Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΑΚΗ: "ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ"!

Οι δικαστές καλούν τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις ...

Πολάκη - Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Οι δικαστές και οι εισαγγελείς καλούν τον Πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις χθεσινές τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και να αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζουν «θεσμική εκτροπή» τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη αλλά και βάναυση παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας. 

Ειδικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Είχαμε καλώς διαβλέψει και το επισημάναμε εμφατικά στο Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από δικαστές και εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (π.χ. προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους.

Την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, υπουργός της Κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό.

Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως σαφώς προδικάζει ο ίδιος αξιωματούχος με τη λέξη «συνεχίζεται». Επισημαίνουμε ότι το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν την δικαστική ανεξαρτησία και το κράτος δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου».

Θυμίζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης σε  μια μακροσκελή του ανάρτηση στοχοποίησε ονομαστικά δικαστές που χειρίζονται τις συγκεκριμένες υποθέσεις, ενώ προαναγγέλλει συνέχεια σε αυτά που γράφει. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, η απαγγελία κατηγορίας κατά του Νίκου Μανιαδάκη και η επιβολή  απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα σε βάρος του «έχει φέρει πανικό σε όλο το σύστημα των λαμόγιων που χρεωκόπησαν τη χώρα».

Παράλληλα, διατυπώνει ερωτήματα «προς τους αρμόδιους εισαγγελείς ή την ηγεσία της δικαιοσύνης» για την εξέλιξη συγκεκριμένων υποθέσεων, φτάνοντας ακόμη και σε κρίσεις για την ποινική αντιμετώπιση προσώπων (διατυπώνει εκτιμήσεις για την πιθανή προφυλάκισή τους).

Ειδικότερα, υποστηρίζει:

1. Γιατί η κυρία Μπόζνου, ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, δεν έχει καλέσει ακόμη για ανάκριση (και πιθανή προφυλάκιση) τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή,
2. Γιατί η κυρία Μαρία Λουίζα Ιωαννίδου, ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, δεν έχει καλέσει ακόμη για ανάκριση (και πιθανή προφυλάκιση) «τα μέλη της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ (ΠΟΥΛΗΣ, ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και σία»,
3. Γιατί η κυρία Άννα Ζαΐρη, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος «δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τον έλεγχο για το πόθεν έσχες πολλών μελών της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και
4. Γιατί οι εισαγγελείς διαφθορά Νίκος Πολυκρέτης και Κωνσταντίνος Κουντριάς δεν έχουν ολοκληρώσει την προανάκριση κατά του κ. Στουρνάρα, που όπως υποστηρίζει, έκανε διαρροές που οδήγησαν στην πτώση της μετοχής της Πειραιώς.

Ο κ. Πολάκης υποστηρίζει ότι γνωρίζει για τα ζητήματα αυτά επειδή έχει πάει ο ίδιος στην εισαγγελία διαφθοράς με χαρτιά και στοιχεία ήδη από την εποχή της κυρίας Ράικου, η οποία «απλά δεν έκανε τίποτα». 
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου