Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η «ΕΛΕΝΗ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ


ρεπορτάζ Δημήτρης Αποστολόπουλος

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΗΣ ΖΟΥΝΗ ΣΤΟΝ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ»

    Την Τετάρτη 24 Ιουλίου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού, αρκετός κόσμος προσήλθε στο κηποθέατρο Παπάγου για να παρακολουθήσει μία εξαιρετική παράσταση, το κλασσικό αριστούργημα του Ευριπίδη, ‘’Ελένη’’. 


Πραγματικά απολαυστική ήταν η μεγάλη μας ηθοποιός  Πέμη Ζούνη στο ρόλο της Ελένης και ο Αντώνης Καφετζόπουλος ως Μενέλαος. Με τα λιτά αλλά πανέμορφα σκηνικά, τις άρτιες ερμηνείες όλων των ηθοποιών, τους εντυπωσιακούς φωτισμούς καθώς και με την, αρχαιοελληνικού ύφους, επιβλητική μουσική υπόκρουση του συνθέτη Νίκου Ξανθούλη, η παράσταση προσέγγισε με ακρίβεια τα διαχρονικά και πανανθρώπινα μηνύματα του Ευριπίδη για τη ματαιότητα των πολέμων. Το κοινό και βεβαίως εμείς, αφού καταχειροκροτήσαμε τους συντελεστές, βρήκαμε την Πέμη Ζούνη και της αποσπάσαμε δυο λόγια:

«Ο Ευριπίδης είναι ο μοναδικός που έχει γράψει τραγικωμωδίες. Η ισορροπία ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό αποτελεί στοίχημα για μας, μιας και αποφασίσαμε ν’ ακολουθήσουμε τη γραφή του Ευριπίδη. Πρόκειται για μία αντιπολεμική κραυγή του Ευριπίδη μετά την ήττα των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Το μήνυμα είναι σαφές. Έχει γράψει και ο Σεφέρης σχετικό ποίημα το οποίο ακούγεται στο τέλος της παράστασής μας. Αυτό το οποίο μπορούμε να προσφέρουμε εμείς ως ηθοποιοί είναι το καταφύγιο της τέχνης, εφόσον οι μεγάλες σκέψεις και κείμενα επαναπροσδιορίζουν το αξιακό μας πλαίσιο που λείπει αυτή τη στιγμή, καθιστώντας τους ανθρώπους καρυδότσουφλα στη μεγάλη κρίση».

Αυτές ήταν οι δηλώσεις της εκπληκτικής Πέμης Ζούνη στον «Ανεξάρτητο Παρατηρητή».

Η «Ελένη»  είναι μία συμπαραγωγή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας-Αγρινίου και θα περιοδεύει ανά την Ελλάδα μέχρι τα  μέσα Σεπτέμβρη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου