η Πολιτεία. Δεν τα επέστρεψε ποτέ.  Επίσης ολοκλήρωσα την ανάπλαση της Περικλέους δαπανώντας άλλα 980.000 € ένας δρόμος πολύ εντυπωσιακός που αναβαθμίστηκε.
Τα σχολεία είχαν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις. Δεν υπήρχαν τουαλέτες, καλοριφέρ για συντήρηση. Χρειάζονταν πάνω από 900.000 την ώρα που η επιχορήγηση των δήμων στα σχολεία δεν υπερέβαινε τα 80.000 € ετησίως.

«ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ»

Ερώτ. Ποιο είναι επιτέλους το χρέος που αφήνετε στην νέα Δημοτική Αρχή;
Το χειρότερο για μένα ήταν ότι όταν ανέλαβα την δημοτική αρχή το 2003 ρώτησα τον κ. Σκούρτη, «πόσα χρωστάς Δήμαρχε» και μου απάντησε «γύρω στα 180 εκατομμύρια δραχμές». Ήμουν καλόπιστος απέναντι στον κ. Σκούρτη και δεν έβαλα ορκωτούς λογιστές όπως έχω βάλει τώρα, που παραδίδω με ορκωτούς λογιστές στον κ. Ξύδη, όπου εκεί θα φανεί τι χρωστάμε εμείς και τι χρωστάει ο κ. Ξύδης. Ο κ. Κοντός (διευθυντής των Οικονομικών υπηρεσιών) μου έβγαλε ένα ποσό γύρω 450 εκατομμύρια δρχ. σας πληροφορώ όμως ότι μέχρι το 2006 έρχονταν εντάλματα για την προηγούμενη δημοτική αρχή, έτσι που έφτασαν στα 850 εκατομμύρια δρχ. δηλαδή 2 εκατομμύρια ευρώ! Όταν όμως πλάκωσαν οι χρεώστες άρχισαν να μου κάνουν διαταγές πληρωμών και κινδύνευε η περιουσία του δήμου. Έφερα λοιπόν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και είπα ότι έπρεπε να βρεθεί τρόπος να πληρώσουμε τα χρέη του δήμου. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος και πήραμε το πρώτο δάνειο 800.000€ να πληρώσουμε υποχρεώσεις του δήμου υπέρ τρίτων, της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τα δάνεια ήταν 5ετή, παραπάνω δεν έδιναν και το δεύτερο για την μισθοδοσία, γιατί δεν μας έδιναν άλλο τότε και έτσι εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας.
Αλλά όταν δεν έχεις έσοδα, τα δάνεια σε πάνε πίσω, έτσι κι εμείς ανακυκλώναμε το χρέος μας. Και πάλι καλά, γιατί την δεύτερη τετραετία της θητείας μου έκανα πολιτική αυστηρής λιτότητας, έτσι που μπορώ να πω ότι σήμερα το συνολικό μας χρέος είναι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που αποπληρώνονται από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), χωρίς να χρεώνεται ούτε με ένα αυρώ ο δημότης ».


1 σχόλιο:

  1. kai poios tou eipe tou k Nikolaou oti dikoi tou an8ropoi den ton psifisan opos ego alloste giati pleon den mporouse na mas peisei gia ta osa elege.

    ΑπάντησηΔιαγραφή