Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ! Ο ΤΡΑΜΠ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛΕΝ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ! ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΤΟΥ!

Aκόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ καθώς όπως ...μεταδίδει το NBC ψάχνει εναγωνίως τόπους για να απελάσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβανία από το 1999!

Oι Τούρκοι το πάνε ένα βήμα παρακάτω και μεταδίδουν πως ο Ν.Τραμπ έχει δώσει ήδη εντολή να φύγει ο Φ.Γκιουλέν από τη χώρα. Αν δεν απελαθεί προς Τουρκία τότε θα πάει στην Νότια Αφρική. Είναι προφανές πως ο Ν.Τραμπ “βγάζει απέξω την ουρά του” και στέλνει αλλού το “πρόβλημα” .

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή γίνεται μετά από συμφωνία και μυστικές διαβουλεύσεις των δύο πλευρών.

To ΝΒC αναφέρει πως ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια νομικών προκειμένου να βρεθούν «παράθυρα» στο αμερικανικό σύνταγμα που θα επιτρέψουν να γίνει νόμιμα η απέλαση του ιμάμη και νούμερο ένα αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για το σκοπό αυτό εστάλησαν διάφορες επιστολές στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI που ζητούσαν να ανοίξει εκ νέου το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Γκιουλέν.

Επίσης εστάλη αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για να εξεταστεί το νομικό καθεστώς διαμονής του Γκιουλέν στις ΗΠΑ, ανέφεραν τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος στο αμερικανικό δίκτυο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση ζητούσε πληροφορίες για το εάν ο Γκιουλέν διαθέτει πράσινη κάρτα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου, ο Λευκός Οίκος επικοινώνησε με αξιωματούχους του FBI ρωτώντας πως θα μπορούσε να εκδοθεί ο ιεροκήρυκας στην Τουρκία, τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Αρχικά, το αίτημα του Λευκού Οίκου δεν αντιμετωπίστηκε με την… δέουσα σοβαρότητα, αναφέρουν οι Αμερικανοί, ωστόσο, όταν τα ερωτήματα επανήλθαν, το FBI άρχισε να μελετά το ζήτημα.

Το NBC εκτιμά ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει με αυτό τον τρόπο να κατευνάσει την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον…Κασόγκι. Πράγμα που διαψεύστηκε άμεσα.

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως δεν συνδέονται οι ανησυχίες της Άγκυρας για τη δολοφονία του Κασόγκι με την υπόθεση έκδοσης του Γκιουλέν, ο οποίος και θεωρείται βασικός εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σαφέστατα δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο», ανέφερε ο αξιωματούχος και συνέχισε:

«Θέλουμε να δούμε πράξεις από τις ΗΠΑ για τον Γκιουλέν και θα συνεχίσουμε τις έρευνες για τη δολοφονία του Κασόγκι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα στις 17 Οκτωβρίου ότι επιθυμούν η αμερικανική κυβέρνηση να παραδώσει τον Γκιουλέν.

«Αυτό ήταν το νούμερο ένα αίτημα τους», είπε μια πηγή, με γνώση της συνάντησης, γεγονός που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Πομπέο μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του.

Πρόκειται για πολύ άσχημη εξέλιξη για την Ελλάδα. ΗΠΑ-Τουρκία φαίνεται να τα βρίσκουν σε όλα με “συμφωνία -πακέτο” τη στιγμή μάλιστα που οι Αμερικανοί “τρυπάνε” στην Α.Μεσόγειο…


pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου