Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΤΟΝ ΔΟΚΜΕΠΑ



Σύλλογος Κατοίκων Παπάγου Χολαργού «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΟΚΜΕΠΑ

Αγαπητά μέλη του Δ.Σ. του ΔΟΚΜΕΠΑ

Δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται δεν μπορέσαμε να γίνουμε κατανοητοί αν και οι προτάσεις μας είχαν ως μοναδικό σκοπό να βοηθήσουν και όχι να ανοίξουν πολιτική αντιπαράθεση.
Εμείς μιλάμε στην παρέμβασή μας για τις 150 περίπου φετινές νέες εγγραφές, τους 450 περίπου άνεργους νέους γονείς με παιδιά από 2 ως 4 χρονών και το 35% των γονέων με εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ που σε σύνολο βρίσκονται πολύ μακριά από τις 100 θέσεις που διαθέσατε για την επιδότηση.
Απλά ελληνικά και καμία σχέση με τους 200 -250 γονείς που ήδη φιλοξενούνται και των οποίων το εισόδημα είναι πάνω από 30.000 ευρώ.
Με λίγα λόγια τις παλιές θέσεις τις εξαιρούμε από το πρόγραμμα, χωρίς να ζημιώσουμε κανέναν από τους γονείς που ήδη φιλοξενούνται τα παιδιά τους και εντάσσουμε στο πρόγραμμα τις υπόλοιπες δημιουργώντας και νέες επιπλέον.
Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Για τα περί αποκλεισμού δημοτών, η εμπειρία όλων των άλλων δήμων λέει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Γι αυτό σας παραθέσαμε και τις επιδοτούμενες θέσεις των γύρω δήμων, για να κατανοήσετε ότι δεν είμαστε μόνο εμείς που το υποστηρίζουμε, αλλά όλοι σχεδόν οι δήμοι της Ελλάδας.
Αν μιλάμε όμως για αποκλεισμούς «πελατείας», εκεί μπορεί να συμφωνήσουμε και το πράγμα αλλάζει.

Στο θέμα της χρήσης του άρθρου 12 του Ν. 4019/2011 για την οποία ισχυρίζεστε ότι δεν είναι εφικτή από τον Δ.Ο.Κ.ΜΕ.Π.Α., διότι δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των ΟΤΑ και των Ν.Π.Δ.Δ. στη σύσταση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, διαβάστε λίγο το κείμενο μας, διαβάστε λίγο πιο προσεκτικά το νόμο και ρωτήστε και δήμους όπως την Καισαριανή, το Μαρούσι, την Ηλιούπολη, το Ίλιον και την Κω, πώς τις δημιουργούν και μην βιάζεστε να απαντήσετε!
Αφιερώστε λίγο χρόνο ενημέρωσης πριν αρχίσετε να γράφετε ένα κείμενο!

Για να βοηθήσουμε, σας παραθέτουμε το νόμο που πιθανώς «δεν τον διαβάσατε»:
Αρθρο 12 του Ν. 4019/2011 “Οι Κοιν.Σ.Επ. ως συμβαλλόμενοι μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με αντισυμβαλλόμενους το Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, για την υλοποίηση δράσεων που αναφέρονται στους καταστατικούς σκοπούς των αντισυμβαλλομένων….”
Επίσης για να σας βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο, σας καλούμε να ανατρέξετε στις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ η οποία «καταγγέλλει» ότι όλοι οι δήμοι αυτό κάνουν για να ξεπεράσουν το πρόβλημα των προσλήψεων.
Γνωρίζουμε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς αντιδρούν στο νέο νόμο, δεν ξέρουμε αν είναι ορθό να τους ευχαριστούμε που αμειβόμενοι κάνουν σωστά την δουλειά τους. Οπως επίσης διαφωνούμε με την απαλλαγή των τροφείων που εκείνοι απολαμβάνουν κατ’ εξαίρεση και άσχετα με το οικογενειακό τους εισόδημα. Κάποια στιγμή όμως πιστεύομε ότι θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Κι αυτοί άνθρωποι είναι.

Το αν επιτρέπετε ή όχι σε κανέναν να μιλάει για αδιαφάνεια, μας αφήνει παντελώς αδιάφορους κι εμάς και όλους τους αποκλεισμένους γονείς για τους όποίους μάλιστα αποφασίζει “κατά περίπτωση” το διοικητικό συμβούλιο.
Η οποιαδήποτε απόφαση του Δ.Σ. είναι αναρτηταία στο διαδίκτυο και όχι «κυνήγι του θησαυρού».

Αναφορές του τύπου “κατά περίπτωση”, “σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο” “προτεραιότητα εγγραφής”, και “εφόσον είναι δυνατόν” δεν κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των οικονομικά αδυνάτων και θυματοποιούν τους γονείς προκαλώντας πελατειακές εξαρτήσεις.
Γνωρίζουμε πολύ καλά γονείς που τους απαγόρευσαν να κάνουν αίτηση με το πρόσχημα ότι δεν φιλοξενούνται παιδιά ανέργων.
Οι παραχωρήσεις της μεγαλοψυχίας σας, δεν αποτελούν εγγύηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ισονομίας και ισοτιμίας μεταξύ των γονιών – πολιτών.

Επίσης τα δύο δεδομένα που μας δίνετε: ότι μόνο το 35% των γονιών έχουν εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ και ότι μόνο 29 γονείς έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, θα έπρεπε ίσως να σας προβληματίσει λιγάκι και να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας περί “ιδιότυπων αποκλεισμών”. Εμείς τουλάχιστον, ζούμε σε μια χώρα που μαστίζεται από οικονομική κρίση, και η ανεργία καλπάζει στο 30%.
Αν συνυπολογίσουμε ότι κατά προτεραιότητα οι οικονομικά αδύνατοι και οι άνεργοι θα έπρεπε να καλύπτουν τις θέσεις των παιδικών σταθμών, έχουμε την άποψη ότι κάπου χωλαίνει  η αξιολόγηση σας και ότι πραγματικά γίνεται «κατά περίπτωση».

Επιπλέον αφού επικαλείστε ότι δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, τότε γιατί έγινε η περσινή αύξηση και η επιβάρυνση των γονιών με τα τροφεία;

Ο ΔΟΚΜΕΠΑ έχει την αρμοδιότητα της ίδρυσης Παιδικών Σταθμών. Κατά συνέπεια και του συντονισμού (μελέτη τεκμηρίωση, υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης, ωρίμανσης έργων) για την κατασκευή τους. Δεν είναι γραφειοκρατικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν 2,8 δις αδιάθετα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για δομές παιδικής αγωγής και ο ΔΟΚΜΕΠΑ έχει την αρμοδιότητα να ανησυχεί γι αυτό.

Αφού υποθέσουμε ότι με τις υπόλοιπες προτάσεις μας στις οποίες δεν αναφέρεστε, συμφωνείτε και ότι θα τις δούμε σύντομα να υλοποιούνται, να συμπληρώσουμε ότι δεν σας τιμούν οι ανακρίβειες του τύπου «Ποτέ ο Δ.Ο.Κ.ΜΕ.Π.Α. δεν κατάργησε τα βρεφονηπιακά τμήματα” όταν από 6 μηνών που ήταν αποδεκτά τα βρέφη παλιότερα, έφτασαν δύο χρονών. Ο πληθυσμός των βρεφών που αποκλείστηκαν υπερβαίνει τα 500. Αν αυτό δεν είναι κατάργηση τμήματος, τότε τί είναι; Και βέβαια παραλείψατε να απαντήσετε, γιατί δεν επιδοτήσατε επιπλέον θέσεις, αφού προφανώς και δεν μιλάμε για παιδιά που ήδη φιλοξενούνται στους Παιδικούς Σταθμούς. Μήπως διότι οι επιδοτούμενες θέσεις ορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια από τρίτους και δεν αξιολογούνται «κατά περίπτωση»;

Τέλος θα θέλαμε να σας συστήσουμε να ανοίξετε και ένα λεξικό για να διαβάστε τι σημαίνει η λέξη ΟΜΟΦΩΝΑ.
Διαβάστε λίγο και ενημερωθείτε. Δεν είναι κακό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου