Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΥΠΕΡΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΒΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!




Εκμεταλλεύεται στο έπακρο το οικονομικό ξεδόντιασμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων!
Ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα η έναρξη ανάπτυξης του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
TURKEYICBMXL2
Όπως έγινε γνωστό από δημοσίευμα του τουρκικού τύπου ο πύραυλος που θα ανήκει στην κατηγορία ΜRBM, θα κατασκευαστεί κατόπιν απόφασης του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο ενέκρινε το πλαίσιο ανάπτυξης από κοινού με τον Οργανισμό Αμυντικής Βιομηχανίας και Προμηθειών και τον ερευνητικό επιστημονικό οργανισμό TUBΥTAK.
Τα σχέδια της Άγκυρας για την απόκτηση βαλλιστικού πυραύλου υπήρχαν εδώ και καιρό, στο πλαίσιο ενίσχυσης του προφίλ, ως περιφερειακή υπερδύναμη.
Βάση αυτού η γειτονική χώρα διεξάγει ένα άνευ προηγουμένου εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με κύρια συστήματα, τα οποία θα προσφέρουν υπεροχή σε όλες τις κύριες κατηγορίες οπλικών συστημάτων και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό εγχώριας συμπαραγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για την έναρξη του προγράμματος, είχε υπογραφεί στις 17 Ιουλίου 2012, σε συνάντηση της επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας στην οποία προεδρεύει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρ.Ταγίπ Ερντογάν, και ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Νετσέτ Οζέλ.
Προηγουμένως ο τούρκος Πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός βαλλιστικού πυραύλου με εμβέλεια 2.500km. Βασικό σκέλος προς την υλοποίηση του στόχου αυτού είναι η κατασκευή ενός κέντρου εκτόξευσης πυραυλικών φορέων, προκειμένου η Τουρκία να είναι σε θέση:
Α) Να θέσει σε τροχιά αυτόνομα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης – αναγνώρισης
Β) Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν την ικανότητα να εκτοξεύσουν αυτόνομα βαλλιστικούς πυραύλους που θα εξέρχονται της ατμόσφαιρας και εν συνεχεία να εισέρχονται και πάλι κατευθυνόμενοι προς το στόχο τους.
Βασικός λόγος για την κατασκευή ενός κέντρου εκτόξευσης αναφέρεται το δεύτερο σκέλος ενώ σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η Άγκυρα ενδέχεται συνεργαστεί με μη κατονομαζόμενη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης για την ανέγερση του εν λόγο συγκροτήματος.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα το οποίο η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, υπερκαλύπτει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια ακόμη και αν εκτοξευτεί από τα βάθη της Ανατολικής Τουρκίας.
Το σχέδιο ανάπτυξης πύραυλου ΜRBM φαίνεται ότι ενισχύεται και από την αισιοδοξία του ινστιτούτου TUBYTAΚ να αναλάβει να φέρει εις πέρας την πρόκληση μετά την επιτυχή ανάπτυξη και έναρξη παραγωγής του βλήματος cruise τύπου SOM με εμβέλεια 300km που εκτοξεύεται από μαχητικά α/φη.
Αποτελεί το πρώτο μέλος της οικογένειας με εκδόσεις που θα έχουν βεληνεκές 1.500 και τελικά 2.500km να ακολουθούν μελλοντικά. Αν και δεν διευκρινίζεται αν το βεληνεκές των 2.500km αφορούσε το SOM ή ένα αυτόνομο σχέδιο βαλλιστικού πυραύλου η σχετική είδηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία επίκειται να εισέλθει στη λέσχη των χωρών με πυραύλους ΜRBM στο οπλοστάσιο τους όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία.
Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι τα βήματα εξέλιξης σε όπλα αυτής της κατηγορίας εξυπηρετούν τον απώτερο κρυφό πόθο της Άγκυρας να αναβαθμιστεί μελλοντικά σε πυρηνική υπερδύναμη, οπότε και η ύπαρξη πυραύλων ΜRBM θα αποτελέσει τους φορείς ενός εγχώρια κατασκευασμένου πυρηνικού οπλοστασίου.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου