Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΙΓΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ!

                                                         18 Μαΐου 2015

Δελτίο Τύπου 52
Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες...

τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Τη 18η Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία.
Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.
Στο Δήμο Παπάγου –Χολαργού δεσπόζει ένα ακατέργαστο διαμάντι το Μουσείο – Αρχείο Παλαιών Χαρτών και χαρακτικών Αττικής  το οποίο ιδρύθηκε για να  τιμήσει την μνήμη του Χριστόδουλου  Καραθανάση. Στην συλλογή του Μουσείου  υπάρχουν χάρτες αλλά και προσωπικά αντικείμενα του Χρ. Καραθανάση που τα δώρισε η οικογένεια του.
Το Μουσείο θα μπορούσε να μετατραπεί σε Ιστορικό – Λαογραφικό γιατί το συγκεκριμένο Μουσείο εκτός από την υπάρχουσα συλλογή θα είχε την δυνατότητα  πρόσκτησης νέων συλλογών που έχουν ιστορική και πολιτισμική άξια για το Δήμο μας. Τέτοιες συλλογές υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δύο, αλλά δυστυχώς προσκρούουν και αυτά στην αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής.
 Ο ρόλος του  Μουσείου   είναι να βοηθήσει   στην αύξηση των  τοπικών και άλλων επισκεπτών, αλλά και στη γενικότερη προβολή του Δήμου μας δεδομένου ότι Ιστορία και Λαογραφία αποτελούν συστατικά στοιχεία της κοινωνίας μας. Δυστυχώς στο φετινό εορτασμό το Μουσείο δεν θα είναι επισκέψιμο για το κοινό της τοπικής κοινωνίας αλλά ούτε έχει προγραμματιστεί καμιά εκδήλωση στα πλαίσια του αντικειμένου του.
Ας  ελπίσουμε ότι  κάποιος στο άμεσο  μέλλον θα έχει την ευαισθησία και τη διάθεση ώστε το Μουσείο-Αρχείο Παλαιών Χαρτών  και Χαρακτικών να « τεθεί στην υπηρεσία της κοινωνίας και της εξέλιξης της», ανοικτό στο κοινό που αποκτά διατηρεί, ερευνά επικοινωνεί και εκθέτει για σκοπούς μελέτης  εκπαίδευσης  και ψυχαγωγίας  υλικό-μαρτυρία  του άνθρωπου και του περιβάλλοντος  του,  όπως ορίζεται από το Καταστατικό του Διεθνές Συμβούλιου  Μουσείων .


3 σχόλια:

  1. Στατηγέ πες μας κάτι και για τα εκατομμύρια ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ που διαλύουν την χώρα μας . Τι φοβάσαι μήπως σε πουν ρατσιστή .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι αυτό και στον Χολαργό είσαι και θα είσαι ανύπαρκτος κύριε Τίγκα . Σε λίγο καιρό οι ισλαμιστές θα γκρεμίσουν και τα μουσεία στην Ελλάδα . Δεν κάνεις για Δήμαρχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι διαφορετικά θέματα η λαθρομετανάστευση και τα μουσεία,ως χώροι ιστορικής μνήμης.Ακριβώς για να διατηρηθεί η αυτοσυνείδησή μας,για να υπάρχει η συνέχεια με το παρελθόν της πόλης μας το Μουσείο Παλαιών Χαρτών θα έπρεπε και να λειτουργεί και είναι ανοικτό την ημέρα των Μουσείων.Μια ιδέα θα ήταν να οργανωθεί συζήτηση στο χώρο του Μουσείου για την λαθρομετανάσευση και τις δυνατότητες της κοινωνίας να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που είναι,δυστυχώς,υπαρκτό σήμερα.

      Διαγραφή