Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Η ΧΑΡΜΟΛΥΠΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ

Ημέρα γεμάτη θλίψη για τον θάνατο αλλά και ελπίδα για την ανάσταση είναι η Μεγάλη Παρασκευή για τον χριστιανισμό. Την ημέρα αυτή τηρείται αυστηρή νηστεία, ενώ οι πιστοί στις εκκλησίες παρακολουθούν με κατάνυξη το τελετουργικό της περιφοράς του Επιταφίου.

Σε δύο περίπου ώρες αρχίζει η περιφορά των Επιταφίων. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, της πιο λυπητερής ημέρας για τους χριστιανούς.
Σύμφωνα  με τους θεολόγους, σήμερα κυριαρχεί η «χαρμολύπη», ο θρήνος για τον θάνατο αλλά και η προσμονή της ανάστασης.
Γι' αυτό, οι ιερείς  το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, βγάζουν τα μαύρα άμφια και ενδύονται ανοιχτόχρωμα περιμένοντας το θαύμα.
Η παρουσία των πιστών στην περιφορά του Επιταφίου  πρόκειται για εκδήλωση συμπαράστασης στο πένθος.
Η σημερινή Μεγάλη Παρασκευή είναι διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια. Ζοφός, απογοήτευση, πίκρα, μαζί με αγανάκτηση και οργή, είναι συναισθήματα που διακατέχουν τους περισσότερους Έλληνες. Συναισθήματα που τους έχουν δημιουργήσει οι πολιτικοί ταγοί που οδήγησαν αποκλειστικά με δική τους ευθύνη, τον τόπο στο χείλος του γκρεμού. Και η ειρωνία της θλιβερής ατυχίας είναι ότι οι ένοχοι αυτής της καταστροφής παραμένουν στην εξουσία για να... σώσουν τη χώρα!!! Τη βυθίζουν όμως περισσότερο στην άβυσσο.
Αυτό είναι που γεμίσει με περίσσια οργή τους Έλληνες.
Εναποθέτουν όμως τις ελπίδες τους στο Θεό, προσδοκώντας ότι το θαύμα της Ανάστασης του Χριστού, θα γίνει η απαρχή εθνικής Ανάτασης και σωτηρίας.
Η πατρίδα κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ. Με τους σύγχρονους Εφιάλτες να έχουν ανοίξει την κερκόπορτα για την άλωση της χώρας.
Είθε η Ανάσταση του Χριστού μας να σώσει την πατρίδα και το γένος των Ελλήνων.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

1 σχόλιο: