Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΧΩΡΟ: ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ





Ακόμη βρισκόμαστε στα μισά του 2012 και ήδη απέδειξε ότι είναι κυριολεκτικά μαύρο για τον χώρο της τέχνης.Ο ένας μετά τον άλλο οι μεγάλοι του Θεάτρου, του τραγουδιού, του κινηματογράφου, φεύγουν από την ζωή. Ο κατάλογος γίνεται όλο και πιο μακρύς. Ποιον να πρωτοθυμηθούμε; Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Σμαρούλα Γούλη, Βασίλης Τσιβιλίκας, Δημήτρης Μητροπάνος, Κώστας Καρράς, Νίκος Απέργης, Δόμνα Σαμίου, Νίκος Δαδινόπουλος, Αθηνόδωρος Προύσαλης. Σήμερα, απεβίωσε και ο Θύμιος Καρακατσάνης. Ένας εκλεκτός ηθοποιός και σκηνοθέτης που "έφυγε" στα 72 του χρόνια, αντιμετωπίζοντας χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας με τον καρκίνο. Ήταν όμως γενναίος και αντιμετώπιζε το πρόβλημά του συχνά αυτοσαρκαζόμενος. 
Γεννήθηκε  τον Δεκέμβριο του 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά, σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. 
Από το 1960 άρχισε να συμμετέχει στις παραστάσεις του δασκάλου ενώ στη συνέχεια χάραξε την προσωπική του πορεία στο ελεύθερο θέατρο, ως σκηνοθέτης και θιασάρχης.  ως βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και εν συνεχεία στο ελεύθερο θέατρο.
Το tovima.gr μας ενημερώνει επιπλέον για τον μεγάλο Θύμιο Καρακατσάνη:

Αριστοφανικός ηθοποιός, ο Καρακατσάνης διέγραψε μια πλούσια πορεία ερμηνεύοντας τους περισσότερους ρόλους στις κωμωδίες του ποιητή. Συμμετείχε άλλωστε και στην ιστορική παράσταση του Κουν με τους "Ορνιθες", το 1959. Η θητεία του στο ελληνικό (Ψαθάς, επιθεώρηση) και διεθνές ρεπερτόριο είναι επίσης αξιοσημείωτη: Πίντερ, Χάσεκ, Καλντερόν, Μολιέρος αλλάξει Νιλ Σάιμον. Απο τις τελευταίες του εμφανίσεις ήταν στο έργο "Ο θάνατος του εμποράκου" του Αρθουρ Μίλερ (2008-2010), "Οι νταντάδες" του Γιωργου Σκούρτη ενώ το περασμένο καλοκαίρι ανέβασε τις "Νεφέλες".  Τον Νοέμβριο του 2011 είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι αποσύρεται: "Για μένα η αυλαία έπεσε" είπε σχετικά. Ως το τέλος ήταν κοντά του η αγαπημένη του σύζυγος Ρούλα και οι δύο τους κόρες με τις οικογενειές τους.

Ανθρωπος με έντονη προσωπικότητα, ο Θύμιος Καρακατσάνης έλεγε δυνατά τη γνώμη του ενώ υπερασπιζόταν με πάθος τις απόψεις του.


H κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα (9/7) στις 11.30 το πρωι απο το νεκροταφείο της Παιανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου