Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΧΘΗ ΜΕ ΤΟ PSI ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΕ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ!


ΕΙΧΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ  ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ

Παπαδήμος-Προβόπουλος: Μοιραίοι για την χώρα!

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ:
·        «Θα αποδοθούν ευθύνες»
·        «Δεν μπορούσα να φανταστώ έναν Έλληνα υπουργό, το κ. Παπακωνσταντίνου να υπογράφει μια τέτοια σύμβαση»
·        «Με διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ» και για την αντίδρασή μου σην υπαγωγή του χρέους σε αγγλικό δίκαιο»
ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ:
«Αν και είμαστε σε οικονομικό πόλεμο, ο ποινικός νομοθέτης οριοθέτησε την προδοσία σε πραγματικό πόλεμο»

του Μάκη Βραχιολίδη

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. υπό τον Παπαδήμο, έριξε στάχτη στα μάτια του κόσμου κατά τον ίδιο τρόπο που ο Γ.Παπανδρέου κοίμισε τον λαό με το «λεφτά υπάρχουν». Την ίδια ώρα που καυχιόταν ότι το χρέος της χώρας βρισκόταν υπό ελληνικό δίκαιο, είχε ήδη συμφωνήσει πίσω από τις πλάτες του λαού, στην μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση του PSI με το κούρεμα τμήματος του ελληνικού χρέους.  Και το PSI και η υπαγωγή του χρέους σε αγγλικό δίκαιο αποτέλεσαν μια ακόμη θηλειά στην Ελλάδα και τον λαό της. Όταν πια οι δανειστές είχαν εξασφαλίσει τις υπογραφές των εδώ υποτακτικών τους, δικαιολογήθηκε η πράξη της υπαγωγής του ελληνικού χρέους σε αγγλικό δίκαιο,  ως ...αναγκαίο κακό, διότι το ζητούσαν ...επιτακτικά οι δανειστές μας!!!
Το «αναγκαίο κακό» όμως, άφησε γυμνή τη χώρα απέναντι στους τοκογλύφους, εξανεμίζοντας τη σημαντική εναλλακτική λύση σωτηρίας που είχαν στα χέρια τους οι κυβερνώντες. Παπαδήμος, Βενιζέλος, Σαμαράς με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης διέπραξαν πολιτικό έγκλημα σε βάρος της Πατρίδας, υποθηκεύοντας το μέλλον της για τις επόμενες γενιές.   
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον ύποπτος κρίνεται ο ρόλος του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλου, ο οποίος με την κίνησή του να επενδύσει σε ομόλογα τις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων, σε μια στιγμή μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσεως, είχε ως αποτέλεσμα να σύρει στο κούρεμα του PSI τα αποθεματικά των ταμείων, τα οποία κυριολεκτικά αλώθηκαν. Το εντυπωσιακό είναι ότι τη ζημιά των ασφαλιστικών ταμείων δεν την πλήρωσαν ούτε κατ’ ελάχιστον  οι μέτοχοι της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι!!!
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο άνθρωπος που γνώριζε πρώτος απ’όλους στη βουλή, το ενδεχόμενο της συμφωνίας για την υπαγωγή του χρέους της χώρας σε αγγλικό δίκαιο. Έφερε το θέμα στην εθνική αντιπροσωπεία, αλλά τότε ο κ. Παπαδήμος διαβεβαίωνε ότι τέτοιο ζήτημα δεν ετίθετο!
Μιλώντας στην «Ελεύθερη Ώρα», ο κ. Κουρουμπλής  είναι αποκαλυπτικός.

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Αυτό που έγινε, πρόκειται περί εθνικής παραχώρησης, με την οποία περιορίζεται η εθνική μας ανεξαρτησία. Η επιβολή αγγλικού δικαίου  γίνεται συνήθως σε αποικιοκρατούμενες χώρες. Περιορίζει τις κινήσεις του εθνικού κράτους, ενώ κάποια στιγμή που η χώρα μπορεί να βρεθεί σε δικό της νόμισμα, τα χρέη θα πρέπει να πληρωθούν σε ευρώ. Κάτι, που όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δυσβάσταχτο, σε περίπτωση που συμβεί αυτό. Δεν θέλουμε να συμβεί , αλλά ένα κράτος οφείλει να λαμβάνει όλες τις πρόνοιες για να αποφύγει ενδεχόμενες συνέπειες στο μέλλον. 


-- Από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου γίνατε γνώστης της καταστάσεως που πήγε να δημιουργηθεί με την υπαγωγή του δημόσιου χρέους σε αγγλικό δίκαιο, αντιδρώντας άμεσα,  με ερώτησή σας στην βουλή.

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Η πρώτη ερώτηση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στην βουλή την οποία συνυπέγραψε και ο Αλέξης Τσίπρας –και τον ευχαριστώ- ήταν για να αναδειχθεί μία ακόμη πτυχή των επερχόμενων συμφωνιών, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Μετά από λίγες ημέρες είχε βγει στην βουλή  ο κ. Παπαδήμος και σχεδόν υπερηφανευόμενος, δήλωνε ότι το χρέος της χώρας υπαγόταν σε ελληνικό δίκαιο!

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Βεβαίως, υπήρχε δέσμευση ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά ήδη είχαν δεσμευθεί σε πολλά προς τους δανειστές. Δεν είχε δεσμευθεί η βουλή και πανηγύριζε ότι δεν θα υπαχθούν στο κούρεμα και θα εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία; Δεν άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα προστάτευαν τους ομολογιούχους του δημοσίου;
Πώς ανέχθηκε ο κ. Προβόπουλος να μετατρέψει τα 16 δις του ιερού χρήματος των ασφαλιστικών ταμείων σε ομόλογα και σε μια κρίσιμη περίοδο, όταν ήξερε ότι είμαστε μέσα στην κρίση; Και δεν μας έχει απαντήσει σε δεύτερη ερώτηση, δική μου και του κ. Τσίπρα, για το πότε έγινε αυτό; Είναι περίεργο το χρονικό όριο. Όπως επίσης, εάν τα πήρε από την πρωτογενή ή δευτερογενή αγορά, εάν τα πήρε σε «ονομαστική», σε τρέχουσα αξία και ποιες τράπεζες «ξεφόρτωσε»; Και σε τελική ανάλυση, ποιο πολιτικό σύστημα δέχτηκε να μην πληρώσουν οι άγνωστοι μέτοχοι της Τραπέζης της Ελλάδος τη ζημία αυτή; Διότι εάν υποθέσουμε ότι από τα ομόλογα υπήρχαν κέρδη, ένα μεγάλο ποσοστό θα πήγαινε στις τράπεζες, στους μετόχους της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι καταθέσεις των ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα κέρδη που παρήγαγαν δεν τά’παιρναν τα ταμεία, ένα ποσοστό πήγαινε στα ταμεία, τα υπόλοιπα τα έπαιρναν οι μέτοχοι. Τώρα, για ποιο λόγο δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι μέτοχοι της Τραπέζης της Ελλάδος;

Προσέξατε πόσο σαφής είναι ο  κ. Κουρουμπλής; Ενώ οι μέτοχοι της Τράπεζας της Ελλάδος παίρνουν το σημαντικότερο μερίδιο από τα κέρδη των επενδεδυμένων ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ από την ζημία που υπέστησαν αυτά με το «κούρεμα» του PSI ! Την ζημιά την φορτώθηκαν όλη τα ασφαλιστικά ταμεία και συνεπώς οι ασφαλισμένοι! Και όλο αυτό έγινε, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης!!! Για μια ακόμη φορά το πολιτικό σύστημα «πούλησε» τον λαό για χάρη των τραπεζιτών!


Διεπράχθη προδοσία κύριε Κουρουμπλή;

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Εγώ αποτυπώνω τα πράγματα. Η κοινωνία στις 17 Ιουνίου καλείται να αποφασίσει ποια κυβέρνηση είναι αξιόπιστη. Να λάβει σοβαρά υπόψιν της όλες αυτές τις πτυχές που καθορίζουν τις τελευταίες εξελίξεις. Η ιστορία θα κρίνει , αλλά επειδή δεν θέλω να μείνω έρμαιο των εξελίξεων, ζητώ από τον ελληνικό λαό να τα σταθμίσει με ψυχραιμία χωρίς να υποκύψει στην κοινωνική τρομοκρατία του φόβου. Αποτελούμε δυνάμεις που έρχονται έξω από το πολικό προσκήνιο του δικομματισμού, με ενθουσιασμό, φαντασία και έμπνευση.

Ο ελληνικός λαός όμως κ. Κουρουμπλή γνωρίζει ότι όλο αυτό το σκηνικό που στήθηκε σε βάρος της χώρας και του λαού,  έχει κάποιους υπεύθυνους και θα περίμενε,  με την εκλογή της νέας βουλής, να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει και να μην κλειδωθεί η υπόθεση σε κάποιο συρτάρι.

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Οι ευθύνες θα υπάρξουν, δεν μπορεί να μην υπάρξουν. Όσοι κρύβουν τις ευθύνες στο ντουλάπι, υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας. Δεν θέλουμε κυβέρνηση που θα εκδικηθεί αλλά να αποδώσει ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν.
 
Επισημάνατε νωρίς τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης Παπαδήμου και δανειστών, για την υπαγωγή του χρέους της χώρας σε αγγλικό δίκαιο. Μήπως αυτός ήταν ο ουσιαστικός λόγος που σας διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ;

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Και γι΄αυτό. Ήταν όλα μαζί. Όταν διάβασα την δανειακή σύμβαση, με κατέλαβε πανικός και γι αυτό αν θυμάστε, απευθυνόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είχα το κουράγιο να πω ότι «δεν μπορώ να φανταστώ έναν Έλληνα υπουργό να υπογράφει μια τέτοια σύμβαση». Νωρίτερα είχα αρνηθεί να ψηφίσω το άρθρο 19 του νόμου που παραχωρούσε νέες εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα, όπως και την μεγάλη διαφωνία μου με τα 24 δις ευρώ, όπου ο κ. Παπακωνσταντίνου αν και δεσμεύτηκε στη βουλή ότι θα δώσει τα ονόματα, δεν τα έδωσε ποτέ. Δεν έδωσαν ονόματα ούτε έλεγξαν ποτέ το «πόθεν έσχες» των χρημάτων που βγήκαν στο εξωτερικό. Για όλα αυτά είχα εκφράσει αντίθετη θέση και προδιέγραψαν το κλίμα της διαγραφής μου.

Ζητήσαμε την άποψη του έγκριτου δικηγόρου Βασίλη Καπερνάρου, και υποψήφιου βουλευτή με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», για το νομικό και πολιτικό σκέλος της υπόθεσης.

ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Η επιλογή του PSI και της υπαγωγής του χρέους της χώρας στο αγγλικό δίκαιο ήταν μεθοδευμένη, έτσι ώστε να χάσει η Ελλάδα βασικά της δικαιώματα. Η προδοσία όμως αφορά στο άρθρο 138 περί επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας. Δεν ισχύει προδοσία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δυστυχώς, έχουν αραχνιάσει αυτά τα άρθρα, έχουν μείνει στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Δεν τα ανασκευάσαμε ούτε τα ανανεώσαμε. Κι ενώ αυτή τη στιγμή, πράγματι υπάρχει ένας πόλεμος οικονομικός, ο ποινικός νομοθέτης του 138 θέλει οριοθετεί την προδοσία σε πραγματικό πόλεμο.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν δυνατότητες διεξόδου για την Πατρίδα μας;

ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Εξαρτάται από το κατά πόσον μπορούμε να υψώσουμε ανάστημα εθνικής υπερηφάνειας και πατριωτισμού, έτσι ώστε να πάμε και να πούμε ότι αυτό είναι άδικο και παράλληλα επιβλαβές και ζημιογόνο για τον ελληνικό λαό και την εθνική μας υπόσταση

ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ  ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ
Η ΛΥΣΗ:
Η χώρα είχε στα χέρια της το ελληνικό δίκαιο και με αυτό μπορούσε να σώσει και την οικονομία και τους Έλληνες σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή. Η λύση δημοσιεύτηκε  στοXrimaNews.gr 
Ιδού πώς περιγράφεται από τον περασμένο χρόνο η λύση σωτηρίας στο δημόσιο χρέος της Ελλάδος, μέσω της επιστροφής στην δραχμή:

«Ας δούμε πώς μπορεί νομικά να γίνει αυτό με τη βοήθεια διεθνών εκθέσεων και ενός ειδικού δικηγόρου από τη Βρετανία, συνεταίρου διεθνούς εταιρίας στην Ελβετία και δικηγόρου τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Παρίσι, ο οποίος έχει εκπονήσει μελέτες για την ευρωζώνη και το δίκαιο των ομολόγων των κρατών μελών της για περισσότερο από δέκα χρόνια, ενώ πρόσφατα ασχολείται εκτενώς με την περίπτωση της Ελλάδας.

Όταν η Ελλάδα εκδίδει ένα ομόλογο σε ευρώ διεπόμενο από το ελληνικό δίκαιο, το ομόλογο εκδίδεται στο νόμιμο νόμισμα της Ελλάδας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δηλαδή, εφόσον το νόμιμο νόμισμα της Ελλάδας είναι το ευρώ, όσον αφορά στο ελληνικό δίκαιο αυτό θα είναι και το νόμισμα του ομολόγου (και το ομόλογο αυτό θα είναι πληρωτέο στην Αθήνα).

Αν, ωστόσο, η Ελλάδα για κάποιο λόγο αποχωρούσε από την ευρωζώνη και ξεκινούσε την έκδοση της δραχμής, τότε θα υποχρεούνταν να καθορίσει μέσω του Κοινοβουλίου, με νόμο, την ισοτιμία της νέας δραχμής με το ευρώ και αμέσως μετά για τα ελληνικά δικαστήρια το νόμισμα στο οποίο θα ήταν πληρωτέα τα ομόλογα κάτω από το ελληνικό δίκαιο θα ήταν η νέα αυτή δραχμή και όχι πλέον το ευρώ, αφού η νέα δραχμή θα ήταν το νόμιμο νόμισμα της χώρας. Η ισοτιμία που θα όριζε η ελληνική Βουλή θα ίσχυε τόσο για την αποπληρωμή των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, τα οποία είναι σήμερα ύψους 330 δις ευρώ, όσο και σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα που θα συμπεριλάμβανε τη χρήση της δραχμής, εντός και εκτός Ελλάδας.

Έτσι, η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα με βάση το νόμο, να υιοθετήσει, αν το επιθυμεί, μία υποχρεωτική για όλους, πολίτες, δανειστές, Τρόικα, κλπ ισοτιμία, για παράδειγμα, 1 ΔΡΧ=1000 ΕΥΡΩ, κάνοντας δηλαδή ανατίμηση και όχι υποτίμηση του νομίσματος της. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να πληρώσει το σύνολο του χρέους που διέπεται από το ελληνικό δίκαιο σε νέες δραχμές, δηλαδή να καταβάλει 330 εκ δραχμές για να αποπληρώσει χρέος ύψους 330 δις ευρώ. Έτσι, θα έμεναν μόνο τα 35 δις ευρώ σε ομόλογα που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, τα οποία και θα αποτελούσαν χρέος λιγότερο από το 15% του ελληνικού ΑΕΠ.

Αυτό ακριβώς έπραξε η Γαλλία χωρίς νομικό πρόβλημα το 1960 με τη δημιουργία του νέου φράγκου με ισοτιμία 1 νέο φράγκο = 100 παλιά φράγκα. Το ίδιο έκαναν και η Γερμανία και η Αυστρία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο στόχος είναι να μειωθεί ένα χρέος το οποίο έχει γίνει επαχθές ώστε να μπορέσει η ζωή να συνεχιστεί και να προστατευτεί και όχι να απειληθεί ή να τελειώσει.

"Τα νέα νομίσματα έχουν εκδοθεί χωρίς μεγάλες νομικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας" αναφέρει ο ειδικός στο θέμα δικηγόρος στους Financial Times , προσθέτοντας ότι αν οι ομολογιούχοι ελληνικών ομολόγων που ρυθμίζονται από το ελληνικό δίκαιο (το 90% του χρέους, δηλαδή 330 δις ευρώ, υπάγεται σε αυτήν την κατηγορία παρά το Μνημόνιο καθώς αυτό δεν έχει περάσει απ' τη Βουλή - Με τους πιο επιφυλακτικούς υπολογισμούς και αν δε συμπεριλάβουμε τα ομόλογα της Τρόικας και της ΕΚΤ, τουλάχιστον 206 δις ευρώ ομολόγων ρυθμίζονται από το ελληνικό δίκαιο) προσπαθήσουν να καταθέσουν αγωγή εναντίον της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι η ισοτιμία είναι άδικη, τα ελληνικά δικαστήρια δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουν το δίκαιο της Ελλάδας και να απορρίψουν το αίτημα των ομολογιούχων δικαιώνοντας τη χώρα.

Μα και αν ακόμη οι ομολογιούχοι επιχειρήσουν να καταθέσουν αγωγή εναντίον της Ελλάδας σε διεθνή δικαστήρια "πέρα από το θέμα της δικαιοδοσίας (το οποίο μάλλον δε θα ξεπεράσουν) θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ καλά τεκμηριωμένες νομολογίες για τα ομόλογα της Σερβίας και της Βραζιλίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" αναφέρει στους Financial Times ο ειδικός δικηγόρος.

Αφού η Ελλάδα πληρώσει τους δανειστές της και αποτάξει τα δεσμά του χρέους της, θα μπορούσε να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση της δραχμής έναντι των υπολοίπων νομισμάτων κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να πιστέψει ότι τα παραπάνω αποτελούν μία πρόχειρη προσέγγιση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος. Υπάρχουν μελέτες κορυφαίων πανεπιστημίων και νομικών εταιριών που επιβεβαιώνουν την ισχύ όσον αναφέρονται εδώ και οι οποίες είναι στη διάθεση όποιου βουλευτή ή δημοσιογράφου θέλει να βοηθήσει στην ανάδειξη του θέματος. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να θεωρήσει πως όλα τα παραπάνω είναι εύκολα στην υλοποίηση τους και δε θα είχαν πολύ σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα.

Έτσι, αυτό που, πρωταρχικώς, πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ελλάδα έχει στα χέρια της μία σειρά πλεονεκτημάτων και επιλογών, εξαιτίας του γεγονότος πως το δίκαιο του 90% των κρατικών ομολόγων είναι το ελληνικό και όσο δεν παραχωρεί αυτό το νομικό της πλεονέκτημα και δεν αποδέχεται τη μετατροπή του δικαίου στο αγγλικό δεν μπορεί κανείς, ούτε η Τρόικα ούτε οι δανειστές της να την εκβιάσουν ουσιαστικά, γιατί είναι η ίδια που είναι 100% νομικά καλυμμένη και οι υπόλοιποι που είναι απολύτως ακάλυπτοι».
Η Ελλάδα όμως διά των Παπαδήμου, Σαμαρά, Βενιζέλου, απεμπόλησε το μοναδικό προνόμιο που είχε, παραχωρώντας και τα τελευταία νομικά της πλεονεκτήματα στους τοκογλύφους της Ευρώπης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου