Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ" ΕΔΩΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΠΑΠΑΓΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ "ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ"

Ο εκδότης της εφημερίδας μας, έδωσε συνέντευξη στην διαδικτυακή πύλη papagou-politeia.gr αναφορικά με την εκλογή του "Συμπαραστάτη του Δημότη",  όπου έχει υποβάλει υποψηφιότητα και η εκλογική διαδικασία θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη. 
Η συνέντευξη όπως δημοσιεύεται στην papagou-politeia.gr έχει ως εξής: 

Ο Μάκης Βραχιολίδης, εκδότης της εφημερίδος «Παρατηρητής» ο οποίος έχει ήδη υποβάλει την υποψηφιότητά του για «Συμπαραστάτης του Δημότη», σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Παπάγου Πολιτεία», αναφέρεται στο νεοσύστατο θεσμό ο οποίος όπως υποστηρίζει «δεν έχει λειτουργήσει εξαιτίας της κακής πρώτης επιλογής του Δημάρχου κ. Ξύδη, μια επιλογή η οποία, ενδεχομένως συνεχιστεί και στη διαδικασία εκλογής νέου υποψηφίου».
Ο Μάκης Βραχιολίδης λέγοντας ότι ακόμη και ο ίδιος ο Δήμαρχος όταν θέλει κάτι, προστρέχει στον τοπικό Τύπο, επισημαίνει ότι είναι ευκαιρία να αναγνωριστεί επισήμως από την Τοπική εξουσία ο ρόλος που διαδραματίζει ο Τοπικός Τύπος. Ο εκδότης του «Παρατηρητή» φθάνει ακόμη και στο σημείο να δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να αποσύρει την υποψηφιότητά του εάν ο κ. Ξύδης έχει προσωπικό πρόβλημα με τον ίδιο, αρκεί να αναλάβει τα καθήκοντα του «Συμπαραστάτη του Δημότη» τοπικός εκδότης-δημοσιογράφος, μια και αυτός θα αναδείξει καλύτερα τον θεσμό. Επειδή θεωρεί αναγκαίο να λειτουργήσει –επιτέλους- ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη», θέτει υποψηφιότητα, ζητώντας από τους δημοτικούς συμβούλους να ξεπεράσουν τις όποιες κομματικές δεσμεύσεις και να στηρίξουν την υποψηφιότητά του.
Η συνέντευξη είναι αποκαλυπτική.

Ερωτ. Γιατί κύριε Βραχιολίδη θέσατε υποψηφιότητα για «Συμπαραστάτης του Δημότη»;

Βραχιολίδης: Ο Τοπικός Τύπος διαδραματίζει καίριο ρόλο στα δρώμενα της κάθε κοινωνίας. Ειδικά στην περιοχή μας, η παρουσία του είναι καταλυτική τις τελευταίες δεκαετίες. Από τα 1970 που ιδρύθηκε η εφημερίδα μας, με τον τότε ιδρυτή της να βάζει τα στήθη του απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς και να αποτρέπει στο παρά πέντε την οικοπεδοποίηση του Υμηττού, σε συνεργασία με τον τότε δήμαρχο Αντώνη Πολύδωρα, έως τις μέρες μας, όπου τόσο ο «Παρατηρητής» όσο και οι υπόλοιπες εφημερίδες της περιοχής μας, δίνουν την μάχη της ενημέρωσης, διαμορφώνοντας τις εξελίξεις και συμβάλλοντας με τον έλεγχο που ασκεί, στο έργο της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.
Με δεδομένο ότι ο «Καλλικράτης» εισήγαγε το θεσμό του «Συμπαραστάτη του Δημότη» και θεωρώντας ότι ο καλύτερος που θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο αυτό, είναι εκπρόσωπος του Τοπικού Τύπου, έθεσα την υποψηφιότητά μου στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η υποψηφιότητά μου αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιβραβευτεί επισήμως ο ρόλος που διαδραματίζει ο Τοπικός Τύπος.

Ερωτ. Πληροφορούμαστε όμως ότι ο κ. Ξύδης δεν επιθυμεί εσάς να αναλάβετε την θέση αυτή.
Βραχιολίδης: Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Ξύδης έχει κάτι προσωπικό μαζί μου. Εύχομαι και πιστεύω πως όχι. Ας μην ξεχνάτε ότι και ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο κάθε Δήμαρχος προστρέχει πρώτα απ’ όλους στον Τοπικό Τύπο για οποιαδήποτε ενημέρωση θέλει να κάνει προς τους δημότες. Ο Τύπος αποτελεί δηλαδή το συζευκτικό σύνδεσμο ανάμεσα στους δημότες και την Δημοτική Αρχή, αυτόν ακριβώς τον ρόλο δηλαδή που έχει ο «Συμπαραστάτης του Δημότη». Ενώ δηλαδή ο Τύπος πρακτικά είναι Συμπαραστάτης του Δημότη, ο κ. Ξύδης αρνείται να δώσει και επισήμως τον ρόλο αυτό στον εκπρόσωπο του Τοπικού Τύπου; Δεν θέλω να το πιστέψω, αλλά τα πράγματα αυτό δείχνουν.

Ερωτ. Ωστόσο η πρώτη επιλογή του Δημάρχου στο πρόσωπο του κ. Σκούρτη, ήταν μια επιλογή ευρείας αποδοχής. Την στήριξαν και άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Βραχιολίδης: Η επιλογή αυτή εκ των πραγμάτων απέτυχε. Μπορεί ο κ. Σκούρτης να είναι εγνωσμένου κύρους πρόσωπο, μπορεί η προσφορά του στην Τοπική κοινωνία να υπήρξε σημαντική, όμως ο Δήμαρχος κ. Ξύδης δεν αντιλήθφθηκε ότι η μεγάλη προσφορά του κ. Σκούρτη είχε ημερομηνία λήξεως. Ο επί 20 χρόνια Δήμαρχος ο οποίος, προς τιμήν του, προσέφερε τις υπηρεσίες του και ως απλός δημοτικός σύμβουλος Χολαργού στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της προσφοράς του. Όταν ο κ. Σκούρτης βρέθηκε προ διλήμματος να προσφέρει στους δημότες ή να διαλέξει τη σύνταξή του, επέλεξε τη σύνταξή του. Γι’ αυτό τον λόγο προτίμησε να παραιτηθεί από τη θέση του «Συμπαραστάτη του Δημότη», διατηρώντας την ασφάλεια της σύνταξής του, σε μια δύσκολη ομολογουμένως για τα οικονομικά της χώρας μας εποχή.
Δεν μέμφομαι τον κ. Σκούρτη για την επιλογή του. Διατηρώ όμως το δικαίωμα να κρίνω εκ του αποτελέσματος, την λάθος επιλογή του Δημάρχου Ξύδη στο πρόσωπο του κ. Σκούρτη και παράλληλα το λάθος του κ. Σκούρτη να αποδεχθεί το φορτίο του ¨Συμπαραστάτη του Δημότη», το οποίο τελικά δεν μπόρεσε να αντέξει ούτε για τρεις μήνες!

Ερωτ. Πιστεύετε ότι η επιλογή του κ. Ξύδη έχει κομματικά ελατήρια; Εξαργυρώνει ενδεχομένως κάποια… πολιτικά «γραμμάτια»;

Μέσα στα δημοτικά συμβούλια ειπώθηκε από εκπροσώπους παρατάξεων, ότι ο κ. Ξύδης, επιλέγοντας για «Συμπαραστάτη του Δημότη» τον κ. Σκούρτη, εξαργύρωνε πολιτικά «γραμμάτια». Δεν το λέω εγώ, το λέει πάντως πολύς κόσμος. Μια κριτική η οποία αδικεί τον κ. Σκούρτη ο οποίος από την πρώτη στιγμή είπε ότι δεν προϋπήρξε καμία συμφωνία. Όμως, από την ώρα που δεν αφήνεται ο θεσμός να λειτουργήσει πέρα και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, από την ώρα που ο εκάστοτε Δήμαρχος παρεμβαίνει ακόμη και σε έναν υπερκομματικό θεσμό, τότε αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του. Μού κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί ντε και καλά ο Δήμαρχος κ. Ξύδης, πρέπει να προτείνει κάποιο πρόσωπο και δεν αφήνει τον εαυτό του έξω από αυτή τη διαδικασία. Γιατί δεν αφήνει τους δημοτικούς του συμβούλους να εκφραστούν όχι κατ’ εντολήν του αλλά σύμφωνα με αυτό που τους επιβάλλει η συνείδησή τους. Από την ώρα που ο Δήμαρχος δίνει κατεύθυνση συγκεκριμένη με την δική του επιλογή, ο θεσμός χρωματίζεται με κομματικό μανδύα και δίνει ευθέως την εντύπωση ότι ο «Συμπαραστάτης του Δημότη» ελέγχεται από τον ίδιο.

Ερωτ. Γι’ αυτό τον λόγο με την αίτησή σας, ζητήσατε την τοποθέτηση παραβάν κατά την μυστική ψηφοφορία;

Βραχιολίδης: Ο Νόμος ορίζει ότι η εκλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη» γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Η μυστική ψηφοφορία από μόνη της απαιτεί παραβάν, αλλιώς δεν είναι μυστική ψηφοφορία. Τι δηλαδή; Ψηφίζω δίπλα σου και συ δήθεν δεν βλέπεις την προτίμησή μου; Ας αφεθούν επιτέλους οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκφραστούν ελεύθερα και απερίσπαστα.

Ερωτ. Ακούστηκε ότι ο κ. Ξύδης προτίθεται να προτείνει τον κ. Αντώνη Πολύδωρα για «Συμπαραστάτη του Δημότη». Ποια είναι η γνώμη σας;

Βραχιολίδης: Έχω εκφράσει τη γνώμη μου για τον Αντώνη Πολύδωρα μέσα από την εφημερίδα μου εδώ και πολλά χρόνια, το ίδιο συνεχίζω να κάνω ανά πάσα στιγμή. Είναι αγωνιστής και με μεγάλη προσφορά στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ο «προστάτης» του Υμηττού όπως τον έχω αποκαλέσει. Όμως, εάν ο κ. Ξύδης επιλέξει τον Αντώνη Πολύδωρα, θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε με την πρώτη επιλογή του. Ο κ. Πολύδωρας έχει διανύσει τον κύκλο του στα δημοτικά πράγματα, άλλωστε και ο ίδιος απεχώρησε από το χώρο και δεν συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές, λέγοντας ευθέως ότι αφήνει τη θέση του στους νεότερους. Είναι δυνατόν τώρα να μετέβαλε απόψεις;
Αλλά και διαφορετικά να το δούμε: είναι δυνατόν ο κ. Πολύδωρας να αποδώσει το ίδιο καλά με έναν νέο; Θα είναι λάθος και του ίδιου του κ. Πολύδωρα εάν τελικά υποβάλλει αίτηση για τη θέση του «Συμπαραστάτη του Δημότη». Θα φανεί ανακόλουθος με τα λεγόμενά του και θα δώσει σε κάποιους την εντύπωση ότι πίσω από την ενέργειά του υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Πολύδωρας βοήθησε σημαντικά στην εκλογή του κ. Ξύδη ως Δημάρχου. Θα ήταν άδικη μια τέτοια κριτική προς το πρόσωπό του.
Παράλληλα, επειδή θεωρώ σώφρονα άνθρωπο τον Δήμαρχο, ευελπιστώ ότι δεν θα επαναλάβει παρόμοιο πολιτικό λάθος.
Εξάλλου, εάν ο κ. Ξύδης θέλει άλλον εκπρόσωπο του τοπικού Τύπου αλλά έχει πρόβλημα με το πρόσωπό μου, ας μου το πει να αποχωρήσω και να βάλει υποψηφιότητα άλλος τοπικός εκδότης. Σημασία για μένα έχει να αναλάβει τα καθήκοντα του «Συμπαραστάτη του Δημότη» τοπικός εκδότης-δημοσιογράφος που θα αναδείξει όπως πρέπει το θεσμό.

Ερωτ. Θα θέλατε να στείλετε κάποιο άλλο μήνυμα;

Βραχιολίδης: Θέλω να απευθυνθώ κατ’ αρχήν στον Δήμαρχο και να επαναλάβω αυτό που προείπα: Ας αφήσει το θεσμό να λειτουργήσει πέρα και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Ο «Συμπαραστάτης του Δημότη» είναι ωραίος θεσμός και αυτός που θα αναλάβει τα καθήκοντα μπορεί να προσφέρει ουσιαστικό έργο, να αποτελέσει τον πραγματικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Δημοτική Αρχή και τους δημότες.
Θέλω να στείλω και ένα μήνυμα στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους: Η δική μου υποψηφιότητα δεν έχει καμία σχέση με δημοτικές παρατάξεις και κομματικές εξαρτήσεις. Το έχω αποδείξει άλλωστε για πολλά χρόνια μέσα από την εφημερίδα μου. Μπορούν λοιπόν να εμπιστευθούν την υποψηφιότητά μου, γνωρίζοντας ότι θα υπηρετήσω με αφοσίωση τον θεσμό. Γιατί για μένα, πάνω απ’ όλα, ως γέννημα θρέμμα της περιοχής, είναι η αγάπη γι’ αυτήν. Και θέλω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών-δημοτών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου