Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ!



ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ, ΟΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ!


του Μάκη Βραχιολίδη

vrachiolidis@yahoo.gr

Ως …αστακό φυλάνε το εκπληκτικό ταφικό μνημείο που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη προ ημερών στην Αμφίπολη. Οι τοπικές αρχές, ακόμη και απλοί δημότες πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες κατά τις βραδινές ώρες, ειδικά το διάστημα που δεν εργάζονται οι αρχειοφύλακες. Ο φόβος των αρχαιοκαπήλων αλλά και όσων άλλων για διάφορους λόγους εποφθαλμιούν τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου, είναι πολύ μεγάλος. Γι’ αυτό ο δήμος βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση.

Ο Δήμαρχος Αμφίπολης κ. Βογιατζής (φωτο), δήλωσε στην «Ε.Ω.» για το θέμα: «Όπως σας έχω πει και την προηγούμενη φορά, το ταφικό μνημείο είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό εύρημα στην ιστορία των ανασκαφών στην Ευρώπη και η δημοτική αρχή το αντιμετωπίζει με την δέουσα σοβαρότητα. Ευτυχώς, έχουμε κοντά μας και όλους τους δημότες οι οποίοι ως εθελοντές κάνουν συχνές περιπολίες για να προστατέψουν το χώρο από απευκταία περιστατικά».

Μπορεί όμως το μνημείο αυτό να κρύβει τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου;

Ο Δήμαρχος τόνισε: «Δεν μπορούμε να πούμε απολύτως τίποτε ακόμη, γιατί είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση. Χρειάζονται επιπλέον 90 μέτρα μέχρι να ολοκληρωθούν τα 500 μέτρα του περιστυλίου και να φτάσουμε στην είσοδο. Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα περίπου μήνα θα είμαστε σε θέση να εξάγουμε περισσότερα συμπεράσματα. Για την ώρα όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εκτίμηση για τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου. Πάντως αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως το ταφικό μνημείο είναι εξαιρετικά σημαντικό και με τον ένα ή άλλο τρόπο οι αρχαιολογικές έρευνες θα φέρουν στο φώς νέα πολύτιμα ευρήματα».

Εν τω μεταξύ παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλεί το αρχαιολογικό εύρημα που έφερε στο φως η σκαπάνη της αρχαιολόγου Αικατερίνης Περιστέρη. Το μεγαλοπρεπές μνημείο, μήκους περίπου 500 μέτρων και ύψους τριών μέτρων, καθημερινά τραβά ως μαγνήτης εκατοντάδες τουρίστες από το εξωτερικό οι οποίοι έχουν την περιέργεια να πλησιάσουν από κοντά το ταφικό μνημείο. Αν σε αυτούς προστεθούν και πάρα πολλοί Έλληνες επισκέπτες που θέλουν να το προσεγγίσουν, μπορείτε να αντιληφθεί ο καθένας τι συμβαίνει στην Αμφίπολη. Το γεγονός βέβαια χαροποιεί ιδιαίτερα τους κατοίκους οι οποίοι ξαφνικά βλέπουν την πόλη τους να προσελκύει τα βλέμματα του ελληνικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όμως ο χώρος δεν μπορεί να είναι επίσημα επισκέψιμος διότι οι αρχαιολογικές έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.   


«ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»!

Εάν πλησιάσει κανείς τους κατοίκους της Αμφίπολης, συζητήσει μαζί τους αλλά και ακούσει τις απόψεις των εκατοντάδων επισκεπτών, θα διαπιστώσει ότι σε πολλούς υπάρχει μια διάχυτη πεποίθηση ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη. Βέβαια, υπάρχουν και οι ψυχραιμότεροι που λένε «μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, ας περιμένουμε τους ειδικούς να αποφανθούν», όμως πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν και το δηλώνουν: «Εδώ στην Αμφίπολη κρύβεται ο τάφος του Μακεδόνα Μέγα Αλέξανδρου. Και η αλήθεια θα αποκαλυφθεί σύντομα»!

Τι είναι όμως αυτό που τους κάνει να το πιστεύουν; Προφανώς κάποιοι έχουν πειστεί από παλαιότερες δηλώσεις της επικεφαλής των ερευνών αρχαιολόγου, Αικατερίνης Περιστέρη η οποία είχε εκτιμήσει (με κάθε επιφύλαξη)  ότι ο τάφος ανήκει στη Ρωξάνη και στο γιο που απέκτησε με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον μικρό Αλέξανδρο.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα η κ. Περιστέρη έχει σταματήσει να κάνει οποιαδήποτε δήλωση και απλά παραπέμπει στα δελτία τύπου του υπουργείου Πολιτισμού. Γεγονός που προκαλεί εντύπωση μια και ένας αρχαιολόγος που αναζητά την αλήθεια, έχει κάθε δικαίωμα να κάνει εκτιμήσεις από την ώρα που η αρχαιολογική σκαπάνη και  το επιστημονικό του κύρος, του το επιτρέπουν. Εκτός και αν υπάρχει κάτι άλλο που ξαφνικά …σφραγίζει το στόμα σε όσους αρχαιολόγους πλησιάζουν τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου!!!
40.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ο υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Βογιατζή και το επιστημονικό προσωπικό που κάνει τις έρευνες.  Το υπουργείο διέθεσε το επιπλέον ποσό των 40.000  ευρώ για τις έρευνες. Το γεγονός σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως: κάποιοι το είδαν ως θετική κίνηση, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, όμως υπήρξε και ο αντίλογος που υποστηρίζει ότι αντί όλος ο κρατικός μηχανισμός να μεταφερθεί στην Αμφίπολη για να στηρίξει τις προσπάθειες του σημαντικότερου στην ιστορία αρχαιολογικού ευρήματος, έδωσαν μερικά …ψίχουλα, για να βγάλουν την υποχρέωση! 
"Ελύθερη Ώρα"     

1 σχόλιο:

  1. Οτι και να βρεθεί θα μας δείξουν ότι θέλουν να δείξουν.
    Τα στόματα βουλώνουν με λίγα ψωροχιλιάρικα,με διορισμούς ή και απειλές.
    Ελικόπτερα σηκώνουν θησαυρούς τη νύχτα σε διάφορες περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή