Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΑΫ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ...

Η 2η απαντητηρική επιστολή του επικεφαλής της ΔΑΠΑΧΟ, Βαγγέλη Στογιάννη...

Κύριε Βραχιολίδη,
Επανέρχομαι στο μεγάλο θέμα της διαχρονικής αντιμετώπισης της δασοπροστασίας στον τομέα μας από τον ΣΠΑΥ καταθέτοντάς σας την άποψη της ΔΑΠΑΧΟ όπως αυτή έχει κατατεθεί αρμοδίως στον Δήμο, τον ΔΟΠΑΠ, το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας του Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, της ΠΥ κλπ.
Όπως έγραφα στην κατάληξη του πρώτου μέρους της ενημέρωσής μου, τα δύο θέματα που ανοίγουν είναι αυτό των κριτηρίων της επιλογής των θέσεων εγκατάστασης των παρατηρητηρίων στην περιοχή μας και των προδιαγραφών των προμηθειών εξοπλισμού δασοπροστασίας από τον ΣΠΑΥ.
Ξεκινώ με το πρώτο τα κριτήρια επιλογής θέσης εγκατάστασης παρατηρητηρίων:
Α. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΣΗΣ:
Όλα τα παρατηρητήρια δασών οφείλουν να τηρούν κατά σειρά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1.      Να εξασφαλίζουν καλή ορατότητα στον τομέα επιτήρησης.
2.      Όταν δεν είναι δυνατή η εποπτεία όλου του τομέα, να βλέπουν άμεσα εκείνα τα σημεία που είναι καίριο να εντοπιστεί μία φωτιά σε απολύτως πρώτο χρόνο.
3.      Να είναι σε θέση που δεν απειλείται άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς και ο παρατηρητής εάν δεν μπορεί να διαφύγει να μην αντιμετωπίσει κίνδυνο ζωής.
4.      Να είναι δυνατόν να σημάνουν συναγερμό εγκαίρως για εισερχόμενη στον τομέα πυρκαγιά από κατεύθυνση που είναι ανέφικτη η ασφαλής προσβολή της σε πρώτο χρόνο και τα πυροσβεστικά μέσα θα χάσουν χρόνο επιχειρώντας ασφαλή προσέγγιση.
Με αυτά τα κριτήρια, οι βέλτιστες κατά σειρά θέσεις επιτήρησης του τομέα μας και η αξιολόγησή τους είναι οι ακόλουθες:
α. Κορυφή Λόφου Πετροκόρακα (πάνω από Αγία Ελεούσα). Κρ.1. Ορατότητα 360 μοιρών  όλου του τομέα. Κρ.2. 100%  ορατότητα όλων των κρίσιμων για την ασφάλεια του τομέα σημείων. Κρ.3. Το πλάτωμα της κορυφής στερείται βλάστησης και προσφέρει ασφάλεια έναντι καπνού και θερμικού φορτίου, ενώ η διαφυγή προς την ΕΥΔΑΠ είναι υπόθεση πέντε λεπτών. Κρ.4.  100% τόσο για τον τομέα ευθύνης, όσο και για την επικίνδυνη βορεινή προέκταση έως τον Αγιο Ιωάννη τον Κυνηγό.
β. Κορυφή Κορακοβουνίου (βράχια πάνω από τον ΟΤΕ).  Κρ.1. Ορατότητα 270 μοιρών προς τα κατάντη (δάσος) στον τομέα. Κρ.2. 100%. Κρ.3. Η διαφυγή είναι δυνατή προς όλες τις κατευθύνσεις. Κρ.4. 100%. Επειδή είναι πολύ δύσκολη η προώθηση υλικών για εγκατάσταση παρατηρητηρίου, η θέση καλύπτεται από εθελοντές της ΔΑΠΑΧΟ.
γ. Διαδρομή Ράλι Ακρόπολις. Κριτήρια: Καλύπτει το 80% των κριτηρίων του β. έχοντας ορατότητα 180 μοιρών, επανδρώνεται με εθελοντές παρατηρητές και έχει δύο εξόδους διαφυγής. Στη θέση είναι δύσκολη η εγκατάσταση παρατηρητηρίου, λόγω μη ύπαρξης πλατώματος που απαιτεί τεχνικό έργο.
δ. Τέρμα της προς Αγίας Παρασκευής ασφάλτου στη θέση Τρίστρατο. Κριτήρια: 100% επαρκές για την επιτήρηση όλης της επικίνδυνης πλευράς του τομέα βορείως του άξονα Κορακοβούνι – Πετροκόρακας.  Προσφέρει τρεις οδούς διαφυγής. Η θέση δεν επιτηρείται όταν φυσάει βόρειος άνεμος από εθελοντές της ΔΑΠΑΧΟ διότι δεν έχει καλή ορατότητα από το έδαφος. Όταν οι συνθήκες ανέμου το επιβάλλουν η ΔΑΠΑΧΟ αξιοποιεί το παλαιό παρατηρητήριο της Αγίας Παρασκευής στον χωματόδρομο προς ΣΔΑΜ που κάνει περίπου την ίδια δουλειά. Ατυχώς φέτος προ της αντιπυρικής κάποιοι έκοψαν τις χιαστί αντιστηρίξεις των δοκών στήριξής του από δύο πλευρές με αποτέλεσμα να καταστεί ανέφικτη η επάνδρωσή του, προτού επισκευαστεί από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής ή τον ΣΠΑΥ.
Με γνώμονα αυτά τα κριτήρια ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κος Ηλίας Αποστολόπουλος και η ΔΑΠΑΧΟ, απέστειλαν επιστολές στον ΣΠΑΥ ήδη από το φθινόπωρο του 2014, όταν ρωτηθήκαμε σχετικά για τη θέση που ο Δήμος κρίνει ότι  χρειάζεται την εγκατάσταση παρατηρητηρίου από τον ΣΠΑΥ, υποδεικνύοντας τις θέσεις α. ή δ. αίτημα το οποίο έτυχε της αντιμετώπισης η οποία έχει περιγραφεί στο πρώτο μέρος που ήδη δημοσιεύσαμε.
Κατά το παρελθόν ο ΣΠΑΥ είχε τοποθετήσει στον Δήμο μας παρατηρητήρια σε θέσεις α) Πλησίον του τένις κλαμπ Παπάγου (κάηκε στην πυρκαγιά του 2007) β) Στην δεξαμενή πιεζόθραυσης της Αττικής Οδού πάνω από το κοιμητήριο Παπάγου (καθαιρέθηκε προ ημερών λόγω επικινδυνότητας)  γ. Στο μέσον της ασφάλτινης διαδρομής του βουνού προς Αγία Παρασκευή, θέση Πευκάκι, (πυροφυλάκιο Τζανής που κατεστράφη από εμπρησμό το 2012) δ. Στο Λόφο του Τσακού (το οποίο από ετών έχει διαλυθεί).
Τα συμπεράσματα δικά σας για τα κριτήρια του ΣΠΑΥ και των εισηγητών των ανωτέρω θέσεων.
Σε ότι αφορά το πώς επιλέγονται οι προδιαγραφές των προμηθειών εξοπλισμού δασοπροστασίας από τον ΣΠΑΥ σας παραθέτω αυτούσιο το σχετικό κεφάλαιο του απολογισμού της ΔΑΠΑΧΟ για την αντιπυρική του 2014, όπως αυτό ενεκρίθη από το ΔΣ του ΔΟΠΑΠ κατά πλειοψηφία.
-     ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟΡΡΕΟΝΤΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΑΠΑΧΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΑΥ.

α) Καίτοι η ΔΑΠΑΧΟ από της ανασυγκρότησης της και εντεύθεν εγκαίρως και κατ’ έτος υποβάλλει την κατάσταση των αναγκών της για εξοπλιστική ενίσχυση από τον ΣΠΑΥ συνοδευόμενη υποχρεωτικά από συγκεκριμένες και κατ’ είδος προσδιορισμένες προδιαγραφές, προεκτίμηση κόστους και μέριμνα ώστε το αίτημα να μην υπερβεί σε καμία περίπτωση την αναλογούντα στο Δήμο μας εξοπλιστική ενίσχυση όπως αυτή προσδιορίζεται στον εκάστοτε σχετικό κωδικό προμηθειών του προϋπολογισμού του ΣΠΑΥ, ο τελευταίος συστηματικά ενισχύει την ΔΑΠΑΧΟ με εξοπλισμό άσχετο προς τα αιτήματα, ακατάλληλο και πέραν των προδιαγραφών που θέτει η ομάδα, μη λειτουργικό, καθυστερημένα και επί τη βάση λεόντειας εις βάρος της ομάδας κατανομής σε σχέση με το τι της αναλογεί στον εκάστοτε κωδικό του προϋπολογισμού, επί τη βάση τόσο της προς το Δήμο μας αναλογίας όσο και του γεγονότος ότι η ΔΑΠΑΧΟ αποτελεί ίσως την πολυανθρωπότερη εθελοντική ομάδα Δήμου μέλους του ΣΠΑΥ. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ και φέτος η ΔΑΠΑΧΟ ζήτησε αναμεταδότη για να αντιμετωπίσει το ήδη προσδιορισθέν πρόβλημα των τηλεπικοινωνιών της, αμοιβές μπαταρίες για να διατηρήσει σε χρήση φορητούς ασυρμάτους που ήδη διαθέτει, καθώς και Dual band ασυρμάτους βάσεως οχημάτων, παρέλαβε φορητούς ασυρμάτους και ασυρμάτους βάσεως οχημάτων εκτός προδιαγραφών οι οποίοι δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε συνθήκες ψηφιακής εκπομπής. Επιπλέον για την αντιπυρική περίοδο του 2013 η ΔΑΠΑΧΟ παρέλαβε στο τέλος Αυγούστου, 30 φόρμες εργασίας δημοτικών υπαλλήλων αντί των 50 προδιαγεγραμμένων στολών που αιτήθηκε, ενώ για την αντιπυρική του 2014 ένα μήνα μετά τη λήξη της αντιπυρικής η ΔΑΠΑΧΟ δεν έχει εισέτι παραλάβει καμία από τις αιτηθείσες στολές, κάτι που δεν ισχύει για αρκετές ομάδες του ΣΠΑΥ. Επιπροσθέτως τόσο οι αυλοί πυρόσβεσης όσο και τα αιτηθέντα δίκρουνα που παρέλαβε φέτος η ΔΑΠΑΧΟ είναι υποδεέστερα και όχι φθηνότερα των προδιαγεγραμμένα αιτηθέντων από την ομάδα. Ακόμα, και το 2013 και το 2014 η ομάδα ενώ αιτήθηκε αρβύλες υποδείγματος Ε.Σ 700, παρέλαβε τον Αύγουστο του 2013 15 ζεύγη ακατάλληλες αρβύλες κινεζικής ραφής όχι φθηνότερες των αιτηθέντων και για φέτος δεν έχει παραλάβει εισέτι ούτε ένα ζεύγος.
β) Καίτοι ο Υμηττός είναι βουνό με προσανατολισμό από βορά προς νότο δασωμένο κυρίως στο βόρειο τμήμα του το οποίο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι εκτεθειμένο σε βόρειους κυρίως ανέμους, η κατανομή των διαθεσίμων πυροσβεστικών οχημάτων του ΣΠΑΥ αποτελείται κατά 80% από οχήματα χορηγηθέντα σε δήμους από την Καισαριανή και νοτιότερα. Το γεγονός υποχρεώνει τη ΔΑΠΑΧΟ κατ’ έτος σε εκτέλεση πολλών χιλιομέτρων περιπολίας (και κατ’ επέκταση το Δήμο σε μεγάλες δαπάνες για καύσιμο και συντηρήσεις) προκειμένου να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες πρόληψης πιθανής καταστροφικής για το σύνολο του Υμηττού πυρκαγιάς.
γ) Κατά τα δύο τελευταία έτη η ΔΑΠΑΧΟ δεν έχει τύχει καμίας αποτελεσματικής  υπεράσπισης των αιτημάτων της προς τον ΣΠΑΥ από την πλευρά του εκπροσώπου στον Σύνδεσμο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, καίτοι όλα τα αιτήματα της ομάδας προς τον ΣΠΑΥ ήταν απόλυτα σύμφωνα με τα συμφέροντα του Δήμου, τις ανάγκες αποτελεσματικής προστασίας του δάσους του Υμηττού και την τακτική κατάσταση που δημιουργούν το ανάγλυφο του εδάφους, η φύση της βλάστησης, η ιδιαιτερότητα των κλιματολογικών συνθηκών και η ανυπαρξία δρόμων ασφαλούς προσπέλασης του δάσους για πρώτη προσβολή πυρκαγιάς στον βόρειο Υμηττό.
Πρόταση ΔΑΠΑΧΟ: Προκειμένου να αντιμετωπιστούν κάποτε αποτελεσματικά τέτοιου είδους προβλήματα που δημιουργούν κινδύνους στους εθελοντές, τα μέσα και το δάσος του Υμηττού, η ΔΑΠΑΧΟ επισημαίνει ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη οι νέοι εκπρόσωποι του Δήμου μας στον ΣΠΑΥ, να διασφαλιστεί ότι διαβουλευόμενοι συστηματικά με το Δήμο και την ομάδα θα προωθούν τα συμφέροντα του Δήμου και την κάλυψη των αναγκών δασοπροστασίας όπως αυτά προκύπτουν από την τεκμηριωμένη ανάλυση τόσο της τακτικής κατάστασης του τομέα μας όσο και από το ύψος της μεγάλης ετήσιας σε χρήμα συνεισφοράς του Δήμου μας στο Σύνδεσμο. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη διαχρονική εμπειρία αντιμετώπισης από τον ΣΠΑΥ των πραγματικών αναγκών προστασίας της περιοχής μας και εν όψει των επερχόμενων αρχαιρεσιών για το νέο ΔΣ του Συνδέσμου, η ΔΑΠΑΧΟ απευθύνει έκκληση προς όλους προκειμένου να συμβάλουν ώστε η νέα διοίκηση του Συνδέσμου να προσανατολιστεί επιτέλους στον βόρειο Υμηττό αντιλαμβανόμενη μεταξύ άλλων ότι ακόμα και η πλειοψηφία των κριτηρίων ένταξης του ΣΠΑΥ σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για την προστασία του Υμηττού βρίσκεται εκεί.
-          Αντί τελικού συμπεράσματος, η ΔΑΠΑΧΟ επισημαίνει ότι χάρη και στις προσπάθειες των εθελοντών της, υπό τις περιστάσεις που ήδη έχουν περιγραφεί, κατά την αντιπυρική του 2014 δεν υπήρξε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ούτε μια δασική πυρκαγιά στα όρια του Δήμου μας, οφειλόμενη είτε σε εμπρησμό είτε σε ανεξακρίβωτη αιτία καθώς η μοναδική φετινή πυρκαγιά στα όρια του Δήμου οφείλεται σε βραχυκύκλωμα το οποίο προκλήθηκε το Μάιο συνεπεία δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε.

Αντί επιλόγου
Κύριε Βραχιολίδη,  αντιπαρερχόμενοι  τους ανώνυμους εκτός θέματος κακοήθεις, κακόβουλους και ψευδείς σχολιασμούς που κατά κανόνα συνοδεύουν τις ανακοινώσεις της ΔΑΠΑΧΟ προς το παρόν μένουμε εδώ για το θέμα που εξετάζουμε (αντιμετώπιση του Δήμου μας από τον ΣΠΑΥ) σημειώνοντας ότι με μεγάλη μας χαρά βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για να σας συνδράμουμε στο έργο σας σε ότι αφορά την τεκμηριωμένη ενημέρωση των συνδημοτών μας επάνω σε οτιδήποτε αφορά ζητήματα δασοπροστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος στην περιοχή μας.
Με εκτίμηση
Για την ΔΑΠΑΧΟ
Βαγγέλης Στογιάννης


8 σχόλια:

  1. Και αυτό αντιγραφή είναι,από την πριν 3 ετών έκθεση στον Δασκαλόπουλο,που την πέταξε στα σκουπίδια με εντολή Ξυδη,μόνο και μόνο γιατί την είχαν συντάξει από τον Χολαργό.Είναι προφανές,ότι βρήκες αντίγραφο σε κάποιο συρτάρι,μετά την διάρρηξη του πυροφυλακίου Χολαργού.Μπράβο Μπόλεκ,ξέρεις καλά να αντιγράφεις και να ''κλέβεις'' τον κόπο άλλων...παρουσιάζοντας τον ως δικό σου επίτευγμα.Να γιατί σε σχολιάζουν όσοι σε ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλάχιστον όταν αντιγράφεις,άλλαζε καμμιά τελεία,κανένα κόμα,όχι το άλλο το κόμμα,αυτό δεν το αλλάζεις με τίποτα,όσο θα κυβερνάει,μετά ξέρεις εσύ...Ή λέξη ''πιεζόθραυση''είναι δική σου,ή υπάρχει σε κάποιο λεξικό...καλά σε λένε ποιητή φανφάρα...φαφλατά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πιεζόθραυση= διατήρηση της πίεσης μέσω αντιπληγματικής αποπίεσης

    Προς γνωση "φωτεινων παντογνωστων" ! Να μαθαινετε και κατι, εαν μπορει να το σηκωσει ο εγκεφαλος σας.

    Επισης οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια!

    Η αλεπου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mπράβο αλεπουδάκι.Εξήγησέ μου τώρα και τις λέξεις: Κηφήνας και Σφετεριστής.Αν δεν μπορείς,βάλε την φωτογραφία του Μπόλεκ...θα καταλάβουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτός ο άνθρωπος που είναι επικεφαλής της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ φοράει την στολή του χωρίς το εθνόσημο γιατί δεν τον εκφράζει όπως συχνά λέει . Στο γραφείο του όμως έχει κάθε μέρα την ΣΚΑΤΟΦΥΛΑΔΑ την Αυγή και το βρωμο σφυροδρέπανο . Είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ενός Σταλινικού κόμματος ΜΟΡΦΩΜΑ με ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΈΣ ΘΕΣΕΙΣ το οποίο ελέγχει το Τούρκικο προξενείο Θράκης . Εχθές αλήτες βουλευτές του ΒΡΩΜΟ ΣΥΡΙΖΑ είπαν βαριές κουβέντες και για τα λείψανα του Αγίου Νικολάου και ζήτησαν να μην γίνεται περιφορά της εικόνας του κάθε 6 Δεκαμβρίου στον Πειραιά . ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΠΟΔΑ ΒΡΩΜΟ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ........ και σύντομα θα τα πούμε ιδίως τώρα που έρχεται ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δίνω πληροφορίες για τον ακατανόμαστο προδότη βρωμο-ΣΥΡΙΖΑίο εν ονόματι του εθνόσημου, των πατριδοκεφτέδων και λειψανολάγνων που στέκονται παρά πόδα με αγωνία περιμένοντας την φοροκαταιγίδα. Τιμές λογικές. Θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας, εχεμύθεια. Κάτω το σταλινικό μόρφωμα αδέλφια. Η Κορυτσά είναι ελληνική! Μόνο μια διευκρίνιση; ελληνικά μιλάτε; Γράφετε;... λέω, μη χρειαστεί να υπογράψετε. Ε, μη βάλετε και σταυρό... ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Υμηττόστ ανήκει στις αλεπούδες του και το Αιγαίο στα ψάρια του..Κεφτεδολάγνοι του Τσυριζα...

    ΛΟΛΕΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προβληματισμένος Δημότης21 Μαΐου 2015 στις 1:42 μ.μ.

    ΑΝΩΝΥΜΕ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ, ΛΟΛΕΚ, ΕΛΛΗΝΑΡΑ ή όπως αλλιώς θέλεις να αποκαλείς τον εαυτό σου, ποιον νομίζεις ότι πείθεις με τις ασυναρτησίες που γράφεις? ελπίζω να μην τα διαβάζουν οι γονείς σου, τέτοια πίκρα νομίζω ότι δεν θα την αντέξουν (εκτός και αν συμβαίνει το αντίθετο, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα ψυχιατρικού ενδιαφέροντος). το χειρότερο βέβαια είναι η ψευδαίσθηση που εκφράζεις ότι εσύ μπορείς και ξέρεις να σώσεις τον Υμηττό! προσγειώσου και άφησε αυτή την πολύ σοβαρή δουλειά στα χέρια των υπεύθυνων προσώπων που χρόνια τώρα την κάνουν με επιτυχία, αποτελεσματικότητα και κυρίως σεμνότητα, προσφέροντας σε εμάς και τα παιδιά μας τη χαρά της απόλαυσης και της γνώσης του Υμηττού.
    κ. Στογιάννη, εάν με διαβάσετε, αναφέρομαι στις ξεναγήσεις οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που κάνετε στον Υμηττό, εσείς και οι εθελοντές σας, σε μαθητές των σχολείων μας και θέλω να σας ευχαριστήσω, κατ εξαίρεση για τη δράση σας αυτή, πέραν της υπέρτατης, της προστασίας του δάσους μας.
    Βέβαια, θέλω να απευθυνθώ και στον υπεύθυνο της εφημερίδας τον κ. Βραχιολίδη. Από ότι γνωρίζω διεκδικήσατε τη θέση του Συμπαραστάτη του Πολίτη στο Δήμο μας. Απορώ με ποιόν τρόπο θα την εφαρμόζατε? Πως δέχεστε στην επώνυμη πληροφόρηση και τεκμηρίωση για θέματα που μας αφορούν (και λόγω της υπογραφής υπάρχει και πλήρης ανάληψη της ευθύνης) να υπάρχουν σχόλια ανώνυμα, ασυνάρτητα, υβριστικά και ποταπά (ηθικά ευτελή) χωρίς έστω ένα δικό σας σχολιασμό/επισήμανση για λόγους δεοντολογίας τουλάχιστον.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή