Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

«Αλήθειες και Ψέματα για το Χρέος του πρώην Δήμου Χολαργού»



 γράφει ο Γιάννης Κεχρής
δημοτικόςσύμβουλος Παπάγου-Χολαργού
            Πολύς λόγος έχει γίνει για το χρέος του πρώην Δήμου Χολαργού, παρόλα αυτά ελάχιστοι έχουν διατυπώσει την πολιτική τους θέση γραπτώς και δημοσίως. Ως μέλος της Διοίκησης του Δήμου την τετραετία 2006 – 2010 θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω την προσωπική μου άποψη έστω και καθυστερημένα, αφού πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο επίσημος Απολογισμός του Δήμου Χολαργού και η Απογραφή του ενιαίου Δήμου.
            Το πραγματικό χρέος του πρώην Δήμου Χολαργού στις 31/12/2010 απορρέει από την προσθαφαίρεση τεσσάρων ποσών του επίσημου Απολογισμού του Δήμου Χολαργού του έτους 2010. Το ανεξόφλητο κεφάλαιο των δανείων του Δήμου: 7.775.965,05€ συν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου προς τρίτους: 3.555.541,26€ μείον τις απαιτήσεις του Δήμου από τρίτους: 532.722,39€ και μείον τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου στις 31/12/2010: 825.661,79€. Το συνολικό χρέος που προκύπτει και κανείς δεν μπορεί πλέον να το αμφισβητήσει είναι 9.973.122,13€.
            Μερικές λοιπόν επισημάνσεις:

 
1.      Μία από τις προεκλογικές ανακρίβειες ήταν ότι το χρέος του Δήμου Χολαργού ανερχόταν στα 22.000.000. Σήμερα όμως αποδεικνύεται ότι είναι λιγότερο από 10.000.000€. Κανείς από αυτούς που στήριξαν την προεκλογική τους επιχειρηματολογία σε αυτή την ανακρίβεια δεν έχει ακόμα απολογηθεί.
2.      Ο Δήμαρχος κ. Ξύδης ακόμη και τώρα ενώ έχει στα χέρια του το πόρισμα του επίσημου Απολογισμού και της Απογραφής, όχι μόνο δεν ομολογεί το ακριβές ποσόν του χρέους, αλλά επιδιώκει να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Ισχυρίζεται σε επιστολή του  ότι «για να εξοφλήσει ο Δήμος μας τα είκοσι (20) δάνεια του κ. Νικολάου, θα πληρώσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέχρι το 2025 το υπέρογκο ποσό των 16.628.050 €». Το ποσό αυτό προκύπτει, αν στο ανεξόφλητο κεφάλαιο των δανείων προσθέσουμε και τα τοκοχρεολύσια. Αν και τα νούμερα είναι σωστά, πρόκειται για λογιστική αλχημεία που δημιουργεί την εντύπωση ότι το χρέος είναι 16.628.050€. Η λογική αυτή είναι εσφαλμένη και παραπλανητική, αφού για παράδειγμα με μια τέτοια πρακτική το χρέος της Ελλάδας δεν θα ήταν 360 δις € αλλά πάνω από 500 δις €.
3.      Από την άλλη, πρόσφατα κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Ενεργός Δημότης», όπου ο τ. Δήμαρχος Χολαργού κ. Νικολάου ισχυρίζεται εσφαλμένα ότι το χρέος του Δήμου Χολαργού είναι μόνο 7.780.000€.  
4.      Μία άλλη προεκλογική ανακρίβεια είναι ότι το χρέος του Δήμου ήταν μη διαχειρίσιμο. Αποδεικνύεται περίτρανα από την οικονομική χρήση του 2012 ότι το χρέος είναι απόλυτα διαχειρίσιμο. Σύμφωνα με τον επίσημο Απολογισμό του ενιαίου Δήμου το 2011 υπάρχει πλεόνασμα της τάξης των 2.500.000€.
5.      Η επιστολή του Δήμάρχου κ. Ξύδη δεν αναφέρει το πραγματικό χρέος, παρόλα αυτά λέει και κάποιες αλήθειες. Όντως, κάποια δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως σωστά αναφέρει η επιστολή: «…είναι λογικό να δανείζεσαι για παραγωγικούς σκοπούς και για επενδύσεις, είναι όμως απαράδεκτο να δανείζεσαι για να εξοφλείς τις τρέχουσες υποχρεώσεις σου (!!!), τις οποίες πρέπει να εξοφλείς από τα θεσμοθετημένα έσοδα του Δήμου». Αν κάποιος λοιπόν έκανε μια καλόπιστη κριτική για την οκταετία των Ενεργών Δημοτών, θα έλεγε ότι σωστά χρησιμοποιήθηκε η δανειοδότηση και χρεώθηκε ο Δήμος για την πραγματοποίηση ενός σημαντικού έργου και ότι το χρέος από τα δάνεια ήταν συμβατό και αποδεκτό σε σχέση με  τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου καθώς και απόλυτα διαχειρίσιμο. Από την άλλη όμως και αυτή είναι μια αυτοκριτική, θα ήταν δυνατόν με μια καλύτερη οικονομική διαχείριση να μην καταστεί υποχρεωτική η λήψη δανείων για κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω έλλειψης ρευστότητας.  
6.      Γιατί όμως ο κόσμος πίστεψε ότι το χρέος είναι υπέρογκο και μη διαχειρίσιμο; Γιατί πίστεψε τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι το χρέος ήταν 22.000.000€ και όχι 10.000.000€; Η ευθύνη βαραίνει κυρίως την τότε Διοίκηση, της οποίας ήμουν μέλος, που δεν έκανε το αυτονόητο, αυτό που επιβάλλει ο νόμος. Αυτό που τόσο εύκολα έκανε ο τωρινός Δήμαρχος, δηλαδή επίσημους απολογισμούς και ισολογισμούς με την υπογραφή των Ορκωτών Λογιστών έτσι ώστε να μην μπορεί ο καθένας να λέει «το μακρύ και το κοντό του».
7.      Κλείνοντας, ο Δήμος δεν είναι το «τσιφλίκι» κανενός. Είναι ανεπίτρεπτο και παράνομο να χρησιμοποιεί ο Δήμαρχος κ. Ξύδης την υποδομή του Δήμου, τα χιλιάδες επιστολόχαρτα με τον λογότυπο του Δήμου και την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, δηλαδή τα χρήματα του φορολογούμενου Δημότη για να προβάλλει μονόπλευρα την προσωπική του άποψη στη βεντέτα του με τον πρώην Δήμαρχο του Χολαργού.

                                                                                             Γιάννης Κεχρής
                                                                               Γενικός Χειρούργος – Εντατικολόγος
                                                                        Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου - Χολαργού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου