Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΖΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, Ο ΦΙΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: "ΘΑ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ"!



Το είπαμε αυτό, αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.  Γι αυτό και ο Φίλης εκτός από όλες τις καινοτομίες τις οποίες προωθεί στα σχολεία και εκτός από όλους τους σχετικούς και άσχετους με την παιδεία υπουργούς και...
  παρατρεχάμενους οι οποίοι συχνά-πυκνά εκφράζουν και μια καθ' όλα εθνική και προς το συμφέρον του τόπου άποψη,τώρα θα αλλάξει και τα βιβλία της ιστορίας στα σημεία που αναφέρουν για τον εμφύλιο.

"Να μην υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία της ιστορίας" λέει.  Γιατί; είδε πουθενά λευκές σελίδες στα βιβλία; ίσα ίσα, μόνο λευκές δεν είναι.  Ό,τι μπούρδα και κοτσάνα σκεφτεί ο κάθε αριστεροάπλυτος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τσουπ την κοτσάρουν στα βιβλία (βλ. Ρεπούση, κλπ). Μέχρι να το πάρουν χαμπάρι κάποιοι ΕΛΛΗΝΕΣ γονείς/εκπαιδευτικοί/λοιποί έχει γίνει το κακό.

Και όταν δεν έχεις δική σου ιστορία, αποκτάς την ιστορία των άλλων.  

Καλό υπόλοιπο Κυριακής,
Μ.Δ.
Το σχετικό παρακάτω ρεπορτάζ είναι από το pronews.gr:


Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση αφιερωμένη στον ελληνικό εμφύλιο, στο πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων ιστορίας των σχολικών βιβλίων.
Πρακτικά ζήτησε να αλλάξει η ελληνική ιστορία, ειδικά στο κεφάλαιο του εμφυλίου και να "κοπεί και να ραφτεί" στα μέτρα της Αριστεράς.
Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία ιστορίας και ότι πρέπει να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στη μνήμη, τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».
Τόνισε ότι: «Συμμετείχαμε σε μία εκδήλωση στο πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που έχει ως στόχο την εμβάθυνση των ιστορικών γεγονότων του εμφυλίου. Προσεγγίζουμε το θέμα χωρίς υπερβολικό πάθος, αλλά με συνείδηση ότι η ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδο της από την κρίση. Τα βιβλία της σχολικής ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας. Στις πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων ιστορίας στα σχολεία, είναι προφανές ότι πρέπει να μιλήσουμε για όλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής ιστορίας. Αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στην μνήμη και τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».
Την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα γεγονότα της κρίσιμης δεκαετίας του '40 που οδήγησαν στην πιο αιματηρή εμφύλια σύγκρουση που άφησε βαθιά τραύματα στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, διοργάνωσε η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ 1940-74 Κ-Δ Μακεδονίας) και πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στα Λιβάδια της Κοτύλης στο Γράμμο.
Ο ελληνικός εμφύλιος, σύμφωνα με τους ιστορικούς είναι καταγεγραμμένος διεθνώς ως η πρώτη πράξη του «ψυχρού πολέμου» στη μεταπολεμική Ευρώπη.
Ξεκίνησε στις 30/3/1946, παραμονή των εκλογών, με την επίθεση ομάδας πρώην ανταρτών του ΕΛΑΣ στο Σταθμό Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο Πιερίας και έληξε στις 28 Αυγούστου 1949, με την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Βίτσι και την υποχώρηση των ανταρτών προς την Αλβανία.
Αν και έχουν περάσει 70 χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου, υπάρχουν ισχυρές διαμάχες για τις «πολιτικά ορθές» εκδοχές της ιστορίας, ενώ οι τραυματικές προσωπικές μνήμες είναι παρούσες.
Ο ερευνητής - συγγραφέας, Ανδρέας Βενιανάκης, αναφέρθηκε στις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η ιστορικός-ερευνήτρια του ΕΚΚΕ, Ιωάννα Παπαθανασίου, μίλησε διεξοδικά για τις τότε διεθνείς εξελίξεις, τον «ψυχρό πόλεμο» και τη σχέση του με τον ελληνικό εμφύλιο. 
Ο Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έκανε ιστορική αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα που καθόρισαν την έναρξη του εμφυλίου πολέμου έως τη λήξη του, ενώ ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε το πολιτικό κάδρο της εποχής, μίλησε αναλυτικά για τις θέσεις και τη στάση των κομμάτων της εποχής και σε ποιο βαθμό επηρέασε το καθένα την εξέλιξη των γεγονότων του εμφυλίου πολέμου.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τεληγιορίδου, Γιώργος Ντζιμάνης, Μιμης Δημητριάδης και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης που ως πρόεδρος της ΕΛΙΑ Κ-Δ Μακεδονίας είχε το συντονισμό της συζήτησης.
Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, περιηγήθηκαν από τον επιστημονικό συνεργάτη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Ραϋμόνδο Αλβανό, στην έκθεση με φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμέντα από εφημερίδες της εποχής, που λειτουργεί στις αίθουσες του Πάρκου και που αναφέρεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή της δυτικής Μακεδονίας από τις αρχές του αιώνα έως και τον εμφύλιο πόλεμο.
Ενώ το πρωί της Κυριακής συμμετείχαν σε πεζοπορία, όπου επισκέφθηκαν δύο ιστορικές τοποθεσίες της περιοχής που συνδέονται με τα γεγονότα του εμφυλίου. Το «Χάρο» της Κοτύλης, όπου το 1947 τρεις αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας έπεσαν στο γκρεμό για να μην πιαστούν αιχμάλωτοι και τον Πύργο της Κοτύλης τη μόνη περιοχή που δεν κατέλαβε ο Εθνικός Στρατός στη μεγάλη μάχη του Γράμμου το 1948.

3 σχόλια:

  1. Αυτοί που ονειρεύονται στο Γράμμο να ξαναγράψουν, δηλαδή να παραχαράξουν, την ιστορία, θα βαδίσουν με ακρίβεια το δρομολόγιο των προγόνων τους. Γράμμος - Βίτσι - Αλβανία - Τασκένδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το υποκείμενο, που εκτός από το λίπος που έχει στην περιφέρειά του, έχει "πιάσει" λίπος και το μυαλό του, ο αγράμματος χονδρός, θέλει να παραχαράξει και την αλήθεια για την κομμουνιστική ανταρσία;;;
    Αυτήν την "στάση κατά του ελληνικού κράτους", που μας έφερε πίσω, ακόμη και από τις ηττημένες χώρες του Β΄ΠΠ;;;
    ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου θυμίζει τον διάλογο από την γνωστή σκηνή από την ελληνική ταινία ``ο αχόρταγος΄΄

    Έλα μέσα ρε Μανώλη...
    -διαταγάς...
    Πετάξου μέχρι το μαγειρείο εδώ δίπλα και φέρε μου κάτι να τσιμπήσω, δεν πεινάω σήμερα...πες να μου φτιάξουν μια καλή μακαρονάδα...
    -με σαλτσίτσα;
    Ε βέβαια με σάλτσα, σκέτη θα την φάω την μακαρονάδα; Και να βάλουν και τυρί. Α και που΄σαι, πες τους να μου ετοιμάσουν και μια καλή μερίδα κεφτέδες...και μια μερίδα κοτόπουλο και μια σαλάτα...
    -μάλιστα αφεντικό!
    Α και πες να βάλουν και μια μερίδα γουρουνόπουλο και μερικές φέτες ψωμί και δες αν έχουν και καμμιά τσιπούρα...
    -Αν έχουν...;
    Ε βέβαια ... αν έχουν...!τι αν δεν έχουν θα πας εσύ να την ψαρέψεις...;;;
    -όχι βέβαια...
    Να βάλουν και μία μερίδα μουσακά...και καμμιά μπύρα...παγωμένη!!!
    -τίποτα άλλο; μόνο αυτά;;;
    Ε ναι ρε Μανώλη, μόνο αυτά...αφού σου είπα...δεν πεινάω σήμερα...θα τσιμπήσω!!!
    "αφιερωμένο εξαιρετικά για τον "φωστήρα" της ελλ.πολιτικής, Κον Φίλη!!
    [Ροζ Πάνθηρας]

    ΑπάντησηΔιαγραφή