Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΙΚΑ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Tα ταμεία του ΙΚΑ άδειασαν! Δεν υπάρχου χρήματα για να πληρωθούν οι συντάξεις των 2 επόμενων μηνών! Η κυβέρνηση αποφασίζει να ανοίξει τον κουμπαρά που είχε προοριστεί για τις επόμενες, νέες γενιές και ο...


οποίος έπρεπε να μείνει ανέγγιχτος! Η φρικτή αυτή κατάσταση σημαίνει ότι έρχονται νέες σφαγές στις συντάξεις! 
Το σχετικό παρακάτω ρεπορτάζ από το enikonomia.gr και την Αργυρώ Μαρούλη:

Πρόσβαση στο αποθεματικό των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να ζητήσει η διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα των 2,099 δισ. ευρώ που θα εμφανίσει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας έως το τέλος του έτους.
Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) θα υπάρξει εισήγηση κατά την διάρκεια του ΔΣ του Ιδρύματος αύριο, όπου επισημαίνεται η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών), προκειμένου να καλύψει μέρος από το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΙΚΑ για να ανταποκριθεί στην έγκαιρη καταβολή των συντάξεων θα πρέπει να προχωρήσει σε παύση πληρωμών προς τρίτους, για τους οποίους εισπράττει εισφορές και οφείλει να πληρώνει (πχ ΕΟΠΥΥ, ΕΤΕΑ ή ΟΑΕΔ), σε πρόσθετη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και σε επιπλέον χρηματοδότηση από το ΑΚΑΓΕ.
Σημειώνεται ότι περίπου 140.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, καθώς το ΙΚΑ δεν είναι σε θέση τόσο να τους εκδώσει την τελική σύνταξη τους, όσο και να τους καταβάλει το αναδρομικό ποσό που τους οφείλει.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο ταμείο (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το 2016 θα λήξει με τις χειρότερες, για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, προϋποθέσεις για το ταμείου που από την 1η/1/2017, θα "στεγάσει" ως ΕΦΚΑ, κατόπιν της ενοποίησης - εξπρές, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης της χώρας.
Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, παρά τους "πανηγυρισμούς" της Διοίκησης και του εποπτεύοντος υπουργείου Εργασίας στις 25/8 ότι “για πρώτη φορά μετά από τον Δεκέμβριο του 2010 δεν υφίσταται η ανάγκη εσωτερικού δανεισμού στο πλαίσιο ταμειακής διευκόλυνσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ή υπαρκτών προβλημάτων ταμειακής ροής την ημέρα καταβολής των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου λόγω της καλύτερης πορείας στην είσπραξη των εσόδων του ΙΚΑ σε σχέση με τις προβλέψεις και τα έσοδα του 2016”, το ΙΚΑ ζητεί εξουσιοδότηση προκειμένου να αιτηθεί επιχορήγησης από τον “ασφαλιστικό κουμπαρά” ΑΚΑΓΕ για να "καλύψει" μέρος του ελλείμματός του.
Να σημειωθεί ότι, τα ταμεία κύριας ασφάλισης μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο από τον μικρό "κουμπαρά", τα αποθέματα του οποίου προέρχονται από τις εισφορές συνταξιούχων.
Ακόμη η Ομοσπονδία κρούει τον "κώδωνα κινδύνου" για τα έσοδα του ΙΚΑ και του ΕΦΚΑ και ζητεί έστω και την ύστατη στιγμή, πριν από τη λειτουργία του Ενιαίου υπερ- ταμείου να δημοσιοποιηθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ και των ταμείων που θα συγχωνευτούν και να ληφθούν, επιτέλους, μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΙΚΑ θα επικαλεστεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την ανάγκη πληρωμής των οφειλών προς τρίτους, κυρίως του ΕΟΠΥΥ στον οποίο το ταμείο πρέπει να καταβάλλει περίπου 850 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει διαμηνύσει ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον των ασφαλιστικών ταμείων, εάν δεν προχωρήσουν στην εξόφληση των οφειλών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου