Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ"

ΑΝΑΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΈΝΤΥΠΟ "ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΟ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΌ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΉ"
γράφει ο 
Αλέξανδρος Ι. Νομικός 
Ιατρός-Παθολογοανατόμος 
Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών 
Επιμελητής Α’ Ασκληπιείο Βούλας 

Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι τεκμηριωμένη ιστορικά ήδη από την αρχαιότητα. Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων βεβαιώνει το γεγονός αυτό αναφέροντας χαρακτηριστικά ΕΣΤΙ ΜΕΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Στράβωνος Γεωγραφικά 329, Ζ 9). Στους νεότερους χρόνους ποτάμια Ελληνικού αίματος χύθηκαν για την υπεράσπιση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας και την αποτροπή της απορρόφησής της από Τούρκους και Βουλγάρους. Το γειτονικό κρατίδιο δημιούργημα του Τίτο, ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων, χωρίς καμιά ουσιαστικά συνοχή μεταξύ τους σφετερίζεται το όνομα της Μακεδονίας μας τις τελευταίες δεκαετίες. Το κακό ξεκίνησε όταν ο Στρατάρχης Τίτο διαχώρισε από τη Σερβία την περιοχή που καλείτο μέχρι τότε Vardar Banovina (δηλαδή το σημερινό Σκοπιανό κρατίδιο), χορηγώντας της καθεστώς ομόσπονδης συνιστώσας της τότε νέας ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας και μετονομάζοντάς την αρχικά σε «Λαϊκή Δημοκρατία...

της Μακεδονίας» και, στη συνέχεια, σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παράλληλα, άρχισε να καλλιεργεί την ιδέα ενός χωριστού και διακριτού «μακεδονικού έθνους».
Το 1991 μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το γειτονικό κρατίδιο, ανεξαρτητοποιήθηκε και διεκδίκησε την αναγνώριση του από την διεθνή κοινότητα με το όνομα Μακεδονία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άραγε τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για την Μακεδονία μας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα όπου ο Ελληνικός λαός απαίτησε από την πολιτική ηγεσία να μην διανοηθεί να συμβιβαστεί στο θέμα της ονομασίας του κρατιδίου αυτού; Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αποφασιστικότητα των Ελλήνων, που έδωσαν την κατάλληλη απάντηση στον Σκοπιανό αλυτρωτισμό; Σήμερα που τα Σκόπια διαλύονται και έχουν πολύ μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα με την Αλβανική συνιστώσα του κρατιδίου, η βιασύνη για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος και μάλιστα με σύνθετη ονομασία είναι όχι μόνο απαράδεκτη εθνικά, αλλά και αυτοκτονική πολιτικά. 
Αντί η πίεση να πνίγει πολιτικά και να δημιουργεί προβλήματα στο γειτονικό μόρφωμα τείνει να προκαλέσει ασφυξία στην Ελλάδα. Είναι επιπλέον αδιανόητο να διαμορφώνεται η δική μας στάση με βάση το τι αποδέχεται και τι όχι η κάθε συνιστώσα του μορφώματος αυτού και να περνά σε δεύτερη μοίρα τουλάχιστον από ορισμένους η βούληση του Ελληνικού λαού.
Συμπερασματικά, η σύνθετη ονομασία όχι μόνο είναι αβάσιμη ιστορικά αλλά και Εθνικά επικίνδυνη αφού δίνει βάση και επιχειρήματα στον αλυτρωτισμό των γειτόνων. Η κοινή γλώσσα, ο πολιτισμός, ο πανελλήνιος χαρακτήρας της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η λατρεία κοινών Θεών, τα μνημεία και όλες οι σοβαρές ιστορικές μελέτες αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική. Ο ενδοτισμός θα οδηγήσει σε μία μεγάλη εθνική ταπείνωση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Αν χρειαστεί και πάλι να κατέβουμε στους δρόμους και να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας μας, θα πρέπει και πάλι να το πράξουμε. Όλοι οι Έλληνες, από τον Έβρο ως την Κρήτη με δυναμισμό και αποφασιστικότητα, θα πρέπει να αντιδράσουμε και να αποτρέψουμε κάθε συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος. Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική. 

1 σχόλιο: