Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018

ΦΡΕΝΑΡΕΙ Η ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ! ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο...ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΗΣ! ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ ΜΑΣ!!!

«Φρενάρει» η ... κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι λόγω μιας νέας παραγγελίας της Εισαγγελέως του...

Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Της Άννας Κανδύλη
Λίγο πριν την κλήση των πρώτων υπόπτων, καθώς είχε ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση την οποία διενήργησε μέσα σε λίγες εβδομάδες ο απερχόμενος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος λαμβάνοντας και το πόρισμα  του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, η κ. Δημητρίου ζητεί με έγγραφό της να συσχετιστεί στη δικογραφία το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μάρυς Παπασπύρου.

Πόρισμα το οποίο θα αφορά τα αποτελέσματα διοικητικής έρευνας που διετάχθη στις 6 Σεπτεμβρίου από την κ. Παπασπύρου με αντικείμενο την διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών των εμπλεκόμενων φορέων στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Και το ερώτημα που τίθενται από νομικούς είναι γιατί μία ποινική έρευνα η οποία μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως κατεπείγουσα θα πρέπει να λάβει υπόψη της και τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου ο οποίος μπορεί να κάνει αρκετούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί, όπως έγινε και με την καταστροφή στην Μάνδρα που το πόρισμα παραδόθηκε στην Εισαγγελία 8 μήνες μετά τις πλημμύρες.

Αλλάζει χέρια η δικογραφία
Λόγω αυτής της εξέλιξης πάντως η δικογραφία περνά σε δυο άλλους εισαγγελείς οι οποίοι και θα αναμένουν το επίμαχο πόρισμα, αφού ο κ. Ζαγοραίος που μέχρι σήμερα χειριζόταν την υπόθεση, αποχωρεί για το Εφετείο.

Από την ερχόμενη Δευτέρα αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα εκεί μετά την ανάδειξη νέου προϊσταμένου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Όσον αφορά τώρα το πολυσέλιδο πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής για τα αίτια και τις συνθήκες  κάτω από τις οποίες βρήκαν το θάνατο 99 συνάνθρωποι μας στο Μάτι, τις ενέργειες που έγιναν ή έπρεπε να γίνουν για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς, αυτό παραδόθηκε την Δευτέρα το μεσημέρι στον κ. Ζαγοραίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πραγματογνώμονας που όρισε από την αρχή της προκαταρκτικής η Εισαγγελία Πρωτοδικών, καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, ωστόσο παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για την απόδοση των ποινικών ευθυνών.

Ν.Δ.: Αθέμιτη  η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στην έρευνα για το Μάτι

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι είναι αδιανόητη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης. 

Είναι δε, πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου. Όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. 

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες».
real.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου