Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

"Η ΑΣΧΕΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΑΝΤΟΥ"

ανάρτηση από το ilissosholargos.blogspot.gr

'Ολα δείχνουν να έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες.  Ο κ. Δήμαρχος ανέθεσε επειγόντως στον ζωγράφο την δημιουργία ενός νέου σήματος για τον δήμο μας και μέσα σε λίγο χρόνο παρά τις έντονες αντιδράσεις , βλέπουμε μια άσχετη με τον δήμο μας σύνθεση να κυκλοφορεί παντού.

Από κεκτημένη ταχύτητα με τις απευθείας αναθέσεις του δεν πέρασε καν από το μυαλό  να  λάβει υπόψη του προτάσεις και από άλλους δημιουργούς. Δεν ξέρουμε, τι οδηγίες έδωσε ο κ. Δήμαρχος  στον καλλιτέχνη σχετικά με το θέμα του λογοτύπου, πάντως είναι βέβαιο ότι ο Περικλής θα έπρεπε να αποκλειστεί από το λογότυπο.

Ιδού λοιπόν το αποτέλεσμα. Η δημιουργία ενός σήματος που ούτε σχέση έχει με τον δήμο μας, ούτε παρουσιάζει κάποια πρωτοτυπία. Η καλλιτεχνική έμπνευση απουσιάζει,  πρόκειται για μια κακότεχνη,  βιαστική σύνθεση, με στοιχείο που έχει αντιγραφεί από ξένο σχέδιο και άλλα που έχουν αποσπαστεί από παλαιότερα έργα του ζωγράφου. Ας λέει ο ζωγράφος  ότι έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για την δημιουργία αυτού του εμβλήματος, ότι ήθελε να φτιάξει κάτι διαφορετικό, δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο,  ας λέει ότι τον προσβάλαμε και ότι μπορούμε να γράφουμε ότι θέλουμε γι αυτόν. Δεν μας πείθει. Ούτε εμείς, αλλά ούτε και αυτός πιστεύει αυτά που λέει.  

Αυτό το απρόσωπο, κοινότοπο σήμα υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν «έργο τέχνης», σαν «αριστούργημα» από μια ομάδα προφανώς άσχετων. Με ποια κριτήρια άραγε θεώρησαν ότι ένα «κολάζ», που έγινε στο πόδι, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει τον ενιαίο δήμο μας; Φαίνεται ότι ο προβληματισμός και η αμφιβολία για την καταλληλότητα του  σήματος δεν ήταν εκεί κοντά.

Ξέσπασαν αντιδράσεις από πολλές πλευρές, παρόλα αυτά ο κ. Δήμαρχος λειτούργησε ως είθισται. Για αυτόν είναι δεδομένο ότι το νέο λογότυπο είναι πλέον επίσημα το έμβλημα του δήμου μας και ας μην έχει εγκριθεί ακόμη από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών. Το βλέπουμε τυπωμένο σε προσκλήσεις, προσωπικές κάρτες, επιστολές, ανακοινώσεις, του δήμου, πραγματικά ένα σήμα  «ξένο» για την πόλη μας. Τι εμμονή είναι αυτή πια με τον βίαιο διωγμό του Περικλή από το σπίτι του.

Κλασσική τακτική. Η Δημοτική Αρχή παίρνει μια απόφαση την περνάει στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό χωρίς σκέψη απλά την αντιγράφει και την εφαρμόζει. Μέθοδος «copy paste»... Έτσι έγινε και στην περίπτωση του εμβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου