Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Στο "χείλος του γκρεμού" η ευρωζώνη



Στείλτε με e-mail το άρθρο
 
Η κρίση που μαστίζει την ευρωπαϊκή περιφέρεια τα τελευταία τρία χρόνιααρχίζει να φθάνει και στους κόλπους της ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και οι αυξανόμενες δηλώσεις ανησυχίας από ευρωπαίους αξιωματούχους του λεγόμενου "σκληρού πυρήνα" του ευρώ.
Σειρά πήρε σήμερα, Τετάρτη, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, οΠέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής των "σοφών" που συμβουλεύουν στα οικονομικά θέματα τη γερμανική κυβέρνηση, ο οποίος τόνισε πως η ευρωζώνη θα προχωρήσει στην ενοποίηση ή θα διασπασθεί.
Ο Π. Μπόφινγκερ απηύθυνε έκκληση στην ΕΚΤ να ξεκινήσει να αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δανεισμού των δύο χωρών, λέγοντας πως "η ευρωζώνη οδεύει σε μία πολύ σοβαρή ύφεση και ήρθε ο καιρός να δράσουμε".
Οι δηλώσεις Μπόφινγκερ ήρθαν να προστεθούν σε μία σειρά αναλύσεων και δηλώσεων που τον τελευταίο καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ευρωζώνης.
Από την άλλη τα οικονομικά στοιχεία ακόμη και των κραταιών χωρών της ευρωζώνης δείχνουν πως η ύφεση και η κρίση χρέους δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο, καθώς η ευρωζώνη είναι μία "αλυσίδα" χωρών που αλληλοεπηρεάζονται.
Έτσι, η οικονομική κρίση στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης έφερε "πλήγμα" στις γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,7% τον Ιούνιο, ενώ και η γαλλική οικονομία είναι στα πρόθυρα της ύφεσης, μετά την πρόβλεψη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ της.
Και μέσα σε αυτό το πολιτικό-οικονομικό κλίμα, "φουντώνουν" και οι "φωνές" που προβλέπουν την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος με μήνυμάτου στο Twitter επανέλαβε την εκτίμησή του για έξοδο της Ελλάδος από το κοινό νόμισμα το 2013.
"Το δρακόντειο πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα διασφαλίζει την εμβάθυνση της ύφεσης που θα πυροδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έως το 2013. Η ελληνική κυβέρνηση θα καταρρεύσει τον επόμενο χρόνο", γράφει ο Ρουμπινί για μία εξέλιξη που πολλοί φοβούνται πως θα αποτελέσει όχι τη λύση των προβλημάτων της ευρωζώνης, αλλά την αρχή του τέλους της.
 πηγή: emea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου